Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenhárom plusz egyből tíz és fél

2002.06.07. 17:41
A kormány második ülésének döntései révén átlátható lesz a közpénzek elosztása, vége lesz az „uralkodó állam” korszakának, megszűnnek a szociális igazságtalanságok, emelik a közalkalmazottak bérét - állította Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ülést követő tájékoztatón. A pénzügyminiszter szerint kimutatható, hogy az elmúlt 2-3 évben a gazdasági növekedés üteme csökkent. László Csaba 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést remél.
A kormány második ülésén az MSZP 13+1 pontból álló programjából 10 és fél pontra vonatkozóan hozott döntéseket - jelentette be a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Mint fogalmazott, négy területen alapvető változásokat eredményeznek a döntések. Átláthatóbb és nyilvános lesz a közpénzek elosztása, az uralkodó állam helyére szolgáló állam lép. Megszűntetik a családtámogatási rendszerben és a közszféra bérezésében tapasztalható igazságtalanságokat, és megteremtik a feltételeket a közalkalmazottak megbecsüléséhez.

Szociális változások

A konkrét pontok között a kormányszóvivő megemlítette egyebek mellett azt, hogy a nyugdíjasok egyszeri juttatásként átlagosan 19 ezer forintot kaptak, szeptember elsejétől a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bére 50 százalékkal emelkedik, augusztusban minden gyermek után kéthavi családi pótlékot fizetnek, és megszüntetik az országimázs központot, amelynek forrásait a gyermekétkeztetés számára csoportosítják át.

Gyorsfénykép a gazdaságról

A kormányhatározatok költségvetési kihatásáról szólva László Csaba pénzügyminiszter azt mondta, hogy azok körülbelül nettó 150 milliárd forinttal módosítják a költségvetést. A pénzügyi tárca vezetője beszámolt arról is, hogy a kabinet "gyorsfényképet" készített a gazdaság állapotáról. Megállapították, hogy az elmúlt 2-3 évben a gazdasági növekedés üteme csökkent, de mint azt László Csaba elmondta, az idei esztendő második félévében ez a tendencia várhatóan pozitív irányban változik. Szerinte tartható az a vélemény, hogy a gazdasági növekedés 3,5-4 százalékos lesz.

Emelkedő közalkalmazotti bérek

A kormányszóvivői tájékoztatón Kiss Péter munkaügyi miniszter a közalkalmazotti illetménytáblában tervezett változtatásokat ismertette. Mint elhangzott, a módosítások összesen 550 ezer közalkalmazottat és 50 ezer alapítványi, valamint egyházi dolgozót érintenek.

Az új közalkalmazotti bértáblát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra. A bérnövekedést illusztrálva, Kiss Péter példaként említette, hogy míg egy 20 éve dolgozó egyetemi diplomával rendelkező pedagógus bére jelenleg 97 400 forint, addig ez a jövőben 146 ezer 200 forint lesz.