Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Korrupció: verjük a közép-európaiakat

2007.09.26. 15:42
A Transparency International (TI) szerdán közzétette éves korrupciós listáját, melyen Magyarország a 39-40. helyen áll, így jobb helyet foglal el, mint az utóbbi években. A listát Új-Zéland, Dánia és Finnország vezetik, míg a szervezet Mianmart és Szomáliát ítélte a legkorruptabbnak.

Magyarország Ciprussal holtversenyben a 39-40. helyen áll a Transparency International (TI) szerdán Berlinben közzétett éves korrupciós listáján, jobb helyet foglal el a tavalyi listához képest. A korrupció ellen küzdő, nemzetközi társadalmi szervezet idei listája 180 ország nevét tartalmazza. Az úgynevezett korrupciós index számos nemzetközi tekintélyű szakértő és független intézet véleményén alapul.

A listát a legkevésbé korrupt országcsoport, Új-Zéland, Dánia és Finnország vezeti. Az élcsoportban szerepel Svédország, Szingapúr és Izland is. A jelentés szerint Mianmar és Szomália a világ két legkorruptabb országa, de nem sokkal marad el ebből a szempontból Irak és Haiti sem. Afganisztán ugyancsak az utolsók között van.

Haladunk felfelé

Tavaly Magyarország 163 ország közül a 41. helyet foglalta el a TI listáján. 2005-ben a 40., 2004-ben a 42., míg 2003-ban szintén a 40. helyen állt.

A korrupciós index 1 és 10 között osztályozza a korrupció mértékét az egyes országokban, 5 alatt súlyosnak, 3 alatt pedig már válságosnak minősítve a helyzetet. Magyarország most Ciprussal együtt 5,3-as osztályzatot kapott.

A környező országok illetve új EU-tagok közül Magyarország megelőzi Csehországot (41.), Szlovákiát (49.), Litvániát és Lettországot (51-52.), a másokkal együtt holtversenyben a 61. helyen álló Lengyelországot, a 64-66. helyen Törökországgal osztozó Bulgáriát, Horvátországot és Romániát (69-70.). Új-Zéland, Dánia és Finnország indexe 9,4, míg a legkorruptabbaké - Mianmaré és Szomáliáé - 1,4.

Az oroszok csúsznak lefelé

Az adatok szerint jelentősen rosszabbodott a helyzet Oroszországban. A tavalyi 121. helyről Oroszország a 143. helyre esett vissza.

A jelentés közzététele egybeesik a Mianmarban zajló, a katonai diktatúra ellen folyó több tízezer fős tüntetésekkel, amelyek csaknem két évtizede a legnagyobb tömegmegmozdulások az ázsiai országban. A tüntetők elnyomással, az emberi jogok lábbal tiprásával és korrupcióval vádolják a juntát.

A Mianmar mellett legkorruptabbnak számító Szomáliában a törzsi viszálykodás után 2004-ben alakult meg az ENSZ által támogatott kormány, amely nem volt képes az egész országot ellenőrzése alá vonni.

A korrupció elleni harcot zászlajára tűző Transparency International 1993-ban jött létre. A szervezet jelenleg 90 országban rendelkezik képviselettel. Székhelye Berlin.