Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mosolyogva vallott Kulcsár Attila

2005.08.14. 23:20
Ügyvédjével sugdolózva, mosolyogva, oldott légkörben tett vallomást Kulcsár Attila, a többmilliárd forintos sikkasztással gyanúsított exbróker az ügyészségen. Az MTV-n bemutatott felvételeken látottak egy volt bűnügyi igazgató szerint akár az eljárás sikerességét is megakadályozhatják.
Kitakart arcok
A videofelvétel Kulcsár Attila június 9-i kihallgatásán készült az ügyészségen. Az MTV öt részletet mutatott be az összesen 2 óra 44 perc hosszú filmből, amelyen az exbrókert kivéve a teremben ülő összes ember (4 ügyészségi munkatárs, plusz az ügyvéd) arcát kitakarták.

Több ponton is eltért a büntetőeljárásról szóló törvénytől Kulcsár Attila, a többmilliárd forintos sikkasztással gyanúsított exbróker kihallgatása, állapították meg szakértők a vallomástételről készült videofelvételek bemutatása után.

A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este bemutatott felvételeken a K&H Equities brókercég egykori vezetője mosolyogva válaszol az ügyészeknek, miközben ügyvédjének különböző jegyzeteket ír és sugdos. Az ügyészek a pénzmosással gyanúsított Kerék Csabával folytatott üzletekről faggatták Kulcsár Attilát. A „vallomásról” bemutatott felvételrészletek egy részén az exbróker - a védője megfogalmazásában - diktálja az ügyészségi jegyzőkönyvbe a tranzakciók hátterét, de mondandójából – az ügyvédje tanácsára – kihagyja a konkrétumokat, az ügyben érintetteket például csak általánosságban említi.

Kulcsár Attila
Kulcsár Attila

"Mikor szakad le onnan?"

Kulcsár egy alkalommal leír valamit az előtte lévő lapra, amit megmutat az ügyvédjének, majd a plafon felé nézve azt mondja, „kíváncsi vagyok, mikor szakad le onnan”. Egy másik felvételen a gyanúsított többszöri próbálkozásra sem érti meg az elé tolt táblázatokat, amelyekről a felvételeken az ügyészek is zavarosan beszéltek. Az egyik tranzakciót firtató kérdésre Kulcsár odafordult ügyvédjéhez, és azt kérdezte, „Most mit mondjak?” Aztán az ügyvéd segít és elmondja Kulcsárnak a választ.

Paródia, formahiba, oldott légkör

A tévéműsorba meghívott szakértők meglepőnek nevezték a látottakat. Kabódi Csaba, az ELTE büntetőeljárás-jogi tanszékének a vezetője szerint az egész olyan, mintha valaminek a paródiája lenne, „nem adja vissza a kihallgatás jellegét”. A műsorvezető kérdésére azt mondta, nem törvénysértő, hanem inkább formahibásnak tűnt a kihallgatás.

Kacziba Antal nyugalmazott rendőrtábornok pedig úgy minősítette a felvételeket, hogy ez nem kihallgatás, hanem egy oldott hangulatú értekezlet. Az ORFK egykori bűnügyi igazgatója szerint képtelenség, ahogy a kihallgatás zajlott.

A szakértők szerint a kihallgatáson jogellenes a sugdolózás, és nem a gyanúsított, hanem a hatóság szokta az elhangzottakat a jegyzőkönyvbe diktálni. Kacziba Antal szerint a gyanúsított azt sem teheti meg, hogy az ügyvédjétől kérdezze meg, mit kell válaszolnia. Szerinte az is elképesztő, hogy az ügyvédek ne tudják pontosan, mik szerepelnek a gyanúsított elé rakott papírokon. A nyugalmazott rendőrtábornok azt mondta, az, ahogy a kihallgatás zajlott, veszélyeztetheti is az eljárás sikerességét.