Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A külügybe kérették a szlovák nagykövetet

2008.05.15. 18:24
A külügyi szakállamtitkár magyarázatot kért arra, miért nevezte Jan Slota lovasbohócnak Szent Istvánt. Egyelőre bizotos, hogy nem lesz szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó.

A Külügyminisztériumba kérették csütörtökön Szlovákia budapesti nagykövetét; valószínűleg nem lesz magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó a közeljövőben - mondta Szentiványi Gábor külügyi szakállamtitkár csütörtökön, azt követően, hogy tárgyalt Juraj Migas nagykövettel.

"Megfelelő tartalmi előrehaladást kellene először elérni a kétoldalú kapcsolatokban, hogy egy ilyen miniszterelnöki találkozónak értelme legyen. (...) Jelenleg a tartalmi előkészítettség még nincs olyan szinten, hogy ez a közeljövőben megtörténjen" - hangsúlyozta sajtóértekezletén Szentiványi Gábor. A szakállamtitkár kiemelte: a legutóbbi napok fejleményei sem segítik elő a találkozó létrejöttét.

Elmondta, hogy a szlovák nagykövettől magyarázatot kért szlovák politikusok elmúlt napokban tett kijelentései, így Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke és Robert Fico miniszterelnök nyilatkozataival kapcsolatban. Ján Slota szombaton "lovasbohócnak" nevezte Szent Istvánt egy szlovákiai magyar történelemkönyvről szóló beszélgetésben. Robert Fico pedig egy nappal később azt mondta, hogy ha Magyarországon győz a Fidesz, akkor a magyar szélsőségesek megnyilvánulásai felerősödnek Szlovákiai ellen.

A megbeszélésen szó volt a pilisszentkereszti ügyről is. A Külügyminisztérium szerint továbbra is helyi ügyként kell kezelni a Szlovák Ház átköltöztetését, de a magyar kormány minden lehetséges lépést megtett az ügy megoldására - tette hozzá. A szakállamtitkár megerősítette az MTI azon értesülését, hogy szerdán a szlovák külügyminisztériumba kérették a pozsonyi magyar nagykövetet Göncz Kinga keddi parlamenti felszólalása miatt. Erről is tárgyaltak a csütörtöki megbeszélésen. A külügyminiszter egy képviselői kérdésre válaszolva a Magyar Gárdát hasonlította össze Ján Slota pártjával kedden az Országgyűlésben.

Magyarország jó viszonyra törekszik Szlovákiával - hangsúlyozta a szakállamtitkár. Ugyanakkor a Külügyminisztérium szerint szlovák részről egy ideje kettős magatartás tapasztalható: amellett, hogy együttműködést szorgalmaznak a szlovákok, teret engednek a "konfliktusgerjesztő törekvéseknek" is. A tavaly novemberi párkányi külügyminiszteri találkozón Göncz Kinga egyebek mellett a szlovák kettős beszédet nevezte a kormányfői találkozó akadályának.

Kiss Péter kancelláriaminiszter és Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes legutóbb április elején egyeztetett a kormányfői találkozóról, ekkor abban állapodtak meg, hogy nyáron, feltehetően már június első felében Gyurcsány Ferenc hivatalos látogatást tesz Szlovákiában, eleget téve Robert Fico szlovák kormányfő korábbi meghívásának.