Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kovács László: szó sincs tisztogatásról

Az új miniszter csökkenti a külügyi tárca létszámát

2002.05.30. 20:38
Kovács László külügyminiszter hazugságnak minősítette azt az ellenzéki állítást, miszerint pártkatonákat neveznének ki a tárca egyes vezetői pozícióira.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön tartott bemutatkozó sajtótájékoztatót a Külügyminisztériumban. Kovács László határozottan cáfolta azt is, hogy a második világháború befejezése óta nem látott tisztogatás történne a minisztériumban, ahogyan azt Németh Zsolt volt külügyi államtitkár egy sajtótájékoztatón állította.

A külügyminiszter elmondta, hogy mindössze hét személycserét kezdeményezett, és a távozók helyét olyan karrierdiplomatákkal kívánják betöltetni, akik több évtizede vannak a tárca állományában.

Nincsenek rokonok

Cáfolta a külügyminiszter azt is, hogy bármiféle rokoni kapcsolatban állna Hajdú András leendő közigazgatási államtitkárral, mint ahogy azt Németh Zsolt állította. Elmondta, hogy a közigazgatási államtitkári posztról távozó Bába Ivánnak misszióvezetői posztot ajánlottak fel, ő azonban ezt visszautasította, és a Külügyminisztériumból való távozás mellett döntött. Bába Iván távozása után törvényes végkielégítést kap, ami mintegy tízmillió forint lesz.

Kovács László kitért arra, hogy Kőrösi Csaba és Zupkó Gábor volt helyettes államtitkár, valamint a korábbi szóvivő, Horváth Gábor misszióvezetői posztot kap, Lőrincz Csaba volt helyettes államtitkár új feladatköréről még nem született megállapodás.

Kabinetvezetőből nagykövet

Távozik a miniszteri kabinet vezetője, Taubner Zoltán is, akit viszont Kovács László arra kért, hogy még pár hónapig segítse az átadás-átvételt, ezt követően nagyköveti megbízást kap.

A külügyminiszter szavai szerint a kabinetfőnöki tisztet Udvardi Iván tölti majd be, aki ezzel párhozamosan az EU-tagállamokkal való kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár-helyettes is lesz. A politikus megjegyezte, hogy a személyzeti osztály vezetője, illetve a kabinetfőnök esetében természetes a személycsere kormányváltáskor.

Folytonosság és változások

Kovács elmondta: csütörtökön állományértekezletet tartott a Külügyminisztériumban, ahol a diplomatákat arról tájékoztatta, hogy a külpolitikai célokban a folyamatosság érvényesül, az alkalmazott módszerek és eszközök, valamint a stílus tekintetében azonban lesznek változások.

Hangsúlyozta, hogy a külpolitika három prioritása, azaz az EU-csatlakozás, a szomszédságpolitika és a határon túli magyarság érdekeinek képviselete egymással szoros összhangban lesz, azok között nem lesz fontossági sorrend.

A római NATO-orosz csúcstalálkozóról szólva kitért arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a világ két vezető hatalmától, az Egyesült Államoktól és Oroszországtól kapott meghívást hivatalos látogatásra.

Felvételek az utolsó hetekben

Kérdésekre válaszolva Kovács László elmondta, hogy jelenleg 39 főtisztviselő van a Külügyminisztérium állományában - köztük Könyves Krisztina, a volt belügyminiszter sajtószóvivője és Kovács Tamás, a volt sportminiszter kabinetfőnöke -, és az utolsó hetekben negyven személyt vettek fel a tárcához felvételi vizsga és próbaidő letöltése nélkül.

Kitért arra is, hogy jelenleg 50 fővel dolgoznak többen a Külügyminisztériumban, mint amennyit a törvény engedélyez. Hangsúlyozta, hogy megoldást kell találni a törvényes létszám helyreállítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?