Boglárka
19 °C
35 °C

Egyelőre nem adják ki Kulcsárt

2003.10.21. 13:57
A K&H Equities brókerbotrányának fő gyanúsítottja egyelőre Bécsben marad - döntött kedden a bécsi tartományi legfelsőbb bíróság, amely a kiadatási eljárást november 11-re napolta. A bróker elfogadhatónak nevezte fogvatartása körülményeit, a magyar rendőrség kommunikációs igazgatója szerint hátráltatja a nyomozást a kiadatási eljárás elhúzódása.
A bécsi tartományi legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, hogy november 11-ére elnapolja Kulcsár Attila a K&H Equities brókerbotránya fő gyanúsítottjának kiadatási eljárását. A bíróság indoklásában arra hivatkozott, hogy a K&H brókercége volt alkalmazottjának az ügyvédje nem látta a kiadatási kérelem eredeti dokumentumait. Az indoklást ismertető bíró szerint a tartományi igazságügyi fórum ezzel a döntésével is meg akarja erősíteni, hogy az összes formai követelménynek eleget akar tenni Kulcsár Attila kiadatási ügyében. Bánáti János, Kulcsár védője a napokban azt mondta az MTI-nek, hogy "még néhány hónapot igénybe vesz a kiadatási eljárás".

Garamvölgyi: nincs ráhatásunk
Hátráltatja a K&H-ügyben zajló nyomozást, hogy tovább húzódik Kulcsár Attila gyanúsított bécsi kiadatási eljárása - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. "Rendkívüli jelentősége lenne Kulcsár Attila kihallgatásának, amire július 7-e óta vár a magyar rendőrség" - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi László hozzátette: "a magyar rendőrségnek nincs ráhatása a kiadatási eljárásra, mert az a két ország igazságügyi szervezetei között folyik".

Kulcsár Attila bécsi kiadatási eljárásának csak a végeredménye érdekli a magyar hatóságot, részeredményekkel nem foglalkoznak - mondta az MTI érdeklődésére kedden az Igazságügyi Minisztérium (IM) munkatársa. "A kiadatási eljárásban nincsenek fix határidők maghatározva, amíg az osztrák jogszabályok engedik, addig folytatható az eljárás" - mondta Forman Tünde. Arra a kérdésre, hogy mennyire késlelteti a kiadatást az elnapolás, közölte: "ezt az osztrák hatóságoktól kell megkérdezni, mert ez nem a magyar igazságügyi tárca kompetenciája".

Elfogadhatónak nevezte ausztriai fogva tartásának körülményeit Kulcsár Attila. Az összebilincselt kezű gyanúsított kedden Bécsben az igazságügyi palotában az MTI-nek elmondta, hogy különösebb problémája nincs, legnagyobb gondot az okozza számára, hogy elszakították szeretteitől. Úgy fogalmazott, hogy nem ismeri a magyarországi börtönviszonyokat, így nem tudja összehasonlítani azokat az ausztriaival. Azt mondta még, hogy a bezártságot nehezen viseli.

Nem járult hozzá

Bécsben július 17-én fogták el, és helyezték kiadatási őrizetbe Kulcsár Attilát, akit több milliárd forint kárértékű sikkasztással és pénzmosással gyanúsít a nyomozó hatóság. Ha a gyanú beigazolódik, akkor 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a volt bróker. A brókerbotrányként elhíresült ügynek több más gyanúsítottja is van, köztük Rejtő E. Tibor, a K&H Bank korábbi vezérigazgatója.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter július 23-án írta alá a fogva tartott álbróker kiadatási kérelmét. Kulcsár Attila a július 28-i bécsi tárgyalásán nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához. Friedrich Forsthuber bécsi tartományi büntetőbírósági bíró, akinek Kulcsár Attila kiadatási fogságban tartásának meghosszabbításáról kellett döntenie, 88,13 millió euróban - mintegy 23 milliárd forintban - szabta meg az óvadékot.

Kulcsár őrizetbe vételével kapcsolatos legutóbbi hírek szerint a K&H egyik magas rangú biztonsági vezetője október elején bejutott a Bécsben fogva tartott brókerhez. Kulcsár, ügyvédje szerint, érdemi információkkal nem szolgált a biztonsági vezetőnek, mivel világossá vált számára, hogy védője nem tud a látogatásról. Mindez a lap szerint azért meglepő, mert hivatalos rendőrségi kihallgatásra eddig még nem kerülhetett sor.