Jenő
-3 °C
6 °C

Falura ment dolgozni Matejka Zsuzsa

2008.09.01. 09:31
A Fejér megyei Kulcs község Egészségügyi Központját igazgatja júniustól Matejka Zsuzsa, az Egészségügyi Minisztérium volt kabinetfőnöke. A magánrendeléseket is végző intézmény 2007-ben minisztériumi támogatást kapott egynapos sebészetre, amikor Matejka Zsuzsa még kabinetfőnök volt. Matejka ezzel kapcsolatban azt mondta az Indexnek: minden olyan pályázó kapott támogatást, amely megfelelt a feltételeknek.
Matejka Zsuzsa

Júniustól a Budapesttől 70 kilométerre fekvő Kulcs község Egészségügyi Központját vezeti Matejka Zsuzsa, az Egészségügyi Minisztérium korábbi kabinetfőnöke. Az eredetileg gyógyszerész végzettségű Matejka Zsuzsa korábban az OEP főigazgatója volt, később az irányított betegellátással kísérletező, Somody Imre-féle veresegyházi Misszió Egészségügyi Központot vezetette, majd meghatározó szerepe volt a Molnár Lajos és Horváth Ágnes nevével fémjelzett egészségügyi reform irányításában.

A hazai egészségügy nagyasszonya azonban nem egy elmaradott településre ment dolgozni, hanem a Közép-Dunántúl egyik legdinamikusabban fejlődő községébe. A Budapesttől 70 kilométerre fekvő, és az M6-os autópályán a fővárosból bő félóra alatt elérhető Duna-parti üdülőhely 1994-ben vált külön Rácalmástól. Ma 1600 állandó lakosa van, de az üdülők létszáma a nyári hónapokban eléri a 4500-at.

Szélerőmű, mediterrán lakópark

Itt épült Magyarországon az első szélerőmű. A településen működik az Adonyi Kistérség Központi Orvosi Ügyelete, itt van a várpalotai kórház ápolási és rehabilitációs intézete. Van gyerekorvos, fogászat, gyógyszertár, védőnői szolgálat, óvoda, nyolc osztályos általános iskola is. Nemrégiben épült meg egy mediterrán stílusú lakópark 78 lakással.

A 6-os számú főútvonal melletti ipari parkban fémszerkezetgyártással, targoncajavítással, tömítőanyagok gyártásával foglalkozó cégek működnek.

A Kulcsi Egészségügyi Központ 2004. szeptemberében magánberuházásban épült. A Központot, illetve egy ugyancsak Kulcson működő idősotthont a Napfény 2001 Kht. működteti. A céget 3 millió forintos alaptőkével hozták létre. Matejka Zsuzsa 2008. június 1-től lett a kht. ügyvezetője, de mint kérdésünkre elmondta, nem tulajdonos.

A szomszéd megyéből is átjárnak

A központ egyik feladata a kistérségben élő 12 ezer ember ellátása. A betegek a délelőtti rendeléseken hagyományos tb által finanszírozott ellátást kapnak. Délután viszont fizetős magánrendeléseket végeznek. Van belgyógyászat, foglalkozás-egészségügy, fogászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, sebészet, szemészet, urológia, ultrahang, terhestanácsadás és kardiológia is.

Azért jöttem ide, mert az embernek dolgoznia kell valahol és ez az egészségügyi központ hasonlít ahhoz, amit Veresegyházán csináltam az irányított betegellátási modellben, mondta az Indexnek Matejka Zsuzsa. A központ nemcsak a környéken élőket látja el, de nagy a kereslet a magánrendelésekre is. Van úgy, hogy Bács-Kiskun megyéből is ide jönnek, hiszen nincsenek hosszú várakozási idők és jók a feltételek, tette hozzá.

A központ csak úgy tud rentábilisan működni, hogy kisebb műtéteket, egynapos sebészeti beavatkozásokat is végez. A központban jól felszerelt műtő, bemosakodó és megfelelő műszerek vannak ehhez. A jogszabályok szerint ehhez a dunaújvárosi kórház ad szakmai hátteret. Ha bármilyen sürgősségi ellátást igénylő probléma adódna, egy mentő a közeli kórházba tudja szállítani a beteget. Ilyenre még nem volt szükség, hangsúlyozta Matejka Zsuzsa. 

Minisztériumi támogatás

Az Egészségügyi Minisztérium 2007-es pályázatán a kulcsi központ is kapott támogatást egynapos sebészeti ellátásra. Ebben az időben még Matejka Zsuzsa volt a minisztérium kabinetfőnöke. Kérdésünkre, hogy ebben nem lát-e kivetnivalót, Matejka Zsuzsa azt mondta: „Azok a szolgáltatók kaptak támogatást, amelyek megfeleltek a feltételeknek. Abban az időben fel sem merült, hogy én valaha itt fogok dolgozni”. (A minisztérium honlapján olvasható tájékoztató szerint 103 intézmény pályázott és 47 kapott támogatást.)

Az egészségközpont mellett lévő egyszintes, garzonlakásos idősek otthonában 40 férőhely van. Az itt élők állandó orvosi felügyeletet és ápolónői segítséget kapnak. Az otthon szolgáltatásaiért fizetni kell.  

Érdekesség, hogy a Napfény 2001 Kht. kulcsi egészségközpontjának korábbi orvos igazgatója Pusztai Erzsébet, az Orbán-kormány korábbi egészségügyi minisztériumi politikai államtitkára, az MDF egészségpolitikusa volt.

Patika-ügyek

 

Mint korábban beszámoltunk róla, Matejka Zsuzsának még kabinetfőnökként egy olyan gyógyszertárban volt 12 százalékos üzletrésze, amely Budapest egyik legforgalmasabb bevásárlóközpontjában, a MOM Parkban nyílott meg. Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a patika megnyitása körüli eljárási furcsaságokkal. A gyógyszertár ráadásul a patikaliberalizációs törvénynek köszönhetően nyílhatott meg, amelynek kidolgozásában Matejka Zsuzsa is részt vett.

Matejka Zsuzsa szerint semmilyen összeférhetetlenség nem volt köztisztviselői munkája és résztulajdonosi szerepe között, mivel a gyógyszertár létrehozásában kisebbségi tulajdonosként vett részt, tulajdonosi jogait pedig nem gyakorolta. A támadások után 2007 augusztusában mégis megvált tulajdonrészétől.

Matejka Zsuzsa a Csanak 2001. Bt. kültagjaként érdekelt volt a ferihegyi repülőtéren 2007 elején megnyitott patikában is. A gyógyszertárat 2007 végén eladták.

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?