Auguszta
-7 °C
0 °C

Szigorúbban ellenőrzött közköltekezés

2002.07.13. 11:52
Átláthatóbbá kívánja tenni a közpénzek magánszférába jutását, ezért módosítaná az üzleti titok fogalmát a kormány - hangzott el a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón. Az igazságügyminiszter növelné az ÁSZ és a Kehi hatáskörét is, véleménye szerint azonban nincs szükség külön ellenőrzési törvényre.
Módosítaná az üzleti titok fogalmát, valamint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) hatáskörét is növelné a kormány az üzleti élet áttelinthetősége növelésének érdekében. "Az állami szerveknek meg kell adni azt a lehetőséget, jogot, hogy a közpénzek útját követhessék, amikor azok a magénszférába kerülnek - nyilatkozta a kérdésről a kormányszóvivői sajtótájékoztatón Bárándy Péter igazságügyminiszter.

Átláthatóság a szigorítások helyett

Az igazságügyminiszter jelezte: a szükséges törvénymódosításokat még ez évben a parlament elé terjesztik. Véleménye szerint a korrupció elleni küzdelemben nem elégségesek a büntetőjogi szigorítások, célszerűbb az üzleti élet átláthatóságának növelése. "Az első lépcsőig feltétlenül követhetővé kellene tenni a közpénzek útját, és ha a visszaélés úgy indulna, hogy az üzleti partner továbbadja az egész ügyet egy következő, a magánszférában helyet foglaló cégnek, akkor még azt is lehetne ellenőrizni" - mondta Bárándy. Ennek a megállapítása jogalkalmazási problémákat vet fel, de ezek megoldhatóak.

Párhuzamos ellenőrzés

Az ellenőrzésről szólva kitért arra, hogy a központi költségvetési szervezeteknél felvetődött az egyeztetés szükségessége, ezért az ÁSZ-ellenőrzés mellett még egy, a számvevőszék által jelölt audit-cég végezne párhuzamos ellenőrzést, 200 millió forint összeghatárt meghaladó esetben. "Ez egy plusz ellenőrzési lehetőség, amelyet egy olyan auditáló cég folytatna, amely független az Állami Számvevőszéktől és az ügyben érintett cégektől" - mondta Bárándy.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az audit-cégeket közbeszerzési pályázat során kell kiválasztani. A miniszter szerint ellenőrzési törvényre nincs szükség, elegendőek a külön törvények, ám ha a szükség megkívánja, nem szabad tőle elzárkózni. Bárándy javaslata része a kormány üvegzseb-programjának. "Úgy gondoljuk, hogy az állampolgárok hiteles tájékoztatása érdekében biztosítani kell a közpénzek felhasználásának és a köztulajdon használatának nyilvánosságát, a korrupció lehetőségét kizáró ellenőrzését" - mondta el a programról Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!