Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kuncze Gábort választották frakcióvezetővé

2002.05.09. 16:45
Kuncze Gábor pártelnököt választotta frakcióvezetőnek - egyhangú szavazással - az SZDSZ új parlamenti képviselőcsoportja csütörtökön Budapesten. A pártelnök jelezte: megválasztása nem zárja ki, hogy kormányzati szerepet vállaljon.
A képviselőcsoport tanácskozását követő sajtótájékoztatón Kuncze Gábor kérdésre válaszolva jelezte: frakcióvezetővé választása nem jelent semmit a tekintetben, hogy vállal-e kormányzati szerepet. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a frakcióvezetés további posztjairól később, a bizottsági helyekről, illetve a kormányzati szerepvállalásról történő döntés után határoznak.

Kuncze Gábor beszámolt arról, hogy a jövő héten döntenek az új frakciószabályzatról, amit a szoros parlamenti arányok indokolnak. Hozzátette, ez szabályozza majd a parlamenti szavazásokon való részvételt, és szigorú szankciókat helyez kilátásba arra az esetre, ha valaki előzetes írásos engedély hiányában távol tartja magát a határozathozataltól. Mint mondta, nem kalkulál azzal, hogy valaki folyamatosan nem vesz részt a parlamenti frakció munkájában.

Az újonnan megválasztott frakcióvezető elmondta, hogy az új szabályozás tartalmaz előírásokat a kormányzati együttműködéssel kapcsolatban is. Szólt arról, hogy a frakció megismerkedett a kormányprogrammal kapcsolatos egyeztetések állásával, amit, támogatva, tudomásul vett.

Demszky a hónap végén mondhat le

Kérdésre válaszolva közölte: Demszky Gábor a hónap végére vagy a jövő hónap elejére helyezte kilátásba, hogy lemond parlamenti mandátumáról. Hozzáfűzte, a főpolgármester átveszi a mandátumát és országgyűlési képviselő lesz. Mint megjegyezte, abban az esetben nyílik meg a lehetősége annak, hogy a helyére lépő személyről vitatkozzanak, ha lemond a mandátumáról.

Kuncze Gábor kijelentette: a koalíciós tárgyalásoknak nem része a főpolgármesteri pozíció. Egy felvetésre reagálva jelezte: nem kell lemondania mandátumáról annak, aki kormányzati feladatot vállal, tagja maradhat a frakciónak

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!