Paszkál
10 °C
15 °C

Répássy Róbert szerint Kulcsár Attilát bábnak használják

2005.08.18. 16:04
Petrétei József igazságügyi miniszter szerint az ügyvéd nem diktálhatja jegyzőkönyvbe védence vallomását. A Kulcsár-kihallgatásáról készült videófelvétel szerint Zámbó Gyula mégis ezt tette. Az ügyvéd maga ismerte el, hogy túllépte szerepét.

A rendőrség és az ügyészség ellenérdekeltségét látja a Kulcsár-ügyben Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki egy csütörtöki lapinterjúban. "A rendőrség simít, az ügyészség élez" - mondta.

Répássy a Demokratának azt mondta, hogy a szerinte bábnak használt, húszmilliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila "borított", hogy ne egyedül vigye el a balhét. "Nyilván úgy érezte, sokkal inkább boríthat azon az ügyészségen, ahol éles szemmel kutatnak a botrány minden részlete után, mint azon a rendőrségen, ahol viszont igyekeztek elsimítani a dolgokat".

Mentelmi jogok

A fideszes képviselő szerint az ügyészség "éppen azt igyekszik tisztázni, hogy Kulcsár valóban részt vehetett-e mások kihallgatásán, s tényleg ő diktálta-e végül a kihallgatás jegyzőkönyvét".

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, számos szocialista politikus - Baja Ferenc, és Puch László - neve is napvilágra került a botrányban, de olyan, mintha ezek a politikusok érinthetetlenek lennének. "Olyan bizonyítékok és olyan vallomások alapján egy átlagpolgárt már réges-régen elővettek volna" - mondta. Szerinte az ügyészség előbb-utóbb kérni fogja a két említett szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől.

Petrétei József igazságügyi miniszter szerdán az MTV Az Este című műsorában elgondolkodtatónak nevezte Kulcsár Attila kihallgatásának hangulatát. "A törvényesség mellett nagyon fontos, hogy a társadalomnak az igazságszolgáltatásba vetett hite ne rendüljön meg" - közölte.

Az ügyvéd diktált

Az IM vezetője kitért arra, hogy a közzétett videofelvételek szerint Kulcsár ügyvédje egyszer ügyfele helyett diktálta jegyzőkönyvbe védence vallomását. Petrétei szerint az ügyvéd "nyilvánvalóan nem diktálhatja a gyanúsítotti vallomást, szerepe garanciális: arra szorítkozik, hogy segítséget adjon a gyanúsítottnak". Hozzáfűzte, a diktálást valószínűleg szóvá tehette volna az ügyész, ugyanakkor egy rövid videóbejátszás alapján nagyon nehéz megítélni egy ilyen kihallgatást.

Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje a Figyelőnek adott interjúban - a videófelvételen látható kihallgatáson játszott - saját szerepéről azt mondta , hogy "lehetséges, hogy kicsit túlléptem a szerepem".