Valér
-2 °C
0 °C

A kormány maximálja a végkielégítések mértékét

2002.07.26. 20:50
Medgyessy Péter utasította a szaktárcákat, hogy dolgozzanak ki egy szabályozást, amely korlátozza a végkielégítések mértékét. A kormány módosítaná a legfőbb közjogi méltóságok juttatásairól szóló kétharmados törvény módosítását annak érdekében, hogy a köztársasági elnök és hivatala a budavári Sándor-palotába költözzön. Gál J. Zoltán kormányszóvivő kijelentette, a kormány eltökélt szándéka, hogy a jövőben csak közbeszerzési eljárás keretében épüljenek utak és autópályák Magyarországon.
A miniszterelnök utasította a szaktárcákat: az ÁPV Rt.-vel közösen dolgozzanak ki olyan szabályozást, amely korlátozza a végkielégítések mértékét, és ezt augusztus végéig terjesszék a kormány elé. Gál J. Zoltán kormányszóvivő emlékeztetett: 1994-ben született egy kormányhatározat, amely korlátozta az állami szférában a végkielégítések mértékét. Ezt 2001-ben hatályon kívül helyezték, és ezzel egy időben születtek olyan menedzserszerződések, amelyek alapján a költségvetés kénytelen több száz millió forintot kifizetni - tette hozzá.

Sándor-palota: kétharmados törvénymódosítás kell Mádl költözéséhez

A kormány támogatja a legfőbb közjogi méltóságok juttatásairól szóló kétharmados törvény módosítását annak érdekében, hogy a köztársasági elnök és hivatala a budavári Sándor-palotába költözzön - derült ki Gál J. Zoltán kormányszóvivő szavaiból. Elmondása szerint az előzetes egyeztetések alapján úgy tűnik, hogy minden parlamenti frakció kész a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke juttatásairól szóló törvény módosításának megszavazására. Tájékoztatása szerint a köztársasági elnök jelezte, hogy személyesen kíván konzultálni a parlamenti pártokkal az ügyben.

Autópályák: a legolcsóbban, a leggyorsabban és a legátláthatóbb módon

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a gyorsforgalmiút-fejlesztés 2002-2004 közötti feladatai közé sorolta egy új, átlátható finanszírozási rendszer kidolgozását, amely képes befogadni a 2004-től megnyíló európai uniós támogatásokat és az EIB és az EBRD hiteleit is. A szóvivő közölte: a gazdasági és közlekedési miniszter augusztus végén, szeptember elején a kormány elé terjeszt egy részletesebb ütemtervet, amely összhangban lesz az országos területfejlesztési tervvel is.

Gál J. Zoltán elmondta: az új kormány nagyobb hangsúlyt helyez az M0-ás körgyűrű és a hozzá kapcsolódó északi Duna-híd, valamint az M6-os út fejlesztésére. A következő hetekben felülvizsgálják a korábbi kormány 2015-ig szóló gyorsforgalmiút-fejlesztési koncepcióját, amelyben kiemelt szerepet kap az M5-ös autópálya továbbépítése és az egységes matricás rendszerbe történő bevonása.Gál J. Zoltán megerősítette: a kormány célja, hogy a legolcsóbban, a leggyorsabban és a legátláthatóbb módon épüljenek autópályák Magyarországon. Kiemelte: a kormány eltökélt szándéka, hogy a jövőben csak közbeszerzési eljárás keretében épüljenek utak és autópályák Magyarországon.

Gyorsított vizsgálat a martinsalakos házak ügyében

A kormány azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Horváth Lászlót, a martinsalakos házak problémájának megoldására felhatalmazott kormánymegbízottat, és azonnali, gyorsított vizsgálatra utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az ügyben - jelentette be Gál J. Zoltán. Horváth Lászlót, a Fidesz volt pártigazgatóját az Orbán-kormány bízta meg a feladattal.

