Ágnes
2 °C
11 °C

Ötvenmilliárd forint gazdaságfejlesztésre

2002.04.09. 17:55
Két éves gazdaságfejlesztési programról döntött kedden a kormány. Az ötvenmilliárd forintos program háromnegyedét a Phare-program támogatja, a magyar önrész az összeg huszonöt százaléka - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet a sajtóban megjelent, a garanciavállalási és a tartalékkeret elköltéséről szóló hírek ellenére nem foglalkozott a költségvetést érintő ügyekkel.
Két éves gazdaságfejlesztő program beindításáról döntöttek a mai kormányülésen. A kétszáz-kétszázhúsz millió euró - közel ötven milliárd forint - összértékű program huszonöt százalékát fedezik magyar forrásokból, a fennmaradó hetvenöt százalékot az Európai Unió Phare-programja állja. Az összeget pályázatokon osztják majd ki.

Az összeget decentralizáltan, a magyarországi régiók által kiírt pályázatokon osztják el, uniós közbeszerzési szabályok szerint - mondta el Boros Imre miniszter, hozzátéve, hogy az Európai Unió nem fogadja el a magyar közbeszerzési szabályozást. A program két éves futamidejű, az első pályázatokat 2002 negyedik negyedévében bírálják majd el - mondta el Borókai Gábor kormányszóvivő.

Bírálta a Horn-kormányt

A programról szólva Boros többször is bírálta a Horn-kormányt, mert regnálása alatt sok támogatás bennragadt. Később újságírói kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: Magyarország eddig 1,2 milliárd eurónyi támogatást kapott, ebből a jelenlegi kabinet idején ötszázmilliót. Bár Boros többször is kiemelte a Horn-kormány idején bennragadt támogatásokat, erről kiderült, hogy szemben a hétszázmillió eurónyi felhasznált támogatással ennek összege huszonegy-huszonkét millió euró. A Phare-támogatások 1995 óta hozzáférhetőek.

Nem foglalkoztak a költségvetéssel

A tájékoztatón többször felmerült a költségvetés helyzete, miután több napilapban is megjelent, hogy a kormány felhasználta az idei százmilliárd forintos garanciavállalási keret nyolcvan százalékát, illetve az általános tartalék terhére az első fél évben elkölthető tizenötmilliárd forint csaknem egészét - 14,95 millárd forintot. Borókai szóvivő ezzel szemben elmondta, hogy a mai kormányülésen nem érkezett ilyen irányú felvetés a pénzügyminisztérium részéről. Az államháztartás hiánya a februári adatok alapján az egész évre tervezett hiány harminchat százaléka.

Kifogástalanul működött a választási rendszer

A kormányülésen Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta a kormány tagjait a választások első fordulójának lebonyolításáról, beszámolója szerint a rendszer kifogástalanul működött. Az EBESZ állásfoglalásában felmerült kritikákkal kapcsolatban Borókai elmondta: a kormány nem kapott levelet a szervezetről, ezért nem is kíván válaszolni az abban felmerültekre.

Nyolcezernél is több pályázat érkezet be az idén a Széchenyi Terv programjaira - mondta el a kormányszóvivő. Csak márciusban 4403 pályázat futott be, ez negyvenhét százalékkal több, mint a megelőző hónapban és hatszorosa az előző év azonos periódusának - tette hozzá Borókai. A kormány ülésén szó esett még a fagykárok felméréséről is, Vonza András fölművelésügyi miniszter a jövő héten számol be az idei károkról.