Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Martonyi: hazánk a stabilitás hídfője

2001.01.03. 12:51
A magyar külpolitika 2001-ben követendő prioritásai közé tartozik az európai uniós csatlakozási tárgyalások ütemének betartása és a közép-európai és délkelet-európai regionális politika egyesítése. A 2001-ben követendő magyar külpolitikáról tartott ismertetőt Martonyi János külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.
Az előttünk álló esztendőt az ENSZ a civilizációk közötti párbeszéd évének kiáltotta ki, és a magyar külpolitika ennek jegyében fog alakulni - ismertette Martonyi János külügyminiszter szerdán. Elmondta: Magyarország a nyugati civilizációhoz tartozik, és a térségbeli stabilizáció hídfőjének tekinti magát. "Az ország fontosságát jelzi, hogy idén hazánkban rendezik meg a NATO soros találkozóját, ahol olyan fontos kérdésekről fognak dönteni, mint például a védelmi szövetség további tágítása" - mondta a külügyminiszter.

Folytatódnak az európai integrációs tárgyalások

Martonyi János
külügyminiszter
2001-ben a magyar külpolitika a 2000-ben megkezdett európai integráció törekvéseket folytatja, a külügyminiszter tervei szerint a fennmaradt öt tárgyalási fejezet az ütemtervhez képest gyorsabban fog haladni, a nehezebb kérdésköröket félreteszik, és 2002 elején ezek a félretett kérdések szerepelnek majd az európai uniós tárgyalásokon. A magyar külügyminiszter 2001-et sorsdöntő évnek nevezte az európai integrációs folyamat tekintetében.

A délkelet-európai regionális politika tekintetében a külügyminiszter fontosnak ítélte a szomszédos Jugoszláviában végbement pozitív folyamatokat és abbéli reményét fejezte ki, hogy a közép-európai regionális politikával együttesen sikeres térségbeli politikát fog Magyarország folytatni. A sikerhez a szabadkereskedelmi egyezmények kiterjesztése - Horvátországra, Macedóniára és Jugoszláviára - is nagy mértékben hozzájárul.

Az egységes Európa a magyarság egységét is jelenti

A nemzetpolitika területén Martonyi úgy vélte, hogy az egységes Európa megalakítása a magyarság egységét is magával hozza. Addig azonban prioritás a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvénytervezet további pontosítása, végső egyeztetése és parlamenti megszavazása. A külügyminiszter szerint a Magyar Állandó Értekezlet fontos intézményévé vált az anyaország és a határon túli kapcsolattartásban.

Hazánkba látogat az orosz külügyminiszter

A külügyminiszteri tájékoztató világpolitikai kérdésekre is kiterjedt. Martonyi ismertette, hogy jövő héten látogat Budapestre Igor Ivanov orosz külügyminiszter, régóta tervezett találkozásukon őszinte és jó hangulatú tárgyalás várható. Az új amerikai elnöktől a magyar külügyminiszter a védelmi politika folytonosságát várja, szerinte szükség van az amerikai jelenlétre Európában. Oroszország, Kína kulcsfontosságú országokká nőtték ki magukat - vélte a külügyminiszter -, de a közel-keleti békefolyamat beindulásától is sok függ.