Eleonóra
-1 °C
2 °C

48 milliárdot kap jövőre a külügyi tárca

2006.11.21. 12:56
2007-ben 3 százalékkal nő a külügyminisztérium kiadási főösszege és 5 százalékkal támogatási főösszege, a növekedés oka az árfolyamváltozás, közölte Göncz Kinga külügyminiszter. A tárca költségvetésének 70 százaléka a külképviseletek igazgatására megy, de Ausztriával és Szlovéniával már folynak a tárgyalások, hogy közös épületben működhessenek a képviseletek.

A Külügyminisztérium kiadási főösszege 48 milliárd 322,4 millió forint lesz a következő évben, ez három százalékkal több, mint idén, ismertette a külügyminiszter sajtótájékoztatón kedden. Göncz Kinga elmondta, ez az összeg 43 milliárd 498,4 millió forint előirányzatot tartalmaz, 7 milliárd 123, 9 millió forint pedig a bevételekből származik majd, azonban ebből 2 millió 300 millió forintot központosítanak 2007-ban.

A bevételeket többek közt a konzuli és a vízumdíjak, épület-bérbeadás és az unió utazási költségtérítése adja, közölte a tárcavezető. Elmondta azt is, hogy a minisztérium támogatási főösszege 5 százalékkal nő az ideihez képest, a növekedés oka - ahogy a kiadási főösszegnél is - az árfolyamváltozás.

Drága külképviseletek

A tárca költségvetésének legnagyobb, 70 százalékát a külképviseletek igazgatása teszi ki, 15,2 százalék jut a fejezeti kezelésű előirányzatokra, 14,5 százalék a minisztérium központi igazgatására, és 0,3 százalékot kap a Magyar Külügyi Intézet, amelyik a Teleki László Intézetből alakult és külügyi kutatóintézetként háttérelemzéseket végez, mondta.

A miniszter kiemelte, a szaktárca létszámát 10 százalékkal csökkentette 2006-ről 2007-re; a Külügyminisztérium központi igazgatása 735 főről 654-re, a külképviseletek igazgatása 1159 főről 1039-re csökkent. Nem a diplomaták számát csökkentették, hanem az adminisztratív személyzetét, tette hozzá.

Göncz Kinga elmondta, jelenleg 108 magyar külképviselet működik a világ 77 országában, jövőre új képviseletet nyitnának Minszkben, Rigában, bővítenék a jekatyerinburgi képviseletet, Almati-Asztanában elindítanák az átköltözést, Caracasban pedig utazó konzul látná el a feladatokat. Beszélt arról, hogy a visegrádi államokkal, valamint Ausztriával és Szlovéniával arról zajlanak tárgyalások, hogy több helyen közösen, egy épületben működtessenek képviseletet, Dél-Amerikában pedig az utazó nagyköveti rendszer fejlesztésén gondolkodnak.

Segélyezés, protokoll, egyebek

A tárcavezető kitért arra, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának felügyeletét és a határon túli magyarok programjainak támogatása fejezeti kezelésű előirányzatát júliustól átadták a Miniszterelnöki Hivatalnak. Ugyanakkor a fejezeti kezelésű előirányzatok száma 22-ről 24-re emelkedett.

A minisztérium kezelésében a külügyi segélyezésre 30 millió, a turista kölcsönre 10 millió, a nemzetközi tagdíjakra 3,4 milliárd forint, külügyi protokollra 60 millió forint áll rendelkezésre, ez utóbbiba tartozik az államfői protokoll is, közölte.