Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Gyurcsány: Központi forrásból újulhat meg a Kossuth tér

2007.03.13. 10:27
Gyurcsány Ferenc a házelnöknek írt levélben jelezte, egyetért azzal, hogy a Kossuth téren közpark létesüljön, amit központi forrásokból lehetne finanszírozni. A jelenleg is kordonnal körbezárt térre Rogán Antal belvárosi polgármester álmodott játszóteret, de beérné egy közparkkal is.

Előreláthatólag finanszírozható a központi költségvetés terhére a Kossuth tér rendezése - válaszolta Gyurcsány Ferenc a házelnök kérését tartalmazó levélre. A miniszterelnök a válaszlevelében nem ír összegről, de elfogadja a házelnök által előterjesztett nagyságrendet, és támogatja, hogy közpark létesüljön az Országház körül.

Mélygarázs és közpark

A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint 1,23 milliárd forint állami forrás és 2,44 milliárd forint magántőke kellene a Kossuth tér rendezéséhez, ahol közpark létesülne, és akár két mélygarázs is épülhetne.

A Főpolgármesteri Hivatal elképzeléséről szóló, Szili Katalinnak küldött levelet az Országgyűlés elnöke továbbküldte a miniszterelnöknek, és azt kérte Gyurcsány Ferenctől, tájékoztassa a munkálatokhoz szükséges állami forrás biztosításának lehetőségéről.

Magántőkét is bevonnának

A Kossuth téren először egy kerítéssel körülvett közparkot hoznának létre, és kicserélnék a jelenlegi betonburkolatot díszkőre, csak később épülhetne meg a mélygarázs vagy mélygarázsok. A Főpolgármesteri Hivatal becslése szerint a zöldfelület kialakítása 260, a díszkő burkolat 460, a kerítés 330, a padok pedig 180 millió forintba kerülnének, és nemcsak az államnak. A mélygarázs befektetői pénzből épülne, a tervek szerint 1,1-1,5 milliárd forintos beruházással.

Rogán is segítene

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Demszky Gábor főpolgármester február 8-án jelentették be, hogy az Országház környékén közpark létesül. Akkor arról volt szó, hogy egy hónapon belül parképítési pályázatot írnak ki. A közpark ötletét Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere is elfogadhatónak tartotta, és jelezte, az önkormányzat is bekapcsolódik a tárgyalásokba. Korábban Rogán azt javasolta, hogy játszótér legyen a jelenleg is kordonnal körbezárt téren, de nem zárkozott el a közpark gondolatától sem.