Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az SZDSZ nyert, a koalíció győzött

2006.04.24. 01:13
"Koalíciós kormány alakul kényelmes többséggel" - ünnepelte a kormánypártok győzelmét Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke nem kívánt válaszolni a minisztériumok várható leosztására vonatkozó kérdésekre, az elejtett szavakból az egészségügyi és a gazdasági tárcák iránti érdeklődés érződött. Fodor Gábor szerint nem alaptalanok az igazságügyi miniszterségéről szóló pletykák, Magyar Bálint szerint még nem mondtak le az oktatási minisztériumról sem.

„Az SZDSZ nyert, a koalíció pedig győzött ezen a választáson” - mondta a liberális párt elnöke vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján. "A Szabad Demokraták Szövetsége készen áll a koalíciós tárgyalások megkezdésére, amelyre a jövő héten sor fog kerülni" - közölte Kuncze. Hétfőn a párton belül egyeztet majd az SZDSZ, így legkorábban kedden ülhetnek tárgyalóasztalhoz a koalíciós pártok.

Koalíciós tárgyalások

Mint mondta „először a programokat kell egyeztetni, aztán a kormány méretét, aztán lehet beszélni tárcákról és személyekről”. Sajtótájékoztatóján az egészségügy, a szociális juttatások, a gazdaságpolitika és a közigazgatás kérdését emelte ki, amivel azért érzékeltette az SZDSZ prioritásait.


Készen áll a koalícióra

Az SZDSZ magának szeretné a gazdasági tárcát, mondta el az Indexnek Kóka János. Magyar Bálint nyilatkozatából pedig kiderült, hogy az SZDSZ az oktatási minisztériumért is küzdeni fog. (A szocialisták négy évvel ezelőtt egyébként szintén bejelentették, hogy nem akarják odaadni az SZDSZ-nek az OM-et, végül mégis Magyar lett a miniszter.) Igaz, egy később, az ünneplés közben elcsípett mondata szerint "nem fog foggal-körömmel küzdeni a tárcáért, ha netán Hillernek kell". Fodor Gábor szerint "nem alaptalanok" az igazságügyi miniszterségéről szóló pletykák, bár állítása szerint nem ácsingózik a posztért. "De ez még csak találgatás" - mondta az Indexnek..

Válasz Orbán Viktornak

"Nincs kit megvédeni, mert nincs kitől félni" - reagált Orbán Viktor pár perccel korábban elhangzott szavaira sajtótájékoztatóján Kuncze. Elutasította az ország végzetes megosztását, szerinte lehet tisztelni is a másik álláspontját. Reményét fejezte ki, hogy az ellenzék konstruktív lesz. "(...) az nem lehetséges, hogy a politikának arról kelljen szólnia, hogy valakik elveszítik a hatalmat, és az esztelen hatalomvágyuk kielégítése érdekében semmi nem számít a számukra és nem számít az ország" - fogalmazott.

Hosszú távra terveznek

Kuncze szerint a választók elutasították a hazugságot, arra szavaztak, hogy egy higgadt, végiggondolt, nyugodt program mentén szervezzék meg az ország életét, és teremtsenek egy gyorsan fejlődő, erős gazdaságú, az unióhoz gyorsan felzárkózni képes államot, és tegyenek meg mindent, hogy ne csak négy évre, hanem akár a következő évtizedekre rendezzék el az ország sorsát. Kuncze Gábor kiemelte: az SZDSZ erre készül, ezért áll készen a koalíciós tárgyalásokra.

A párt tagjai és hívei körében az első percekben komoly aggodalmat váltott ki a szocialista abszolút többség lehetősége. Kuncze a sajtótájékoztató után már nem kívánt nyilatkozni az Indexnek a kérdésről. A pártvezetéshez közelálló forrásaink szerint a vezetők közül többeket nem rázott volna meg, ha az MSZP egyedül alakíthatott volna kormányt, egyesek kifejezetten ezért szorítottak.

Ünneplés


Egyéni győztesek

„Koalíciós kormány alakul kényelmes többséggel” – üdvözölte az egybegyülteket Liberálisok Házában tartott győzelmi beszédében Kuncze. „Igen, megnyertétek” – mondta, majd felsorolta azt az öt SZDSZ-es egyéni jelöltet, akik már biztosan nyertek körzetükben: Pető Iván Budapesten az V. kerületben, Gegesy Ferenc Budapesten a IX. kerületben, Hankó Faragó Miklós Szombathelyen, Sándor Klára Szegeden. Pető Iván pedig azt jelentette be, hogy Kuncze Gábor Szigetszentmiklóson nyert.

A pártelnök köszönetnyilvánításában két embert emelt ki: Horn Gábort, az SZDSZ kampányfőnökét, aki szerinte „szörnyű alak, hál’ istennek, egy pillanatnyi nyugalmat sem hagyott nekünk a kampányban”. Másodikként a kampány kreatív agyát, Erdélyi Superman Zsoltot ünnepeltette.

A választás eredménye szerinte azt mutatja, hogy a választók nem veszik be a hazugságot, a megtévesztést, sőt elutasítják őket. „Hiába, a választó bölcs” – mondta.