Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács: Azonos jogokat és kötelezettségeket

2002.08.05. 14:00
Az EU-csatlakozási tárgyalások ez év végéig történő lezárásához kiemelten fontos feltétel, hogy se az uniós agrárreform ügye, se a ciprusi kérdés, se pedig az ír népszavazás ne kerüljön új témaként napirendre. Erről Kovács László külügyminiszter beszélt hétfőn Budapesten, a külképviselet-vezetők szokásos nyári értekezletén. A háromnapos tanácskozáson 98 misszióvezető vesz részt.
"Magyarország EU-csatlakozása a nemzeti felemelkedés megvalósulásának legfontosabb külső feltétele" - fogalmazott Kovács László. - Jó az esély a tárgyalások év végéig történő lezárására. Ezt követően jövő áprilisban megtörténhet a csatlakozási szerződés aláírása, majd 2003 nyarán-őszén az alkotmány szükséges módosítása és a népszavazás.

A csatlakozásról

Magyarország elvárása, hogy nettó költségvetési pozíciói már az EU-csatlakozást követő első évben jobbak legyenek, mint az azt megelőzőben. Magyarországnak a jelenlegi tagállamokkal azonos jogokat, kötelezettségeket és versenyfeltételeket kell kapnia, és a pénzügyi kifizetésekre vonatkozó átmeneti időszak semmiképpen sem terjedhet túl 2006. december 31-én - véli a külügyminiszter.

NATO

A NATO kapcsán Kovács László azt hangoztatta, hogy Magyarországnak hozzá kell járulnia a szövetség új védelmi képességének kialakításához, ennek részeként fel kell gyorsítani a haderőreformot, 2006-ig meg kell teremteni a hivatásos hadseregre való áttérés feltételeit, maradéktalanul teljesíteni kell a vállalásokat és támogatni kell a NATO további bővítését.

- Térségünk stabilizációjához erősíteni kell a kölcsönös bizalmat a szomszédos országokkal, és a múlt sérelmeit végérvényesen ki kell iktatni a napi politizálásból - szögezte le Kovács László.

Határon túl

Elengedhetetlennek tartotta Kovács László, hogy a határon túli magyarság kisebbségi jogai maradéktalanul érvényesüljenek, tagjai képesek legyenek megőrizni identitásukat és ott boldoguljanak, ahol élnek.

- Döntést róluk csak velük - fogalmazta meg a stratégiát velük kapcsolatban a külügyminiszter. Hozzáfűzte ugyanakkor: nem jó, ha határon túli magyar politikusok részt vesznek a magyarországi belpolitikai küzdelemben.

A kedvezménytörvény végrehajtásával kapcsolatos megbeszéléseket a külügyi vezetés Románia és Szlovákia mellett egyébként Ukrajnával és Jugoszláviával is kész folytatni.

A minisztériumról

- Semmiféle politikai tisztogatás nem zajlott, nem zajlik és nem is fog zajlani a Külügyminisztériumban - hangsúlyozta Kovács László. - A mintegy kétezer fős külügyi állományból mindössze 16-an távoztak, közülük is csak hárman felmentéssel, vagy lemondással.

A magyar külpolitikában Kovács László szerint nyoma sem lesz a nacionalista vetületnek és nem érvényesülhetnek ideológiai szempontok sem.

Kovács László bejelentette, hogy George W. Bush amerikai elnök november 6-a után, az amerikai időközi választásokat követően várja Medgyessy Péter miniszterelnököt washingtoni látogatásra.

A külügyminiszter előadásában sokrétű kapcsolatrendszert vetített előre az euroatlanti térségen kívül eső országokkal is, utalva arra, hogy ezen országokkal zajlik a magyar külkereskedelem 15 százaléka.