Bernadett
0 °C
4 °C

Elhúzódó izgalom lehet a második fordulós választásból

2006.02.16. 14:55
Lehet, hogy napokig elnyúló bizonytalansággal zárul az országgyűlési választások április 23-i második fordulója. A külföldön szavazók titkos választójogát biztosítandó ugyanis az érintett választókerületek egy-egy szavazókörében csak azután fogják összeszámolni a helyben leadott szavazatokat, ha már összeöntötték az utazó urnák tartalmával. Szoros körzetekben akár április 29-ig is eltolódhat az eredményhirdetés.

Szokatlan módon több napig nem lesz végeredménye a 2006-os országgyűlési választásoknak. A külföldön szavazók második fordulós voksainak beérkezéséig ugyanis állandó lakhelyük választókerületében egy-egy kijelölt szavazókörben nem számolják össze az április 23-án vasárnap a második fordulóban leadott szavazatokat.

Kétszer repülnek az urnák

Országgyűlési választáson eddig nem lehetett külföldön szavazn, de a 2004-es EP-választáson, majd a decemberi népszavazáson már igen. A kétfordulós parlamenti választás azonban bonyolultabb rendszert tesz szükségessé. Az első fordulóban a külföldön szavazók egy héttel korábban adják majd le voksukat, így azok április 9-re már megérkeznek saját választókörzetükbe.

Bekeverik őket

A második fordulóban - amit azokban az egyéni választókörzetekben tartanak meg, ahol az elsőben egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét - az esetleges visszalépések, változások miatt csak a magyarországival egy időben tarthatják a külképviseleteken rendezett szavazást. Az urnákat a világ 90 városából (Abu Dabitól Washingtonig) a törvény szerint négy napon belül kell hazaszállítani. Annak érdekében azonban, hogy az egyes választókörzetekben a várhatóan kisszámú külföldi szavazatot a névjegyzék alapján ne lehessen beazonosítani, összekeverik a helyi szavazatokkal.

Függőben marad

A választási szervek ezért azt a rendszert találták ki, hogy abban a választókerületben, ahol van külföldi választásra szabályszerűen bejelentkezett szavazó, egy szavazókört jelölnek ki a "bekeverésre". Ezeken a helyeken egészen április 29-ig elhúzódhat a számolás. Az új szisztéma különösen akkor okozhat izgalmat a pártok és szimpatizánsaik számára, ha a választókörzet többi szavazókörének összesített adatai alapján szavazategyenlőség vagy szoros eredmény alakult ki a jelöltek között. Egy-egy választókörhöz 600 és 1200 közötti szavazásra jogosult tartozik, így a kiskülönbségű helyeken ezek a később összesített voksok jelentős változást okozhatnak.