Piroska
3 °C
3 °C

Lamperth: nem engedjük meg, hogy megzavarják a nyugalmat

2002.07.05. 14:13
Megfelelő időben a megfelelő eszközökkel lépett fel a rendőrség - összegezte a kabinet véleményét Lamperth Mónika belügyminiszter a csütörtöki tüntetésekkel kapcsolatban. A belügyminiszter ígéretet tett a rend és a törvényesség betartatására. Lamperth cáfolta az MDF tegnapi bejelentését arról, hogy az újonnan kinevezett országos rendőrfőkapitány III/III-as ügynök lett volna.
A kormány megvédi a nyugalmat, a rendet és a törvényességet - jelentette ki Lamperth Mónika belügyminiszter a kabinet ülése után tartott kormányszóvivői tájékoztatón. A belügyminiszter a péntek délelőtti kormányülésen tájékoztatást adott a csütörtöki, Erzsébet hídi és Kossuth téri törvénytelen demonstrációkról. Hangsúlyozta, hogy a kormány együttérzéséről biztosítja mindazokat, akiknek jogai a demonstrációk következtében sérültek.

Joguk van óvodába menni

Hiszen, mint mondta, joga van a betegnek ahhoz, hogy a mentők ellássák, a gyermeknek ahhoz, hogy az édesanyja el tudja vinni az óvodába és mindenki másnak ahhoz, hogy eljusson munkába vagy szórakozni. "Nem engedjük, hogy a békében és rendben élni és dolgozni akarók nyugalmát megzavarják" - hangsúlyozta Lamperth Mónika.

Megdicsért rendőrök

Utalt arra, hogy a választások törvényességét az Országos Választási Bizottság, az Országgyűlés és az államfő is elismerte. "Aki ezzel egyetért annak ki kell mondania: elfogadja a választások eredményét és annak következményét". A tüntetőkkel szembeni rendőri fellépéssel kapcsolatban a belügyminiszter a kormány véleményét is tolmácsolva azt mondta, a rendőri vezetők az "időzítés és az eszközök tekintetében is helyesen jártak el". A kabinet ezért elismerését fejezte ki, és köszönetet mondott munkájukért.

Lamperth Mónika bejelentette, a csütörtöki tüntetések résztvevői közül 58 főt állítottak elő, ellenük szabálysértés vagy bűncselekmény miatt folytatnak eljárást. Arra a kérdésre, hogy a rendősség mit tud a demonstrációk előkészítéséről és szervezéséről, a belügyminiszter úgy nyilatkozott: a hatóságok dolgoznak ennek felderítésén, de ennél több információt egyelőre nem kívánt elmondani.

Salgó nem ügynök

Lamperth Mónika arra az ellenzéki vádra, amely szerint Salgó László országos rendőrfőkapitány III/III-as ügynök lett volna, úgy reagált: a rendőri vezető nem ügynök volt, hanem elemző. Munkakörénél fogva azonban eljutottak hozzá olyan jelentések, amelyek ilyen munka eredményeként készültek, és amelyek továbbításában közre is működött. Lamperth Mónika "felelősséggel állította", hogy Salgó László életútjának ismeretében ajánlotta Medgyessy Péternek az új országos rendőrfőkapitányt jelenlegi posztjára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!