Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Legalizálná a prostitúciót a belügy

2005.03.05. 11:19
A legális gazdaság részévé tenné a prostitúciót a Belügyminisztérium. A tárca a jelenlegi kaotikus helyzetet oldaná fel a vigalmi negyedek létrehozásával és a prostituáltak nyilvántartásba vételével.

Vigalmi negyedek létrehozását és a prostitúció megadóztatását, egyben törvényesítését javasolja a Belügyminisztérium a Magyar Hírlap értesülései szerint. "Több visszajelzés is érkezett, hogy a jelenlegi kaotikus helyzet miatt Magyarország a nyugat felé irányuló emberkereskedelem egyik központja lett", nyilatkozta a lapnak Borai Ákos, a tárca szakértője.

Szabadpiac

A jelenlegi szabályozás értelmében az önkormányzatoknak kellene kijelölnie türelmi zónákat, azonban semmilyen jogi eszközzel sem lehet rákényszeríteni a helyhatóságokat az eddigi mulasztások bepótlására. Az önkormányzatok tétlensége miatt az utcai prostitúció továbbra is jellemző Budapest egészére, így a törvényileg védett övezetekre is, írja a Magyar Hírlap.

Az Alkomtánybíróság határozatai, illetve az ombudsman ajánlásai szerint a Fővárosi Önkormányzatnak kellene kijelölnie a türelmi zónákat. A főváros ennek elmulasztását a kerületek ellenállásával, illetve a megfelelő közterületek hiányával indokolja. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes szerint a türelmi zónák kijelölésének hiánya nem jelent törvénysértést, mivel a jelenlegi szabályozás szerint a tiltott övezeteken kívül a prostituáltak gyakorolhatják tevékenységüket.

Legalizálnának

A szabályozatlanság miatt azonban a prostitúció még mindig a feketegazdaság része. Földi Ágnes, a prostituáltak érdekképviseletének vezetője szerint az utcalányok nagy része megélhetési prostituált, mivel azonban jövedelmük nagy része fekete, nem tudnak kilábalni rossz helyzetükből.

A Belügyminisztérium szabályozási tervezete ezen is változtatna, a vigalmi negyedek létrehozásával a prostitúciót a legális gazdaság részévé tenné. Ehhez azonban nyilvántartásba kellene venni a prostituáltakat, ez azonban ellentétes a prostitúciót tiltó New York-i egyezménnyel.