Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A kormány növelné az ügyészség jogosítványait

2001.01.30. 23:30
Kizárólagos ügyészségi hatáskörbe utalná a kormány a korrupciós ügyek vizsgálatát – ismertette a kabinet keddi ülésének döntését Borókai Gábor kormányszóvivő. Javasolják azt is, hogy az ügyészség jogosult legyen titkos információgyűjtésre. A miniszterek tudomásul vették, hogy az egészségügyi tárca eláll a Nemzeti Egészség Kht. megalakításától, és döntöttek arról, hogy újabb 161 önkormányzatnak fizetik ki a gázközművagyon helyhatóságoknak járó részét. Valamint arról is döntés született, hogy júliusban legfeljebb 6,3 százalékkal emelkednek a gyógyszerárak.
Növelné az ügyészségek hatáskörét a kormány, ezért az ügyészségi törvény módosítását javasolják a parlamentnek – mondta a kabinet ülése utáni tájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő. Az elképzelés szerint a legfőbb ügyész jogosult lenne bármely ügy nyomozásának ügyészségi hatáskörbe vonására és az ügyészségi nyomozás során más nyomozóhatóságok tagjainak igénybevételére. A javaslat az ügyészség kizárólagos hatáskörébe utalná a korrupciós ügyeket, de lehetővé tenné a titkos információgyűjtést is.

Mikola István
tárcája eláll a Nemzeti Egészség Kht. megalakításától
Mikola István arról tájékoztatta minisztertársait, hogy tárcája eláll a Nemzeti Egészség Kht. megalakításától. Borókai Gábor szerint így újra kezdődnek majd a tárgyalások a mostani és Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter között arról, mi legyen a Club Aliga sorsa, melyet a Gógl vezette közhasznú társaság működtetett volna. Mikola tájékoztatójából az is kiderült, hogy július elsejéig nem változnak a gyógyszerárak és akkor is legfeljebb 6,3 százalékos drágulás képzelhető el, ami éves szinten nem haladja meg a három százalékot sem. A kormány úgy határozott, hogy a gázközművagyon-törvény parlamenti elfogadása előtt újabb 161 önkormányzatnak fizeti ki a nekik járó összeget. Ezúttal azok a helyhatóságok juthatnak pénzükhöz, melyek „járandósága” 100 és 400 millió forint közötti.

A kormányszóvivő szerint a kormány olyan megállapodásokat köt az önkormányzatokkal, hogy ha parlament más összeget szavazna meg számukra, akkor a különbözetet visszafizetnék. Megjegyezte ugyanakkor, hogy csekély esélyét látja annak, hogy a törvényhozás jelentősen kisebb összeget szavazzon meg, mint az eddig folyósított összegek. A mostani döntés eredményeképpen az ÁPV Rt. összesen 7,6 milliárd forintot utal át az érintetteknek.

Egy 2009-ig tartó programot is elfogadott a grémium a szociális intézmények felújítására, illetve az intézményeknek helyet adó kastélyok kiváltására. A programra összesen 65 milliárd forintot szánnak, ebből csak a kastélyprogram 33,9 milliárd forintot tesz majd ki.

Összesen 11 önkormányzati repülőteret értékesít a jövőben az ÁPV Rt., amennyiben a Gazdasági Minisztérium összeveti a jelenlegi javaslatot a Széchenyi-tervben foglaltakkal - közölte Borókai Gábor. A privatizációs törvény előírása szerint versenyeztetéssel fogják értékesíteni a mezőkövesdi, a tököli, a békéscsabai, a börgöndi, a budaörsi, a kaposújlaki, a kecskédi, az orosházi, az őcsényi, a péri és a szegedi repülőteret. A jövőben polgári célokat is szolgálhat a taszári katonai repülőtér, köszönhetően Kaposvár eredményes lobbizásának - fejtette ki Borókai Gábor. A tervek szerint a taszári repülőtér új terminálja hetente kétszer menetrend szerinti járatot fogad majd.

A kormány azt javasolja, hogy szüntessék meg az országgyűlési képviselőknek, a kormánytagoknak, az államtitkároknak, a helyettes államtitkároknak, a minisztériumi főosztályvezetőknek és a polgármestereknek a tisztség betöltésével együtt járó lőfegyvertartási jogát. A kabinet törvényjavaslata szerint a vagyonőrzéssel foglalkozó szervezetek közül továbbra is lehetőség lesz lőfegyvertartásra az értékszállítóknál, ám ezt a jogot megvonják az épületek vagyonőreitől. A tájékoztatás szerint szigorodnának a lőfegyvertartáshoz szükséges feddhetetlenségi és jártassági követelmények.

Az eddigi engedélykötelezettség helyett a gáz- és riasztófegyver tartása bejelentés kötelessé válhat - közölte a szóvivő. Ezeket a fegyvereket sem birtokolhatnák életkoruknál vagy szellemi állapotuknál fogva korlátozottan cselekvőképesek, illetve cselekvőképtelenek. A tájékoztatás szerint bevezetnék Magyarországon az európai lőfegyvertartási igazolványt - amely lehetővé teszi az országhatáron át történő szállítást - és létrehoznák az egységes központi számítógépes nyilvántartást.  • Vennék
  • Hírek