Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Magyar rakétákból robbannak az EU-csillagok

2002.08.02. 17:16
A millenniumi hamburgerekkel szemben az idén az EU-csillagoknak és a magyar színeknek jut majd szerep - ígérte meg Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülése után. A kormány határozott arról, hogy az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt 495 millióból 240 millió forintot a központi, budapesti ünnepségekre költenek, valamint elkülönítenek 50 millió forintot, amelyre az önkormányzatok saját ünnepség megrendezésének tervével pályázhatnak.
A kabinet döntése alapján az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt 495 milliós ünnepi keretből 50 milliót különítenek el pályázati összegre - saját ünnepségek, tűzijátékok megrendezésének céljára - az önkormányzatok számára - mondta el Gál J. Zoltán a kormány pénteki ülése után.

Szeptemberben zárul a Kossuth-év

A kormányszóvivő az Index kérdésére elmondta, hogy a központi budapesti ünnepségre, a teljes keret mintegy felét, 240 millió forintot fordítanak. Hangsúlyozta, hogy az idén többségében magyar rakéták durrannak majd a körpanorámás tűzijátékon, amelyet a fűzfői Mike Fiocci nevű cég szállít, amely korábban hagyományos ellátója volt az augusztus 20-ai ünnepségeknek. Az ünnepség lebonyolításában közreműködik még a német Piro Art nevű cég is.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a millenniumi hamburgerekkel szemben az idén az EU-csillagoknak és a magyar színeknek jut majd szerep. A tűzijáték alatt külön erre a célra írt zene lesz majd hallható. Kérdésekre válaszolva Gál elmondta, hogy tervezik a szilveszteri tűzijáték hagyományának továbbvitelét is, kiemelte azonban, hogy az idő rövidsége miatt az augusztus 20-ai ünnepségen alkalmazott meghívásos pályázattal szemben ott már nyílt közbeszerzési procedúrával választják ki a közreműködő partnereket.

A kormány döntése alapján a Kossuth-év lezárására 200 millió forintot különítettek el, a záróünnepségek országszerte szeptember 20-21-én lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!