Klaudia
-4 °C
2 °C

Fővárosi beruházásokat támogat a kormány

2004.08.18. 16:44
Támogatják a Kossuth tér rekonstrukcióját, hogy méltóvá válhasson az Országházhoz - döntött a kormány szerdai ülésén. A kormány határozott arról is, hogy Magyar Desingközpont lesz az Erzsébet tér egykori buszpályaudvarának épületéből, továbbá, hogy 2006-ot 1956-os emlékévvé nyilvánítják. Az 50. évfordulóra fog elkészülni az az emlékmű is, amit a Sztálin-szobor helyén kívánnak felállítani.
A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy támogatja a fővárosi Kossuth tér rekonstrukcióját - jelentette be Gulyás Erika kormányszóvivő.

Kifizetik a Hernád károsultjait
Szeptemberben pénzhez jutnak azok, akik kárt szenvedtek a Hernád áradása miatt - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten. A kormány elfogadott egy gyorsított forgatókönyvet, amelynek értelmében gyakorlatilag napokon belül be lehet fejezni a kárfelmérést - közölte Gulyás Erika.

Nem méltó a Kossuth tér

A kormány nevében a kancelláriaminiszter tárgyal majd az Országgyűlés és a fővárosi önkormányzat vezetőségével a rekonstrukcióról - tette hozzá. A tervpályázatot szeptember közepéig kiírják, az eredményt november végén hirdethetik ki. A felújítás elkészültének várható időpontja 2005. augusztus 20. - mondta a kormányszóvivő.

A rekonstrukció költsége nem haladhatja meg az 1,5 milliárd forintot - közölte. Gulyás Erika a felújítást azzal indokolta, hogy a Kossuth tér jelenlegi állapotában nem méltó az Országházhoz, a diplomáciai eseményekhez, és nem tölti be valódi köztéri funkcióját sem.

Dizájncenter

Magyar designközpontként fog működni 2006-tól a főváros Erzsébet terén lévő, jelenleg üresen álló volt autóbusz-pályaudvar épülete. "A kormány vagyonkezelésbe adja át a műemléképületet a Design Terminál Formatervezési Tájékoztató és Szolgáltató Közhasznú Társaságnak" - mondta a kormány ülését követő sajtótájékoztatón a kormányszóvivő. Gulyás Erika közölte: szeptember közepéig születik meg a pontos forgatókönyv az átadás mikéntjéről.

A műemléképület egyik (volt indulási) részében a tervek szerint kiállításokat tartanának, könyvtárat működtetnének, valamint irodahelységeket alakítanának ki. A másik (érkezési) oldalon cukrászda, kávéház, esetleg étterem jöhet létre. A szóvivő elmondta: a kormány álláspontja szerint az Erzsébet téri épület jól szolgálná a formatervezési kultúra fejlesztését, emellett segítene a kis- és középvállalkozásoknak a piacszerzésben. A designközpont létrehozására szeptember 15-ig ír ki tervpályázatot a kancelláriaminiszter; a központ várhatóan 2006 első negyedévében készül el.

Ötven év

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára emlékművet állítanak a volt Felvonulási téren, az egykori Sztálin-szobor helyén, és 2006-ban 1956-os emlékév lesz - döntött a kormány. "A kormány 650 millió forintot irányzott elő az emlékmű 2006 októberében történő felállítására, amelyre idén szeptember 30-ig művészeti pályázatot írnak ki" - közölte Gulyás Erika kormányszóvivő.

A miniszterelnök még márciusban emlékbizottságot kért fel az emlékév programjának összeállítására. A testület elnöke Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke. Mint elhangzott, az emlékbizottság, a Budapest Galéria és az illetékes főpolgármester-helyettes egyaránt a Városliget melletti helyszínt találta a legalkalmasabbnak az emlékmű felállítására.

Kollégiumi fejlesztések

Megnyílik az út a magántőke felsőoktatási fejlesztésekhez történő általános felhasználása előtt annak a kormányhatározatnak köszönhetően, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kabinet - közölte Magyar Bálint újságírók előtt szerdán Budapesten. Az oktatási miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a magánbefektetői program keretében 2005-2008 között a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb mértékű fejlesztése indul meg közel 165 milliárd forintos beruházási összeggel.

Magyar Bálint hozzátette, 18 intézményben 30 milliárd forintos költséggel 10 ezer új kollégiumi férőhely létesül. A program keretében 15 teljesen új kollégium épül, három meglévőt bővítenek, illetve átalakítanak. Magyar Bálint tájékoztatása szerint egy férőhely kialakítása mintegy 3 millió forintba kerül. A szaktárca vezetője közölte: 25 intézményben további 20 ezer férőhelyet korszerűsítenek 19 milliárdért 2006 tavaszáig, egy férőhely felújítására várhatóan mintegy 1 millió forint fordítanak. A felújításokra pályázatot hirdet a minisztérium.