Liberális kritika a koalíciós javaslatcsomagról

2006.06.14. 20:42
Az SZDSZ nem szeretne hat évre bebetonozott, változatlan önkormányzati struktúrát, inkább négy év alatt reformokat dolgozna ki, melyeket 2010-től lehetne bevezetni. A liberálisok elégedetlenek a testületek létszámának 20 százalékos csökkentésével is. A fővárosi kérdések közül ellenzik a Budapest köré tervezett gyűrűrégiót és a kétszintű önkormányzati rendszert.

Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzatokat jelenlegi struktúrájukban hat évre válasszák meg az őszi helyhatósági választásokon, jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a párt Önkormányzati Tanácsadó Testületének szerdai ülése után. A kormány szerdán nyújtotta be a parlamentnek azt a 14 törvényjavaslatot, melyek az Új egyensúly program megvalósításához teremtenék meg a törvényi hátteret. A törvényjavaslatokat az Országgyűlés nyári rendkívüli ülésszakán tárgyalja.

A javaslatcsomag alkotmánymódosításról szóló része tartalmazza azt, hogy most ősszel a megyéket 3 évre, utána pedig a régiókat további 3 évre válasszák meg. Egyúttal idén az önkormányzatokat 6 évre választanák, így 2012-től a parlamenti választások félidejében lehetnének az önkormányzati választások.

Násztánc a régiók körül

Kuncze elmondta, hogy nem látja biztosítottnak, hogy a régiókra való átállást a parlament megszavazza, amivel a jelenlegi struktúra hat évre bebetonozódna. "Mindenki csak násztáncot jár a régiók körül, valójában senki nem akarja" - fogalmazott. Kuncze szerint az eredeti célt, miszerint javítani kéne az önkormányzatok szolgáltatásait a lakosság részére, mindenki szem elől téveszti, ehelyett megpróbálnak 6 évre biztos helyet teremteni a politikusok számára. "Ez most a próbája a kampányban elhangzottaknak" - mondta a pártelnök.

Ha nem sikerül megvalósítani az önkormányzati testületek létszámának csökkentését, és a régiókra való átállást, Kuncze azt is megfelelő megoldásnak tartaná, ha még 4 évig megmaradna a jelenlegi rendszer, miközben ki lehetne dolgozni a reformokat. Ezeknek tartalmazniuk kéne a létszámcsökkentést, a feladatok és hatáskörök felülvizsgálatát, a választott régiókat és a megyék megszüntetését. Így négy év múlva már az új szabályozás szerint tarthatnák meg az önkormányzati választásokat.

Még módosíthatnak

Horn Gábor, a párt ügyvivője hozzátette: a törvényjavaslat megvitatásakor nem jelezte a koalíciós partner számára, hogy pártja nem támogatja a 6 évre szóló választást, ugyanakkor korábban többször is jelezték álláspontjukat a szocialistáknak. Véleménye szerint a parlamenti vita során még adhatnak be módosító javaslatokat.

Kuncze Gábor kritikát fogalmazott meg az önkormányzati testületek létszámának csökkentéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban is, ami csak 20 százalékos csökkentést tartalmaz, míg az SZDSZ már tavaly novemberben megfogalmazott javaslata 40-50 százalékról szól. Bár az SZDSZ Önkormányzati Tanácsadó Testülete rész vett a törvényjavaslat kidolgozásában, a szerdán beadott előterjesztés nem a liberálisok álláspontját tükrözi.

Fővárosi javaslat

Demszky Gábor főpolgármester a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alkotmánymódosításba az SZDSZ támogatta javaslat került be, így Budapest és az agglomeráció egy régiót alkotna. Demszky azonban úgy véli, hogy az MSZP és a Fidesz véleménye miatt még további viták várhatóak, a két part ugyanis a főváros körül egy gyűrűrégiót hozna létre, ami megkettőzné a központi régiót. A főpolgármester szerint fölöslegesen kettőződne a hivatal, és nem lehetne organikus egységet teremteni például a tömegközlekedésben vagy az egészségügyben. Megoldásként elfogadná azt is, ha Budapest és Pest megye alkotnának egy régiót.

Demszky nem ért egyet azzal sem, hogy a benyújtott módosítás megtartja a kétszintű önkormányzati rendszert, mert így nem lehet biztosítani a főváros egységes működését. Példaként az eltérő parkolási rendszert említette. A liberális párt szerint hatékonyabb lenne, ha városrészi önkormányzatokat hoznának létre, így a testületek létszáma is tizedére csökkenne.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön