Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Önkényesen szelektált a Kulcsár-névsor?

2005.04.29. 07:33
Az exbróker védőügyvédje szerint a Heti Válasz és más sajtótermékek által megszellőztetett információk nyilvánvalóan szelektálták. Zámbó Gyula azt is állítja, hogy nem ő és nem is a védence szivárogtatta ki a neveket. A fővárosi főügyész szerint elméletileg ötven helyről kerülhettek ki a brókerügy jegyzőkönyvei.
Visszautasít a Heti Válasz
A Heti Válasz az Indexnek elküldött közleményében határozottan visszautasítja a Népszabadság azon, minden alapot nélkülöző sejtetését, hogy önkényesen szelektálta Kulcsár Attila kihallgatási jegyzőkönyveiben található neveket. A lap leszögezi, a hozzájuk eljuttatott jegyzőkönyvekből nem idézett neveket - így azokat nem is szelektálhatta -, s világosan jelezte, hogy mielőtt ezt - a jövő héten - megtenné, felkeresi az érintetteket.

A Heti Válasz szerint a Népszabadság szándékosan vagy figyelmetlenül keverte Zámbó Gyula ügyvéd megállapításait - amelyek általában a "sajtóról" vagy a "korábban megszellőztetett nevekről" szólnak -, saját megjegyzéseivel, amelyek a Heti Választ rossz színben tüntetik fel. Ezért az eljárásért a Heti Válasz helyreigazítást kér a Népszabadságtól.

Az exbróker kihallgatása során lényegesen több személyről esett szó, mint amennyi nevet a sajtóban eddig megszellőztettek – mondta a Népszabadságnak Kulcsár Attila védője, Zámbó Gyula.

A Heti Válasz (HV) csütörtöki számában - a lap birtokába került további kihallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozva - azt közölte: a brókerügy nyomozása során az eddigieken kívül "három jelenlegi és egy volt szocialista országgyűlési képviselő, két politikai államtitkár, két ma is aktív, illetve egy leváltott miniszter, hat alacsonyabb rangú állami és önkormányzati vezető, valamint az egyik állami tulajdonú részvénytársaság vezérigazgatója és igazgatósági tagja került képbe".

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy az információkat nem ő és nem is a védence szivárogtatja ki, mert a jegyzőkönyvek tartalmának nyilvánosságra kerülése határozottan sérti a védelem érdekeit.

A HV értesüléseit Zámbó nem kívánta kommentálni, csupán azt jelezte, hogy a korábban megszellőztetett információk nyilvánvalóan szelektálták. Arról sem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy a Magyar Nemzet és a Heti Válasz milyen elvek szerint válogat.

Ötven helyről kerülhettek ki a jegyzőkönyvek

Elméletileg ötven helyről kikerülhettek a brókerügy jegyzőkönyvei - közölte a fővárosi főügyész a közszolgálati televízióban pénteken reggel. Ötven helyről mehetett ki elméletileg a jegyzőkönyv, mivel a közel két éve tartó ügy vége felé közeledve a védőknek "elementáris érdeke" megtudni, hogy védencükről más milyen vallomást tett, így a 24 gyanúsított és a 21 védő "esetlegesen megkeresik egymást, felveszik a kapcsolatot és nem kizárt az, hogy ilyen módon is kicserélik az információkat" - válaszolta Ihász Sándor a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arra a kérdésre, hogyan kerülhetett szó szerinti jegyzőkönyv Kulcsár Attila ex-bróker ügyészsége tett vallomásairól egy napilaphoz.

A fővárosi főügyész hozzátette, hogy ez csak feltételezés, mert általánosan tapasztalható ilyen gyakorlat. Mint mondta, egy büntetőeljárásban a terheltek és védőik megtekinthetik saját vallomásokat, amelynek másolatát meg is kapják. Az adatok teljes körét kizárólag a nyomozóhatóság ismeri - fűzte hozzá.

Ihász Sándor határozottan cáfolta viszont, hogy a jegyzőkönyvek az ügyészségről kerültek volna ki.