Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Csökkent az ügyészség iránti bizalom

2005.08.22. 07:07
A magyarok négyötöde szerint sosem derül ki az igazság Kulcsár Attila húszmilliárdos sikkasztási ügyében. A Medián felmérésében megkérdezettek kétharmada szerint az ügyben mindkét politikai oldal érintett.

Jelentősen csökkent a polgárok bizalma az ügyészségben a Kulcsár Attila kihallgatásán készült felvételek nyilvánosságra kerülése óta, derült ki a Medián a Népszabadság és a Szólás Szabadsága felkérésére készült közvélemény-kutatásából. Augusztus elejéhez képest a teljes népesség körében öt százalékot csökkent a bizalom az ügyészséggel szemben.

Leginkább a kormánypártok támogatói vesztették el bizalmukat a nyomozati hatóságban, írja a Népszabadság. Körükben a korábbi hatvanegy pontról ötvenhárom pontra csökkent a bizalmi index. Az ellenzéki és a pártsemleges megkérdezettek körében a csökkenés nem jelentős, két-két százalékpont.

A Medián felmérése szerint a megkérdezettek többsége még mindig úgy látja, hogy az ügyészség politikailag semleges. A teljes népesség tizenkilenc százaléka szerint az ügyészség kormánypárti, tizenhárom százaléka szerint ellenzéki befolyás alatt áll.

A Medián augusztus 17-18-án készített telefonos felmérése szerint minden eddiginél többen, a megkérdezettek közel két harmada véli úgy, hogy a Kulcsár-ügyben a kormányoldal és az ellenzék politikusai egyaránt érintettek. Másfél éve a megkérdezettek fele, két éve negyvenkét százaléka vélekedett így. Ennél is többen, hetvenhét százaléknyian vélik úgy, hogy sosem fog kiderülni az igazság a húszmilliárd forintos sikkasztás ügyében.