Sára, Márió
2 °C
6 °C

A magyar-norvég meccs miatt is aggódik a külügyminiszter

2006.08.30. 16:01
A magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában szélsőségesen nacionalista párt tagja lett a kormánynak, vélekedik Göncz Kinga, aki óva intett a hétvégi magyar-norvég futballmeccsen a szélsőséges megnyilvánulásoktól.

Szlovákiában látszik törekvés arra, hogy összemossák az ott és a Magyarországon az elmúlt hetekben történt incidenseket, mondta a magyar külügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón. A magyarellenes megnyilvánulások azzal kezdődtek, hogy Szlovákiában egy szélsőségesen nacionalista párt tagja lett a kormánykoalíciónak, jelentette ki Göncz Kinga. A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kormányra jutásával a szlovák szélsőséges erők felbátorítva érezhették magukat a magyarellenes fizikai atrocitásokra is, tette hozzá.

EU-s vita lehet a szlovák-magyar vita

A külügyminiszter közölte, kezdeményezték a két kormány közötti kisebbségi vegyes bizottság összehívását. Göncz Kingának a következő napokban az EU-külügyminiszterek finnországi találkozóján, majd a visegrádi országok diplomáciai vezetőinek eszmecseréjén is lehetősége lesz találkozni szlovák partnerével, Ján Kubissal. "Meglátjuk, meddig tudunk eljutni a külügyminiszteri megbeszéléseken, ha szükség lesz rá, egy miniszterelnöki találkozóra is sor kerülhet".

"Elképzelhető, hogy tovább kell lépnünk az európai fórumokon, de a legjobb az lenne, ha a folyamatot vissza lehetne fordítani, és nem lenne újabb incidens" - hangsúlyozta Göncz Kinga, bár megjegyezte, hogy a nyitrai esetben határozottan léptek fel a szlovák hatóságok. Mint mondta, a budapesti kormány gyorsan és határozottan elhatárolódott a Magyarországon történt szlovákellenes jelenségektől. "Arra kérem a szurkolókat, hogy a szombaton sorra kerülő magyar-norvég labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen mindenki tartózkodjon a szélsőséges megnyilvánulásoktól, mert egy esetleges incidenssel nagyon sokat lehet rontani a szlovákiai magyarok helyzetén" - közölte Göncz Kinga.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta, a Fidesz minden olyan kormányzati intézkedést támogat, amely azt a célt szolgálja, hogy a szlovákiai magyarok biztonságban élhessenek. A fideszes politikus hangsúlyozta: nem tehető egyenlőségjel a magyar és a szlovákiai incidensek közé, ezek nem összemoshatóak, bár mindegyik elítélendő.