Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Vége a Kulcsár-pernek: Schönthal felmentését kérte ügyvédje

2008.07.11. 17:21
Schönthal Henrik felmentését kérte a sikkasztás és a pénzmosás vádja alól ügyvédje a Kulcsár-ügyben pénteken. A védelem a magánokirat-hamisítást nem vitatta. ítélethirdetés augusztusban.

Az ügyész letöltendő börtönt, és 626 millió forintos vagyonelkobzást kért a Kulcsár-per vádlottjára. Schönthal Henrik jogi képviselője védőbeszédéban kifejtette, hogy védence a váddal szemben nem nyújtott szándékosan segítséget Kulcsár Attila jogosulatlan pénzügyi manővereihez. A vádiratból szerinte nem derült ki, hogy egyes szerződéseket azért láttak el aláírásbélyegzővel, mert Schönthal az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott, tehát személyesen alá sem tudta volna írni a szerződéseket. Sem szándéka, sem módja nem volt arra, hogy az egyes tranzakciókat ellenőrizze a szerződések alapján - mondta az ügyvéd.

A védő szerint a vádirat azt sugallja, hogy Schönthal Henrik aláírásai nélkül Kulcsár Attila nem tudta volna lebonyolítani az átvezetéseket. Szerinte viszont a szerződések aláírása, lebélyegzése nem volt előfeltétele a tranzakciók létrejöttének, és nem is segítette azokat: az aláírások kizárólag a tranzakciók utólagos dokumentálására szolgáltak.

Mint mondta, a pénzmosás vádjának lényege, hogy Schönthal Henriknek a bankműveletek során tisztában kellett lennie azzal: az általa továbbított pénzösszegek bűncselekményekből származnak. A védő szerint erre vonatkozóan nem áll rendelkezésre kétséget kizáró bizonyíték. Álláspontja szerint a büntetőjogi felelősség megállapítása "kizárólag a pénzmosás gondatlan alakzatának formájában kerülhet szóba".

Dunai György, a Betonút Rt. volt vezérigazgatójának ügyvédje is védence felmentését, és a K and H Equities által bejelentett polgárjogi igény elutasítását indítványozta. Az ügyész viszontválaszában közölte, hogy a vádbeszédben mondottakat változatlanul fenntartja. A tárgyalás véget ért, az elsőfokú ítélet kihirdetésére várhatóan augusztus 22-én, az utolsó szó jogán előadott vádlotti felszólalásokat követően kerül sor.