Lehel
17 °C
27 °C

Börtönt kért az ügyész Kulcsárnak

2008.07.07. 11:40
Két napig tartott az ügyész vádbeszéde a Kulcsár-ügyben. 11 személy ellen szabadságvesztést, 15 vádlott esetében vagyonelkobzást javasolt. A védők ezen a héten kapnak szót.

Befejeződött a kétnapos vádbeszéd a Kulcsár-ügyben. Kulcsár Attilát, a K and H Equities volt munkatársát sikkasztással vádolják, mert a cég ügyfeleinek a pénzét jogosulatlanul használta. Az 1998-2003 közti bűncselekmények összesen 8 milliárd forint kárt okoztak.

Az ügyész letöltendő szabadságvesztést indítványozott Kulcsár Attila ellen, továbbá börtönt javasolt Kerék Csabának és Mészáros Jánosnak, a Britton tulajdonosainak, Garamszegi Gábornak, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének, Rejtő. E. Tibornak, a K. and H. Bank volt vezérigazgatójának, Bitvai Miklósnak az Állami Autópálya-kezelő volt vezérigazgatójának, Forró Tamás újságírónak és Schönthal Henriknek, a Montrade és Balmore cégek vezetőjének. További hat vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztést, négy esetben pénzbüntetést, háromban pedig próbára bocsátást kezdeményezett. A feltételes szabadságvesztésre javasoltak között van egy kőbányai önkormányzati képviselő is.

Kulcsártól 229 millió forint elkobzását is javasolta az ügyész. Tizenöt vádlott esetében 30 milliótól 626 millió forintig terjedő összegű vagyonelkobzást is indítványozott. A 626 milliót Schönthal Henriktől koboznák el. Több esetben kezdeményezte azt is, hogy a bíróság mellékbüntetésként a korábban vezető állású vádlottakat tiltsa el a gazdasági szervezetben betöltendő vezető beosztástól.

Az ügyészség Kulcsár Attilát és vádlott-társait sikkasztással, pénzmosással, okirathamisítással, bűnpártolással és más bűncselekményekkel vádolja. A 2003 nyarán kipattant brókerbortrány nyomán indult büntetőeljárásban Kulcsár Attilát leszámítva szinte minden vádlott tagadja bűnösségét.