József, Bánk
-6 °C
0 °C

Kuncze a fűtést kedveli legjobban a parlamentben

Kuncze Gábor nem számol azzal, hogy pártja ne érné el az ötszázalékos küszöböt, sőt valószínűsíti, hogy jobban szerepel pártja, mint 2002-ben. Az SZDSZ elnöke az Indexnek adott interjújában azt mondta, lassan már a fűtést szereti legjobban a Tisztelt Házban, ha már pezsdítő viták nincsenek.

Mutassa be magát 30 másodpercben az olvasóknak!

Jó napot kívánok! [nevet, majd értetlenkedik]

Van még 25 másodperc.

Miért, nem létezik életrajzom?

De, viszont lehet, hogy az olvasók nem arra kíváncsiak.

Más, életen kívüli információk nincsenek rólam. Még.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

Még mindig van 10 másodperc.

Viszontlátásra.

Az év elején ígéretcunamival fenyegetett.

Most víz alatt vagyunk mindannyian, és még nem söpört végig, a csúcsok valószínűleg még hátravannak sajnos.

Az SZDSZ beszáll az ígéretlicitbe?

Tudta-e ön?
Kuncze Gábor 1950. november 4-én született Pápán. 1990-től országgyűlési képviselő, 2002-ben negyedszer nyerte el a szigetszentmiklósi választókerület mandátumát. 1994. júliustól 1998. júliusig az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány belügyminisztere, és a kormányfő helyettese.
1997. áprilistól 1998. júniusig az SZDSZ elnöke. 2001. július 1-jén újra átvette a párt vezetését. Azóta elnöki tisztségében két alkalommal újraválasztották, legutóbb 2005. március 19-én.

Magyarország 2004. november 3-án végleg szakított egy 136 éves tradícióval: békeidőben megszűntette a sorkatonai szolgálatot, és áttért a hivatásos és szerződéses katonákból álló haderőre. Az első sorkatonák 1869. januárjában kerültek hadseregbe.

Sári Lajos az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára volt, és azután mondott le, hogy az Index kiderítette, hogy együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre azzal az üzletemberrel, aki egy olyan cég tulajdonosa volt, amelyik vitathatóan, referencák nélkül nélkül nyert félmilliárdos közbeszerzést a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán.

Mécs Imre 1933. szeptember 4-én született Budapesten, két házasságból nyolc gyermeke született. Az 1956-os forradalom aktív résztvevőjeként Mécs Imrét 1958-ban halálra ítéltek. A siralomházban eltöltött kilenc hónap után, ítéletét életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták, végül csak 1963-ban szabadult. Bár a hatalom ezt követően is évtizedekig megnehezítette életét, részt vett az ellenzék munkájában. Mécs - aki a kezdetektől az SZDSZ tagja volt - nemrég jelentette be, hogy az MSZP listáján indul jövőre a választásokon.

Gizit Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter ajándékozta 2003 novemberében a Fehérkereszt Állatvédő Egyesület jóvoltából a pártnak. A rövidszőrű, fehér eb az ügyvivői testület rendkívüli ülésének döntése alapján a párt Gizella utcai székházát őrzi.

2001. szeptember 11-én, helyi idő szerint kedd reggel kilenckor negyedórán belül két repülőgép repült bele a New York emblematikus ikertornyaiba, a World Trade Centerbe. A tragédia – amelyért Oszama bin Laden vállalta a felelősséget - több mint háromezer ember halálát okozta.

Nem fog, tudatosan nem fog. Egyrészt a programunkról szeretnénk beszélni, másrészt szerintünk nem olyan a helyzet. Ha most valaki felelősen akar politizálni, nem ígérhet fűt-fát-bokrot a következő ciklusra, hanem arról kellene beszélnie, hogy az egészségüggyel, a közigazgatással, az adórendszerrel, a gazdasággal konkréten mit akar kezdeni. A két nagy párt azt üzeni jelenleg a lehetséges választóinak, hogy "szavazz rám" és akkor sok támogatást adok, csökkentem az adókat, "neked csak otthon kell ülnöd, és nézni, ahogy vezetem az országot". Ez pedig félrevezetés.

