Gusztáv
3 °C
6 °C

Újabb nagykövetet hív vissza a külügy

2002.11.27. 17:28
A napokban egy nagykövet leváltásáról hoz döntést a külügyi tárca. A hírt a szóvivő megerősítette, azonban a diplomatát nem nevezte meg. Közben a Kolumbiai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége a Népszabadság szerdai számában tudatta: bezár a diplomáciai képviselet.
A külügyminisztériumi bizottság hosszú ideje vizsgálta az érintett nagykövetség működését, és arra a következtetésre jutott, hogy annak szakmai tevékenysége nem megfelelő - mondta a visszahívással kapcsolatban Tóth Tamás külügyi szóvivő, aki valószínűnek nevezte, hogy a közeli napokban a tárca vezetése a nagykövet berendeléséről - azaz leváltásáról - hoz döntést.

A nagykövet személyéről nem árult el többet a szóvivő, csupán annyit közölt, hogy nem európai országban és nem Magyarország fontosabb szövetségesei egyikében vezeti a magyar külképviseletet. Tóth Tamás szerint nem karrierdiplomatáról van szó, ez az első kiküldetése, és feltehetően éppen emiatt nem volt képes ellátni megfelelően feladatait.

Lapértesülések szerint a diplomata Kraft Péter perui nagykövet, aki március óta vezeti a limai nagykövetséget. Az argentin-magyar kettős állampolgárságú Kraft Péter korábban a Magyar Turizmus Rt.- t vezette államtitkári rangban. Tapasztalatait a latin-amerikai nagykövetségen szerette volna kamatoztatni, ám korábban nem dolgozott a Külügyminisztériumnak. Az Orbán-kormány őt bízta meg a bezárt perui magyar nagykövetség újranyitásával.

Gazdasági okok miatt megszűnik a kolumbiai követség

"Pusztán gazdasági okok miatt zár be a Kolumbiai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége - mondta az Index kérdésére Belarmino Pirilla Contreras nagykövet. - Kolumbiában számtalan takarékossági intézkedést vezetett be a kormány, és ennek eredményeképp 12 nagykövetséget és további 10 konzulátust szüntetnek meg. Bogotában nem szűnik meg a magyar képviselet.

A nagykövetség a Népszabadság szerdai számában, egy hirdetésben közölte, hogy december 2-tól minden Magyarországot érintő, Kolumbiával kapcsolatos feladatot bácsi nagykövetség fogja ellátni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!