Natália
1 °C
7 °C

Ötvenmilliárdot kapott az egészségügy

2002.08.02. 18:37
A kormány szerint az export, a beruházások és a fogyasztás egyensúlyán alapuló fenntartható gazdasági növekedés a ciklus végére eléri az 5-6 százalékot. Medgyessy Péter szeptemberben jelenti be a következő 100 napos programot - hangzott el a a kabinet nyári szünete előtti utolsó kormányülést követően.
Elfogadta a kormány azt a középtávú gazdaságpolitikai stratégiát, amely az európai uniós csatlakozásig meghatározza a gazdasági kereteket - mondta László Csaba pénzügyminiszter a kormányülést követő tájékoztatón pénteken, Budapesten. A jelentést augusztus 15-ig kell az Európai Bizottságnak átadni.

Fokozzák a vállalkozások versenyképességét

A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy a jelentés középpontjában a teljesítmény fokozása és az esélyek javítása áll. László Csaba elmondta: az export, a beruházások és a fogyasztás egyensúlyán alapuló fenntartható gazdasági növekedés a ciklus végére eléri az 5-6 százalékot. A jelentés szerint a gazdasági növekedés 2003-ban eléri a 4-4,5 százalékot, 2004-ben a 4,5-5 százalékot, 2005-ben pedig 5 százalék feletti lesz.

A miniszter hozzátette: 2003-ban 4,5 százalékra, a következő évben 3 százalékra, 2005-re pedig 3 százalék alá kell csökkenteni az államháztartási hiányt az európai uniós számítási módnak megfelelően. László Csaba közölte: a Magyar Nemzeti Bankkal teljes egyetértés alakult ki az inflációs cél tekintetében. Ennek megfelelően az éves átlagos infláció jövőre 5 százalék, az egy évre visszatekintő pedig jövő decemberben 4,5 százalék lesz. László Csaba szavai szerint az adócentralizáció csökkentésével mintegy 250 milliárd forintot tudnak megtakarítani, ami lehetőséget ad a vállalkozások versenyképességének fokozására.

Újabb száz nap - jelentős kiadások nélkül

Medgyessy Péter miniszterelnök szeptember elején jelenti be a kormány következő 100 napos programjának vállalásait - közölte a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán a kidolgozás alatt lévő program alapelemei közé sorolta a gazdaság hatékonyságának növelését, a gyermekek esélyteremtését, illetve a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatásának segítését. Beszámolt arról, hogy a koncepcióban teret kap a fiatalok kitörési lehetőségeinek biztosítása, hozzákezdenek a szolgáltató állam kialakításához.

A program fontos eleme a hazai kis- és középvállalkozások segítése, a második 100 nap minden tárcára ró majd külön feladatokat. Szólt arról, hogy az ígéretek végrehajtását újabb jelentős költségvetési kiadások helyett a tárcák közötti együttműködéssel, illetve az egyes minisztériumok már meglévő forrásainak átcsoportosításával biztosítják majd.

Nem adósságrendezésre szolgál az 50 milliárd

A kormány döntése alapján a háziorvosi szolgálat és a járóbeteg-szakellátás színvonalának emelésére, fogászati kezelésekre, betegszállításra és az egészségügy több más feladatának megoldására fordítható a gyógyító-megelőző ellátásokra felhasználható 50 milliárd forintos többletkeret - közölte Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszter. Hangsúlyozta: az egészségügyre fordítható 50 milliárd forintos kiegészítés nem a kórházak adósságainak rendezését, hanem az intézményrendszer jelenlegi szabályok szerinti működőképességének fenntartását szolgálja.

Csehák Judit az 50 milliárd forintból elérendő célok között sorolta még a tüdő-, ideggyógyászati, onkológiai, alkohol- és drogbetegekkel foglalkozó gondozóintézetek működésének javítását, a művese kezelésekre szorulók megfelelő ellátását, valamint a házi-, gyermek- és fogorvosi vállalkozások támogatását. A miniszter elmondta: a kormány arra is felhatalmazta a szaktárcát, hogy az orvos rezidensi rendszer kiterjesztésére fel nem használt 1,2 milliárd forint az ágazat legégetőbb gondjainak megoldását segítse.

Mint mondta: a szeptember 1-jétől hatályos béremelést a közalkalmazottak mellett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló egészségügyi vállalkozásban és alvállalkozásban, valamint alapítványi és nonprofit szervezetben dolgozók is megkapják.

Önkéntes haderő 2007-től

Közölte: a kormány elfogadta a NATO 2002. évi védelmi tervezési kérdőívére a Honvédelmi Minisztérium által kidolgozott választ. Gál J. Zoltán kitért arra, hogy a védelmi tervezési kérdőívben adnak tájékoztatást a NATO-tagországok a különböző időszakot és területet felölelő haderő-fejlesztési elképzelésekről, a hadsereg helyzetéről, illetve a fejlesztési célok végrehajtásáról. Szavai szerint a kormány meglehetősen aggályosnak találta az eddig kidolgozott védelmi tervek megalapozottságát és összehangoltságát, ezért a jelenlegi tervek és a tervezési rendszer felülvizsgálata mellett döntött.

A kormány szándékában áll a védelmi kiadások GDP-arányos növelése 2004-ig a NATO-kötelezettségek teljesíthetősége, illetve az önkéntes haderőre való átállás biztosítása érdekében - jelentette ki Gál J. Zoltán. A kormányszóvivő közölte: ez a terv tartalmazza a haderő úgynevezett professzionális jellemzőit annak érdekében, hogy 2006 végéig kialakítható legyen a teljesen önkéntes magyar haderő.

Gál J. Zoltán a kabinet nyári szünete előtti utolsó kormányülést követő sajtótájékoztatón azt is elmondta: a kormány megtárgyalta a mezőgazdasági termelők adósságrendezése és az elemi károk miatti kártalanítás főbb irányait. A részletek kidolgozása, pontosítása jövő héten történik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?