Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Tizenhárom plusz egyből tíz és fél

2002.06.07. 17:41
A kormány második ülésének döntései révén átlátható lesz a közpénzek elosztása, vége lesz az „uralkodó állam” korszakának, megszűnnek a szociális igazságtalanságok, emelik a közalkalmazottak bérét - állította Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ülést követő tájékoztatón. A pénzügyminiszter szerint kimutatható, hogy az elmúlt 2-3 évben a gazdasági növekedés üteme csökkent. László Csaba 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést remél.
A kormány második ülésén az MSZP 13+1 pontból álló programjából 10 és fél pontra vonatkozóan hozott döntéseket - jelentette be a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Mint fogalmazott, négy területen alapvető változásokat eredményeznek a döntések. Átláthatóbb és nyilvános lesz a közpénzek elosztása, az uralkodó állam helyére szolgáló állam lép. Megszűntetik a családtámogatási rendszerben és a közszféra bérezésében tapasztalható igazságtalanságokat, és megteremtik a feltételeket a közalkalmazottak megbecsüléséhez.

Szociális változások

A konkrét pontok között a kormányszóvivő megemlítette egyebek mellett azt, hogy a nyugdíjasok egyszeri juttatásként átlagosan 19 ezer forintot kaptak, szeptember elsejétől a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bére 50 százalékkal emelkedik, augusztusban minden gyermek után kéthavi családi pótlékot fizetnek, és megszüntetik az országimázs központot, amelynek forrásait a gyermekétkeztetés számára csoportosítják át.

Gyorsfénykép a gazdaságról

A kormányhatározatok költségvetési kihatásáról szólva László Csaba pénzügyminiszter azt mondta, hogy azok körülbelül nettó 150 milliárd forinttal módosítják a költségvetést. A pénzügyi tárca vezetője beszámolt arról is, hogy a kabinet "gyorsfényképet" készített a gazdaság állapotáról. Megállapították, hogy az elmúlt 2-3 évben a gazdasági növekedés üteme csökkent, de mint azt László Csaba elmondta, az idei esztendő második félévében ez a tendencia várhatóan pozitív irányban változik. Szerinte tartható az a vélemény, hogy a gazdasági növekedés 3,5-4 százalékos lesz.

Emelkedő közalkalmazotti bérek

A kormányszóvivői tájékoztatón Kiss Péter munkaügyi miniszter a közalkalmazotti illetménytáblában tervezett változtatásokat ismertette. Mint elhangzott, a módosítások összesen 550 ezer közalkalmazottat és 50 ezer alapítványi, valamint egyházi dolgozót érintenek.

Az új közalkalmazotti bértáblát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A bérnövekedést illusztrálva, Kiss Péter példaként említette, hogy míg egy 20 éve dolgozó egyetemi diplomával rendelkező pedagógus bére jelenleg 97 400 forint, addig ez a jövőben 146 ezer 200 forint lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!