De ezekkel a hangzatos dolgokkal egyszerűbb eljutni a választókhoz, nem?

Szerintem a liberális választókhoz nem, szóval mi ezzel nem is kísérletezünk. Mi őszintén fogunk beszélni, a programunkat fogjuk ismertetni, és ha lehet, tudatosan távol tartjuk magunkat a negatív kampánytól.

Mikor kezdik a kampányt?

Úgy kalkulálok, hogy a január 22-i küldöttgyűlésünkön elfogadjuk a választási programunkat, és akkortól indulhat a kampány. Persze azt is tudnunk kellene, hogy mikor lesznek a választások. Az Indexnek nincs tippje?

Orbán Viktor már tippelt.

Vagy tippelt, vagy nem. Mindenesetre Orbán Viktornak nem osztottak lapot a választások időpontjának meghatározására. A köztársasági elnök bejelentése lesz a mérvadó.

Önnek nincs tippje?

Nincsen sajnos, Sok érv szól az április 9-e mellett. Például így lehet kellő idő előkészíteni a következő évet, esetleg a költségvetést kiigazítani. De persze vannak érvek a május 7-e mellett is.

Mi a véleménye arról, hogy a kormány is aktívan kampányol, miközben az előző ciklusban az SZDSZ harcosan támadta az Orbán-kormány önpropagandáját.

Minden, a kormány tevékenységével kapcsolatos kérdés megválaszolására rendelkezésre áll a kormány.

De a kormánynak tagja az SZDSZ is.

Az SZDSZ-es miniszterek is rendelkezésre állnak a kormánnyal kapcsolatos kérdések megválaszolására.

Önnek nincs véleménye erről?

De van. Az egyik, hogy az adófizetők pénzét sok minden jóra is fel lehetne használni. Másrészt ebben a csatazajban, amikor az egyik oldal mindenáron igyekszik arról meggyőzni az embereket, hogy milyen rettenetesen élnek ebben az országban, talán érthető, ha a kormány a rendelkezésre álló eszközökkel megpróbálja a szerinte értelmezett valóságot megmutatni. Úgy tűnik, erről a politika nem akar lemondani.

Mit tesznek az ötszázalékos küszöb átlépéséért? Mi lesz, ha nem sikerül?

Ha nem sikerül, akkor kiesünk a parlamentből, de ezzel most nem kalkulálok. Nem tudok úgy belemenni egy versenybe, hogy "mi lesz akkor, ha kikapunk". Tehát ezzel nem foglalkozom. Két problémánk van. Az összes megkérdezett körében növelni kell a SZDSZ támogatottságát...

Ez most hány százalék?

Három-négy. Másrészt aktivizálni kell a táborunkat, el kell érnünk, hogy menjenek el szavazni. Ha kell, akkor konfliktusokat is fogunk vállalni, akár a koalíciós partnerrel szemben is. Markánsan liberális kampányt fogunk folytatni, mert minket a liberális szavazók érdekelnek, nem akarunk máshonnan halászni. De mivel az SZDSZ egy önálló párt, önállóan indulunk a választásokon, és önállóan akarunk bejutni a parlamentbe.

Évek óta tudni, hogy a választók 15-20 százaléka tartja magát liberálisnak. Nem kudarc, hogy ebből az utóbbi években nyolc százaléknál többet nem sikerült elérni?

Az életüket liberálisként élőknek csak egy része szavaz az SZDSZ-re. Van olyan is, aki a Fideszre szavaz, mert nem akarja, hogy a szocialisták legyenek hatalmon. Van olyan, aki az MSZP-re szavaz, hogy ne a Fidesz legyen hatalmon. És vannak bizonytalanok is, akik nem mennek el szavazni. Ezek a csoportok egyszerre nem elégíthetőek ki. Minket elsősorban a velünk egyetértők megnyerése érdekel. Azt akarjuk, hogy a liberális szavazók és a liberális párt egymásra találjon annak érdekében, hogy a liberális szavazóknak erősebb képviseletük legyen a parlamentben. Egyébként pedig azt szeretnénk, ha nem valami ellen, hanem valami mellett szavaznának az emberek.

