Mátyás
-6 °C
1 °C

Újra tárgyalnak Kulcsár kiadatásáról

2003.11.10. 07:01
Az osztrák bíróság keverte el Kulcsár Attila nemzetközi elfogatóparancsának eredetijét, ezért nyert újabb három hetet kiadatásával a K&H Bank sikkasztással gyanúsított volt álbrókere - tudta meg a Magyar Hírlap. Az elfogatóparancs eredetijét újra kijuttatta Bécsbe a magyar igazságügyi tárca.
Kulcsár Attila kiadatási tárgyalását formai hiányosságra hivatkozva tudta ügyvédje három héttel elnapoltatni október 21-én.

Adatkérő bíróság

A másodfokú bíróság kiegészítő adatokat is kért, ezeket szintén rendelkezésére bocsátotta a tárca - mondta Az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi főosztályvezetője, Némethné dr. Bokor Klára.

A keddre kitűzött tárgyaláson aligha lehet, hogy ismét alaki hibára hivatkozva hiúsíthassa meg az érdemi tárgyalást Simonfay Géza, Kulcsár ausztriai jogi képviselője. Az eljárás az Európa Tanács kiadatási egyezménye szerint folyik, ami előírja, milyen esetben tagadható meg a kiadatás. Például akkor, ha Ausztriában nem bűncselekmény, ami idehaza az, vagy ha a cselekmény már elévült - mondta a Magyar Hírlapnak a büntetőjogi főosztályvezető.

Magyarország részese számos emberjogi egyezménynek, belső jogrendjében is megteremtette a feltételeket, vagyis ilyen akadálya nem lehet a volt álbróker hazahozatalának. Ismert, hogy Kulcsár védője az előző tárgyaláson megismételte a már korábban is elejtett megjegyzését, miszerint a sikkasztással gyanúsított bróker nem számíthat Magyarországon fair eljárásra. Politikai okból Ausztriában nem merülhet fel a gyanúsított visszatartása - vélte a főosztályvezető.

Időhúzó védelem

A védelem eddigi ténykedése arra utal, hogy minden lehetőséget megragadnak az időhúzásra, s élnek valamennyi jogorvoslati lehetőséggel. Amennyiben holnap Kulcsár kiadatása mellett dönt a bécsi bíróság, úgy az ellen panasszal él kinti ügyvédje. Az előzetesben töltött idő beszámít a büntetés letöltésébe, s a K&H Equities álbrókere kint lényegesen jobb körülmények között töltheti napjait, mint a hazai zsúfolt büntetés-végrehajtási intézményekben.