Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb nagykövetet hív vissza a külügy

2002.11.27. 17:28
A napokban egy nagykövet leváltásáról hoz döntést a külügyi tárca. A hírt a szóvivő megerősítette, azonban a diplomatát nem nevezte meg. Közben a Kolumbiai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége a Népszabadság szerdai számában tudatta: bezár a diplomáciai képviselet.
A külügyminisztériumi bizottság hosszú ideje vizsgálta az érintett nagykövetség működését, és arra a következtetésre jutott, hogy annak szakmai tevékenysége nem megfelelő - mondta a visszahívással kapcsolatban Tóth Tamás külügyi szóvivő, aki valószínűnek nevezte, hogy a közeli napokban a tárca vezetése a nagykövet berendeléséről - azaz leváltásáról - hoz döntést.

A nagykövet személyéről nem árult el többet a szóvivő, csupán annyit közölt, hogy nem európai országban és nem Magyarország fontosabb szövetségesei egyikében vezeti a magyar külképviseletet. Tóth Tamás szerint nem karrierdiplomatáról van szó, ez az első kiküldetése, és feltehetően éppen emiatt nem volt képes ellátni megfelelően feladatait.

Lapértesülések szerint a diplomata Kraft Péter perui nagykövet, aki március óta vezeti a limai nagykövetséget. Az argentin-magyar kettős állampolgárságú Kraft Péter korábban a Magyar Turizmus Rt.- t vezette államtitkári rangban. Tapasztalatait a latin-amerikai nagykövetségen szerette volna kamatoztatni, ám korábban nem dolgozott a Külügyminisztériumnak. Az Orbán-kormány őt bízta meg a bezárt perui magyar nagykövetség újranyitásával.

Gazdasági okok miatt megszűnik a kolumbiai követség

"Pusztán gazdasági okok miatt zár be a Kolumbiai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége - mondta az Index kérdésére Belarmino Pirilla Contreras nagykövet. - Kolumbiában számtalan takarékossági intézkedést vezetett be a kormány, és ennek eredményeképp 12 nagykövetséget és további 10 konzulátust szüntetnek meg. Bogotában nem szűnik meg a magyar képviselet.

A nagykövetség a Népszabadság szerdai számában, egy hirdetésben közölte, hogy december 2-tól minden Magyarországot érintő, Kolumbiával kapcsolatos feladatot bácsi nagykövetség fogja ellátni.