Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tisztázták Schmitt hazarendelését

2002.06.17. 11:04
Elmaradt a külügyi bizottság hétfői rendkívüli ülésén a Schmitt Pál svájci nagykövet hazarendelésével kapcsolatos napirendi pont megvitatása. A testület ugyanis 12:9 arányban úgy döntött, hogy Kovács László miniszter távollétében ne foglalkozzanak a kérdéssel.
A bizottság rendkívüli ülését Németh Zsolt elnök azért kezdeményezte, mert kilenc képviselő arra várt választ a külügyi tárca vezetőjétől: miért volt szükség az előírások szerinti két hónapos felmentés helyett két hét alatt hazarendelni hazánk svájci nagykövetét.

Kovács László Németh Zsoltnak ma reggel küldött levelében azt hangsúlyozta: kész megjelenni a bizottság előtt, ám előre rögzített programjai miatt sem ő, sem bársony András politikai államtitkár nem tud részt venni a hétfői rendkívüli ülésen.

Jelezte azonban, hogy a szerdai immár rendes bizottsági ülésen szívesen válaszol a bizottság kérdéseire. A levél ismertetése után Németh úgy fogalmazott, az elmúlt négy esztendőben Martonyi János idejében nem volt példa arra, hogy a minisztérium vezetői ne jelentek volna meg a bizottság kérésére. Hozzátette: a képet tovább árnyalja, hogy a minisztérium további tíz vezetője közül sem jött el, a miniszter helyett a testület elé.

Eörsi Mátyás a bizottság szabad demokraták alelnöke ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi bizottsági vezetés mindig tájékozódott és egyeztetett a külügyi tárca vezetésével, hogy mely időpontok felelnek meg a miniszternek. Szerinte ezt Németh Zsoltnak is tudnia kell, mint ahogyan azt is, hogy a minisztereknek és az államtitkároknak sűrű és előre rögzített programjuk van. Ezért arra kérte a bizottsági elnököt, hogy amennyiben ilyet kezdeményez "vegye fel a telefont" és egyeztessen az időpontról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az SZDSZ kész a kérdés megvitatására.

Csapody Miklós az MDF nevében úgy fogalmazott: furcsa dacreakció jellemzi a külügyi vezetés munkáját. Ugyanis a miniszternek alkotmányos joga és kötelessége eleget tenni a bizottsági kezdeményezéseknek. Ugyanakkor ő is úgy vélte, a miniszter távollétében nincsen lehetőség a kérdés megnyugtató megvitatására. A testület végül többségi szavazással úgy döntött: hogy nem foglalkozik a kérdéssel, hanem szerdai rendes ülése napirendjét egészíti ki azzal.