Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Hogyan dönthetik el a választást a külföldön élő várpalotaiak?

2006.03.30. 09:28
Az országgyűlési választásokon most először szavazhatnak a külföldön tartózkodó magyarok. A több mint nyolcezer-száz emberből a legtöbben Londonban, a legkevesebben Tripoliban szavaznak. Ha a külföldön tartózkodók döntik el a választást, akkor az is előfordulhat, hogy a második forduló után egy hétig nem lehet tudni, ki nyerte a választást.

Már szombaton megkezdődnek az országgyűlési választások, legalábbis külföldön. A megszabott határidőre nyolcezer-száztizenegy ember jelentkezett be az első fordulóra a másodikra százhatvanketten.

London, Brüsszel, New York

Az amerikai kontinensen szombaton, a többi földrészen vasárnap adhatják le szavazataikat a külföldön tartózkodó magyarok. A kilencven magyar külképviselet közül a legtöbben Londonban (1247), Brüsszelben (643), New Yorkban (438), Párizsban (411), Münchenben (409) és Bécsben (349) szavaznak, a legkevesebben Líbia fővárosában, Tripoliban (1), a marokkói Rabatban is csak három magyar adja le szavazatát.

A kisebbségi magyar területeken sem lesznek tömött sorok a külképviseletek előtt. Csíkszeredán 57, Eszéken 8, Pozsonyban 154, Szabadkán 42, Ungváron 27 magyar állampolgár szavaz az első fordulóban.

Nem lehet tudni, kire szavaztak

A külképviseleteken nem számolják meg a szavazatokat. A lezárt urnákat hazaküldik, és az Országos Választási Bizottság április 8-án átadja az illetékes választási bizottságok elnökeinek. Ha egy urna nem érkezik be április 6-án éjfélig az országos választási központba, akkor a szavazatokat megsemmisítik.

A külföldi szavazatokat az érintett választókerületek egy kijelölt szavazókörének szavazatai közé keverik, így nem lehet megtudni, hogy a külföldön szavazók melyik pártot részesítették előnyben.

II. kerületiek külföldön

A külföldiek szavazása miatt a második forduló után - a nagyon szoros csatát hozó választókerületek miatt - elképzelhető, hogy április 29-ig - a határon túlról beérkező szavazatok bekeveréséig és megszámlálásáig - nem lehet eredményt hirdetni.

Az I.- II. kerület közös részében 718 szavazat volt a különbség az SZDSZ-es Mécs Imre és a fideszes Nagy Gábor Tamás között, most 337 ember szavaz innen külföldön. A legtöbben a II. kerületiek adják le szavazataikat külföldön (405), de 2002-ben ott több mint kétezer szavazatos előnnyel győzött Balsai István (Fidesz-MDF).

Várpalota dönthet

Ha a várpalotai körzet ismét a 2002-eshez hasonló szoros eredményt hoz - a fideszes Gyapay Zoltán tíz szavazattal verte a szocialista Törzsök Károlynét -, akkor a választás után egy héttel derül ki a végeredmény, mivel huszonhét várpalotai szavaz majd külföldön a második fordulóban. Szélsőséges esetben rajtuk múlhat, hogy milyen kormánya lesz Magyarországnak.

Az ország leszakadó vidékeiről szavaznak a legkevesebben a külképviseleteken, a vásárosnaményi választókerületből például hárman, a püspökladányiból vagy a kunszentmártoniból négyen-négyen, a mátészalkaiból öten.