Ágnes
-1 °C
2 °C

Fordulat az ügyészségen: új vád Kulcsár ellen

2006.08.23. 15:41
Újabb vádat emelt az ügyészség Kulcsár Attila ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt - erősítette meg az Indexnek az MTI hírét a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila. A vádhatóságnál fordulat következett be: ezúttal nem Kulcsár vallomására alapozva vádolták meg az exbrókert.

Az ügyészség indítványozta, hogy a most benyújtott vádiratot a bíróság egyesítse a Fővárosi Bíróságon jelenleg zajló, milliárdos sikkasztás büntetőperéhez - mondta Morvai Attila.

Jogosulatlanul használtak fel 300 millió forintot?

Kulcsár Attila ellen azért emeltek újabb vádat az ügyészek, mert 2003. május 20-án a K&H Bank Önkormányzati és EU Projektigazgatóságának vezetőjeként olyan tranzakcióra adott utasítást, amelynek alapján jogosulatlanul használtak fel az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) számlájáról mintegy 300 millió forintot. A kárérték végül ennek csak a töredéke lett.

A vádhatóság szerint Kulcsár hosszútávra meg akarta nyerni ügyfélnek a II. kerületi önkormányzatot, ezért igyekezett előnyös ügyleteket bonyolítani a számukra. Amikor ez nem sikerült, a veszteséget más tranzakcióval próbálta leplezni, ezért használta fel az ÁAK pénzét.

Nem függ össze más üggyel


Vádemelés balról

Az ÁAK-nál más ügy is kipattant az utóbbi hetekben: Bitvai Miklóst, az autópályacég volt vezérigazgatóját ugyanis idén nyáron azzal is megvádolták, hogy 2003-ban a Kulcsár Attilától kapott ötvenmillió forinttal akarta megvesztegetni az akkori gazdasági minisztert. Bitvai Miklós egyébként a Kulcsár-ügy hetedrendű vádlottjaként sikkasztás miatt már amúgy is bíróság előtt áll.

Fordulat a vádhatóság eljárásában

Morvai Attila elmondta az Indexnek: a Bitvai elleni újabb vádemeléssel nem függ össze a mostani Kulcsár elleni legfrissebb vád. Ez a tényállás egyébként sem Kulcsár vallomása alapján született az Index információi szerint, a mostani 300 milliós sikkasztás során "nem volt együttműködő" az exbróker - tudtuk meg a szóvivőtől. Mindez részleges fordulatot jelezhet az ügyben, hiszen korábban Kulcsár Attila vallomása volt az egyik alapja a vádiratnak a K&H-perben.

Morvai elmondta azt is, hogy konkrétan a mostani pótlólagos vád nem a K&H Equitiesnél történt szabálytalanságok miatt fogalmazódott meg, hanem Kulcsárnak a K&H Bankban végzett tevékenysége miatt. (Kulcsár a bankban önkormányzati és EU-projektekért felelős vezető volt.) Kulcsár ugyanis a II. kerületi önkormányzat számára feltétlenül nyereséges üzleteket akart garantálni, és ezért nyúlt hozzá az ÁAK pénzeihez.

Eleve sikkasztással vádolták Kulcsárt

Tavaly augusztusban Kulcsár Attilát, a K&H Equities és a K&H Bank egykori tisztségviselőjét különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, valamint folytatólagosan elkövetett magán-okirathamisítás vétségével vádolta meg a főügyészség. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Kulcsár tevékenysége az ügyészség szerint nem volt például üzletszerű, tehát első pillantásra úgy tűnhet, hogy nem a legsúlyosabb kategóriákat alkalmazták Kulcsárral szemben.

Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje akkor azonban az Indexnek elmondta, hogy az üzletszerű jelzőnek már nem lett volna értelme, miután a különösen nagy értékű sikkasztás miatt amúgy is a legsúlyosabb törvényi kategóriába esne Kulcsár cselekménye.

A tavaly augusztusi vádirat szerint az ex-bróker nem mosott pénzt, nem vesztegetett meg senkit, mint ahogyan ezt sokan mások tették a vádirat szerint. Zámbó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a pénzmosás vádja pedig alighanem azért hiányzik, mert az osztrák hatóságok pénzmosás ügyében nem adták ki Magyarországnak Kulcsárt. (Kulcsár hosszú ideig a kiadatási procedúra miatt volt külföldön, még őrizetbe vétele után is.)