A kormányszóvivő közölte, hogy a kabinet előteremti a forrásokat az ózdi martinsalakból készült, életveszélyessé vált házak lakóinak kártalanítására. Megfogalmazása szerint az előző kabinet által kinevezett kormánymegbízott elképesztő felelőtlenséggel kezelte az erre a célra fordítható közpénzt.

Szövetkezeti üzletrész: jövő héten megkezdik a kifizetést

A csőd és végelszámolás alatt álló szövetkezetek üzletrészeinek állami megvásárlására 2002. szeptember 30-ig lehet benyújtani az igényeket - közölte Gál J. Zoltán. Eddig 108 ezer igénylés érkezett, ezek közül 52 ezer 700 esetében azonnali fizetési kötelezettség áll fenn. Az MFB illetékes cége rendelkezik egy 15,1 milliárd forintos hitelkerettel, amelyből még a szeptember végi határidőig várhatóan 5-10 ezer igénylőt tud kielégíteni. Az állam készfizető kezességet vállal ezért az összegért.

Július 30-a után megkezdődhet annak a 81 ezer igénynek a kifizetése, amelyeknek jogosságát a szövetkezetek már megerősítették az FM-hivatalok számára. Gál J. Zoltán elmondta azt is, hogy a vételi ajánlattal eddig nem érintett alanyi jogú mezőgazdasági üzletrészekről augusztus végén tárgyal a kormány. A külsős és nyugdíjas üzletrészek megvásárlására eddig 314 ezer igénylést nyújtottak be, ebből 227 ezret 41 milliárd forintért már megvettek, a fennmaradó 97 ezerre is biztosítva van a 14,5 milliárd forintos keret, amelynek kifizetése folyamatosan történik. A szóvivő emlékeztetett arra, mivel ezen üzletrészek tulajdonosi köre számára az igénylési határidő 2002. március végén lejárt, így már nem várható, hogy további igénylések érkeznek be.

Véleményezési joga lesz a Roma Koordinációs Tanácsnak

Gál J. Zoltán közlése szerint a kormány döntést hozott a Roma Koordinációs Tanács létrehozásáról. A tájékoztatás szerint a tanács a kormány mellett működő konzultatív véleményező, javaslattevő, tanácsadó fórum. Elhangzott: a tanács feladatai közé tartozik, hogy a kormányzati döntések előkészítő szakaszában a cigányság szempontjai, a cigányság életkörülményeit, társadalmi helyzetük javítását közvetlenül érintő jogszabály-tervezeteiben, intézkedésekben megjelenjenek.

A tanács elnöke a miniszterelnök, a bizottság alelnöke pedig a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi feladatokban illetékes politikai államtitkára, akinek a javaslatára a kormányfő a testület 21 tagját neves, elismert roma és nem roma közéleti személyiségek közül kéri fel. A kormány arról is határozott, hogy a minisztereknek, az országos hatáskörű szervek vezetőinek a jövőben a roma lakosságot közvetlenül érintő, kiemelt fontosságú, stratégiai jellegű döntések előkészítése kapcsán a tanács véleményezési jogát biztosítaniuk kell - tette hozzá.

Kifizetik az egyszeri szociális segélyét

A kormány átmeneti rendelkezéseket alkotott a volt Szociális és Családügyi Minisztériumhoz egyszeri szociális segélyért beérkezett több tízezer kérelem megnyugtató rendezésére - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón. Elmondta: az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a beküldött kérelmeket elbírálja, azokat kifizeti. Gál J. Zoltán jelezte, hogy az átmeneti szabályok alapján a szociális segélyezés a jövőben elsődlegesen a települési önkormányzatoknál történik, az önkormányzati és a szociális törvénynek megfelelően.

A kormány meghirdeti és megkezdi az Egészség évtizede programot az egészségügyi és az egészségbiztosítási rendszer átalakítására - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón. Elmondta: a kormány a magyar társadalom egészségi állapotának érzékelhető és mérhető javítására törekszik a program elindításával. Hangsúlyozta: a program sikeres végrehajtásához a kormány biztosítja a szükséges anyagi és technikai feltételeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!