Laura, Alida
15 °C
32 °C

Nem Kubában tölti szabadságát a miniszterelnök

2003.12.16. 08:38
A Népszabadság szerint Medgyessy Péter ismét Kubába utazik szabadságra. Tavaly is ott töltötte a szilvesztert, ami miatt az ellenzék bírálta. Medgyessy alaptalan híresztelésnek nevezi a napilap értesüléseit, és közölte a jövõben nem jelenti be, hogy hol tölti szabadidejét.
Medgyessy Péter miniszterelnök december végén ismét Kubába utazik szabadságra - írja a Népszabadság. A kormányfõ tavaly is ott töltötte a december egy részét, amely áthúzódott januárra. Az ellenzék akkor amiatt támadta Medgyessyt, hogy diktatúrában pihen, ahol folyamatosan megsértik az emberi jogokat. Medgyessy erre azt felelte: "Azért mentem Kubába, mert ott meleg van, sok a napsütés, és jó koktélokat lehet kapni." Azt is hozzátette, "Én nem ideológiai alapon szoktam kiválasztani, hogy hova utazom".

Az idén az ötödik

A kormányfõ tavaly decemberben úgy utazott a karibi szigetországba, hogy hollétérõl - legalábbis hivatalosan - a kormányszóvivõ sem tudott. A miniszterelnöknek ez az ötödik szabadsága ebben az évben.

Évi negyven nap lehet

Áprilisban magánúton járt Olaszországban, ahol vendégül látta a szintén szabadságon lévõ Silvio Berlusconi olasz kormányfõ. Júniusban Ausztriában és Németországban töltött egy hetet. Július végén, augusztus elején a Balatonra ment, majd franciaországi körúton vett részt feleségével. A lap szerint a miniszterelnöknek évi negyven nap szabadság jár, amelyet nem befolyásol az életkor. Medgyessyt távollétében Kiss Péter helyettesíti

Alaptalan híresztelés

"A jövõben nem kívánom bejelenteni, hol töltöm a magánprogramjaimat és szabadnapjaimat. Meggyõzõdésem, hogy a köztársaság minden polgárának, így a Magyar Köztársaság miniszterelnökének is joga van szabadidejét saját akarata szerint eltölteni" - írja a miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kormányfõ arra az általa "alaptalan híresztelésnek" nevezett Népszabadság-hírre reagált, amely szerint december végén ismét Kubába utazik szabadságra. Medgyessy közleményében azt írja: a Magyar Köztársaságban nem gyakorlat az, hogy a közjogi méltóságok, vezetõ politikusok tájékoztatják a közvéleményt magánprogramjaikról.

"Mondhatnám azt is, hogy a rám vonatkozó biztonsági elõírások miatt nem kívánom közölni, hol töltöm a pihenõidõmet, de úgy gondolom, ez nem tükrözné azt az õszinte felháborodásomat, ami a magánéletemben történõ vájkálás miatt alakult ki bennem" - teszi hozzá. "Elvárom, hogy ugyanúgy jogom legyen a családi élethez és személyiségi jogaim megõrzéséhez, miként ahhoz minden polgárnak joga van" - fogalmaz Medgyessy Péter.