Piroska
3 °C
4 °C

Nem tisztázták Schmitt hazarendelését

2002.06.17. 11:04
Elmaradt a külügyi bizottság hétfői rendkívüli ülésén a Schmitt Pál svájci nagykövet hazarendelésével kapcsolatos napirendi pont megvitatása. A testület ugyanis 12:9 arányban úgy döntött, hogy Kovács László miniszter távollétében ne foglalkozzanak a kérdéssel.
A bizottság rendkívüli ülését Németh Zsolt elnök azért kezdeményezte, mert kilenc képviselő arra várt választ a külügyi tárca vezetőjétől: miért volt szükség az előírások szerinti két hónapos felmentés helyett két hét alatt hazarendelni hazánk svájci nagykövetét.

Kovács László Németh Zsoltnak ma reggel küldött levelében azt hangsúlyozta: kész megjelenni a bizottság előtt, ám előre rögzített programjai miatt sem ő, sem bársony András politikai államtitkár nem tud részt venni a hétfői rendkívüli ülésen.

Jelezte azonban, hogy a szerdai immár rendes bizottsági ülésen szívesen válaszol a bizottság kérdéseire. A levél ismertetése után Németh úgy fogalmazott, az elmúlt négy esztendőben Martonyi János idejében nem volt példa arra, hogy a minisztérium vezetői ne jelentek volna meg a bizottság kérésére. Hozzátette: a képet tovább árnyalja, hogy a minisztérium további tíz vezetője közül sem jött el, a miniszter helyett a testület elé.

Eörsi Mátyás a bizottság szabad demokraták alelnöke ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi bizottsági vezetés mindig tájékozódott és egyeztetett a külügyi tárca vezetésével, hogy mely időpontok felelnek meg a miniszternek. Szerinte ezt Németh Zsoltnak is tudnia kell, mint ahogyan azt is, hogy a minisztereknek és az államtitkároknak sűrű és előre rögzített programjuk van. Ezért arra kérte a bizottsági elnököt, hogy amennyiben ilyet kezdeményez "vegye fel a telefont" és egyeztessen az időpontról. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az SZDSZ kész a kérdés megvitatására.

Csapody Miklós az MDF nevében úgy fogalmazott: furcsa dacreakció jellemzi a külügyi vezetés munkáját. Ugyanis a miniszternek alkotmányos joga és kötelessége eleget tenni a bizottsági kezdeményezéseknek. Ugyanakkor ő is úgy vélte, a miniszter távollétében nincsen lehetőség a kérdés megnyugtató megvitatására. A testület végül többségi szavazással úgy döntött: hogy nem foglalkozik a kérdéssel, hanem szerdai rendes ülése napirendjét egészíti ki azzal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!