Bernadett
0 °C
4 °C

Kulcsár faggatta a vádlottakat

2006.05.09. 16:19
A korábban felmerült információkkal ellentétesen nyilatkozott a Fővárosi Bíróság előtt tett vallomásában Mészáros János. A Britton Kft. ügyvezető igazgatója, a K&H-per negyedrendű vádlottja a tárgyalás ötödik napján, kedden az off-shore cégeknek küldött pénzekről szólt. (Mészárosnál ismertebb a médiában a Britton másik ügyvezetője, Kerék Csaba, aki másodrendű vádlott a Kulcsár-ügyben.)

Mészáros arról beszélt ugyanis, hogy amikor több milliárd forintnak megfelelő összegeket utalt át a Montrade és Balmoral nevű off-shore cégeknek - ezek Schönthal Henrik, 22. rendű vádlott érdekeltségébe tartoznak -, akkor "könyvelt környezetből könyvelt környezetbe" jutottak a pénzek.

Ő tehát nem gyanakodott semmire sem, amikor a Britton csoporthoz beérkeztek a K&H Banktól, illetve a K&H és Kulcsár Attila ügyfeleitől a pénzek, és azokat tovább kellett küldeni. (Mészáros egyébként nem off-shore, hanem "non-resident" cégekről beszélt, de lényegében ugyanarról a kategóriáról van szó.)

Tagadta bűnösségét Mészáros János

A jelenleg saját bevallása szerint havi 200-250 ezer forint jövedelemmel rendelkező Mészáros tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el, vagy részt vett volna bármilyen törvénytelen ügyletben.

Ugyanakkor Mészárost utóbb, a tárgyalást követően az Index megkérdezte, miért mondta azt, hogy könyvelt környezetbe jutottak az általa off-shore cégeknek utalt összegek, hiszen a tárgyaláson korábban felmerült, hogy ezen "non-resident", illetve off-shore cégek jelentős részének nem kell könyvvitellel foglalkozniuk.

A Barclayshoz mentek a pénzek

A Britton vezetője elmondta, hogy ez látszólag így van, de ő úgy tudta - mint azt vallomásában is elmondta -, hogy a Montrade a világ egyik legtekintélyesebb angol bankjához, a Barclays-hez utalja át a pénzeket. A Barclays ugyanis olcsón hozzáfér a brit tőkepiachoz, amit itthonról nehezebb lett volna megtenni, és jóval drágább is.

A K&H ügyfelei, Kulcsár Attila partnerei ugyanis Mészáros szerint sorban álltak a Brittonnál - ezt már a tárgyaláson mondta az ügyvezető -, hogy oda fektethessék be a pénzüket. A Brittonhoz azért jöttek a K&H bank kiemelt ügyfelei, mert 2000 után menekülni kezdtek a tőzsdéről és más befektetési formákat kerestek.

Rejtő hitele

A Britton ezért építette ki az off-shore Britton LLC-ből (ez Kulcsár irányítása alatt volt), a magyar bejegyzésű Britton Kft.-ből (ez Kerék és Mészáros vezetése alá tartozott, de ők 2002 végéig Kulcsártól függtek, és csak azután kezdték el Kulcsár kivásárlását) és az egyéb off-shore-cégekből (Montrade, Balmoral - ezek Schönthal vállalkozásai) álló hálózatot.

Ezen kívül a Britton csoporthoz ingatlanbefektetések miatt kapcsolódtak további leányvállalatok, például a BR Immobilia nevű cég, vagy a BR Office Rent.

A BR Immobiliának Rejtő E. Tibor, a K&H korábbi vezérigazgatója 600 ezer eurót kölcsönadott, ezt azonban Rejtőnek a keddi tárgyaláson feltett kérdésére csak bizonytalanul erősítette meg Mészáros János. (Rejtő maga kérdezte erről Mészárost.)

Ugyanakkor Mészáros megerősítette, hogy Rejtő egyik cégétől (amelyről nem tudta, hogy a K&H vezéréé) származó pénzt befektették a romániai, nagyváradi Lotus Plaza beruházásába.

Kulcsár, a vádló

Különleges attrakciót jelentett a K&H-per keddi tárgyalásán, hogy élőszóban is megnyilatkozott Kulcsár Attila. Burkoltan megfogalmazott kérdéseivel aziránt érdeklődött Mészáros Jánostól, hogy miként vásárolhatták őt ki a Britton Kft.-ből a magyarországi vállalkozásból, amelynek vagyona 3-4-5 milliárdot tesz ki.

Mészáros szerint viszont Kulcsár beleegyezésével történt a kivásárlás, mert 2002-ben kezdett "elhidegülni" a viszonyuk. Benne merült fel először, hogy a Britton Kft.-t a két menedzser vásárolja meg a tulajdonostól, aki addig a pénzt szerezte a cég számára. Mészáros hangsúlyozta: a pénz eredetét sohasem firtatta.

Ugyanakkor Kulcsár már nem foglalkozott annyit a Brittonnal, mert közben nemcsak a K&H brókercégénél, hanem az anyabanknál is magas pozícióba került.

A kivásárlás

Mészáros elmondta, hogy ők a kivásárláskor - Kerékkel együtt - több tízmillió forintért szereztek tulajdont a Britton Kft.-ben. Az erről szóló szerződést a Britton LLC (a kft. tulajdonosa) és a Britton Kft. (a leányvállalat) nevében ő és Kerék írta alá. Kulcsár szerint így a kft.-nél kezelt vagyon 0,5-1 százalékának fejében került Kerékhez és Mészároshoz a Britton-vagyon.

Keréknek és Mészárosnak ugyanis teljes körű felhatalmazása volt az off-shore Britton cég nevében való eljárásra. Kulcsár ezt tulajdonképpen kérdésként fogalmazta meg. Mészáros és Kerék Csaba is vitatta ugyanakkor Kulcsár érvelését.

Szerintük a Britton Kft. 50-60 millió forintot ért 2002-2003 táján, valamivel e fölötti értéken vásárolták ki Kulcsárt. Korábban is minden ügyletet vagy Kerék vagy Mészáros írt alá, ezért nem értik, miért ütközik meg a kivásárláson Kulcsár, jóllehet éppen ő hatalmazta fel őket erre.

Nem a vád tárgya

Kerék és Mészáros szerint a Britton nem is ért 50-60 millió forintnál jóval többet, mert a cégnek ugyan volt milliárdos vagyona, de azt ugyanolyan nagyságrendű hitelek terhelték. Többek között tulajdonosi hiteleket is vissza kellett fizetniük az off-shore Britton LLC-nek, amelynek tulajdonosa nem változott Kulcsár Attila személyében.

Papp Gábor, Mészáros János ügyvédje az Index elmondta, hogy a Kulcsár által - a kivásárlásra vonatkozó - feltett kérdések olyan témakörre vonatkoztak, amelyek közel sem képezik a vád tárgyát.