Ágnes
-1 °C
2 °C

Koszorú és KSH-ügy a parlamentben

2003.11.24. 15:02
Koszorúzzon közösen Antall József néhai miniszterelnök halálának évfordulóján valamennyi azóta kormányfői tisztséget viselt politikus - javasolta napirend előtti felszólalásában Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. Font Sándor, az MDF és Áder János, a Fidesz nevében a KSH elnökének menesztéséről beszélt, a szabad demokraták pedig nem éltek a felszólalás lehetőségével.
Antall József néhai miniszterelnök történelmi szerepét méltatta napirend előtti felszólalásában Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető.

Határtalan arcátlanság

Szerinte bár voltak a politikusnak vitatható döntései, tisztességéhez, erkölcsi tartásához sosem fért kétség. Felidézte, hogy Antall József halálakor együtt gyászolta az ország miniszterelnökét mindenki, a baloldali újságíró Bodor Pál éppúgy, mint az akkor szabad demokrata színekben politizáló Tölgyessy Péter, vagy a kormányprogramot általános vitára is alkalmatlannak ítélő Orbán Viktor.

Lendvai javasolta, hogy mind a négy kormányfő, aki Antall halála óta betöltötte, vagy betölti a kormányfői tisztséget közösen koszorúzzon a néhai politikus halálának tizedik évfordulóján. Lendvai jelezte, nem kívánja, hogy Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, és Medgyessy Péter rögvest válaszoljon, de fontolja meg legalább javaslatát. "A szocialisták arcátlanságának nincs határa" - reagált az elhangzottakra Áder János, a Fidesz frakcióvezetője.

Szakmai döntés

Font Sándor, az MDF helyettes frakcióvezetője a KSH elnökének menesztését bírálta, jelezve, hogy Mellár Tamás eltávolításának indoklásával gyakorlatilag az egész kormányt meneszteni lehetne, hiszen az EU-csatlakozás miatt valamennyi kormánytagra új kihívások várnak. Felidézte, hogy a KSH elnökét kérte fel az Eurostat a tíz csatlakozó ország statisztikusai közül egy tagjelöltekkel foglalkozó előadásra, ami igencsak kétségbe vonja a kormányzat érvelését.

Kiss Péter kancelláriaminiszter válaszában közölte: az Orbán-kormány szinte az elsők közt menesztette a KSH elnökét. Felidézte: a távozó KSH-elnök beiktatásakor úgy nyilatkozott: nem érte váratlanul a felkérés, mert szó volt arról, ha a Fidesz nyer, ő lehet a statisztikai hivatal vezetője. A miniszter jelezte, hogy a távozó vezető beiktatása előtt az MDF választmányi tagja volt, ami kétségessé teszi pártatlanságát. Kiss szerint szakmai döntés született, amit alátámaszt az is, hogy az utód, Pukli Pétert bízta meg még a Fidesz-kormány a statisztikai fejezettel kapcsolatos tárgyalásokkal, amit az Orbán-kormány derogáció kérése nélkül zárhatott le.

Az ellenzéknek a bírálat a dolga

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője párhuzamot vont a KSH-elnök menesztése és a "független intézmények elleni" támadás között. Áder ilyennek ítélte a Járai Zsigmond, a Szász Károly, a Lomniczi Zoltán, illetve a Polt Péter elleni támadásokat. Kiss Péter reakciójára utalva emlékezetett, hogy a Fidesz által menesztett KSH-elnök Horn Gyula akkori miniszterelnök egyik legfontosabb tanácsadójának mondta magát.

Bárándy Péter igazságügy miniszter szerint a legfőbb ügyészt leszámítva, a kormány felel az érintett intézmények működésért, így joga van vezetőket kinevezni vagy meneszteni. Úgy vélte: ezeket a döntéseket lehet vitatni, de kétség sem fér hozzá, hogy a kabinetnek jogában áll a felügyelete alá tartozó intézményeknél személyi változtatásokra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ellenzéknek az a dolga, hogy ezeket a döntéseket bírálja, vitassa.