A 2002-es vállalásokat mennyire sikerült teljesíteni?

Vannak fontos dolgok, amiket sikerült: remélem mindenki emlékszik, hogy a sorkatonaság eltörléséért az SZDSZ elég sok mindent tett. De mondhatnám a 100 ezer forintos diplomás minimálbért, az adócsökkentést, és ma sokkal átláthatóbb az állam működése is. Ezek szintén az SZDSZ-hez köthetők.

Amiben nem sikerült előrelépni, mivel az öt százalékunk 95 százalékkal áll szemben, az az egészségügy finanszírozásának az átalakítása, a több biztosítós rendszer bevezetése.

A korrupció elleni harcot sikeresnek tekinti?

Erről szól például az üvegzseb törvény, vagy az iratok, adatok nagyobb nyilvánosságáról szóló törvény. Nem a korrupció szűnt meg, hanem a lebukás veszélye nőtt meg, és ennek visszatartó ereje van.

Nem lenne szükséges a pártfinanszírozás rendezése?

Ebben a ciklusban erre már nincsen esély, de a következő parlamenti ciklus elején egy példátlanul szigorú törvényt kell alkotni. Ez arra alkalmas lehet, hogy a gyanú árnyékát is elhárítsa a pártok feje fölül. De szükség lenne egy más típusú, a jelenleginél szigorúbb közbeszerzési törvényre is. Az összes létező kiskaput be kell zárni, a közpénzek felhasználását szigorúbban kell ellenőrizni.

Sári Lajost leszámítva, soha semmilyen következménye nem volt annak, ha kiderült, hogy egy minisztérium a legdrágább ajánlatot választotta egy közbeszerzésen.

Bocsánat, de a legdrágább ajánlat kiválasztásából nem következik egyértelműen, hogy visszaélés történt. Ha önök adnak nekem egy ajánlatot, hogy eltáncolják a saját koreográfiájukat ötvenezerért, és Bozsik Yvette is ad ajánlatot ötszázezerért, biztos, hogy az utóbbit fogom választani, pedig ugye az önöké mennyivel olcsóbb lett volna. [nevet]

Milyen a viszonya Gyurcsány Ferenccel a korábbi koalíciós miniszterelnökökhöz képest?

Kifejezetten jó. Természetesen vannak vitáink, de ezek a személyes kapcsolatot nem zavarják.

Mi volt a legnagyobb súrlódás?

Egyiket sem sérteném meg azzal, hogy az összes többit kiemelem közülük, tehát nem sorolom fel az összeset. Az elmúlt időszakban vitatkozunk az euró bevezetéséről, és a miniszterelnök választójogi elképzeléseiről.

Tehát nem igaz, hogy feszült a viszony az SZDSZ-es miniszterek és a kormányfő között, mert kiderült, hogy a kormány titkosszolgálata lehallgatta Magyar Bálintot, és neki erről nem is szóltak?

Ez nem Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt történt.

De tudott róla.

Amikor tudomást szerzett róla, akkor tájékoztatott is.

Mi máshogy hallottuk.

Akkor rosszul hallották.

Korábban hétfőnként volt koalíciós csúcs. Manapság is találkoznak minden héten?

Automatikusan nincs. Mostanság, akkor egyeztetünk, ha szükséges. Ha van valami megbeszélni való, felhív a miniszterelnök és egyeztetünk, persze ez szombaton vagy vasárnap is lehet.

Mit szól ahhoz, hogy Mécs Imre szocialista színekben indul a következő választáson?

Az SZDSZ ugye Mécs Imrét jelölte. Mi elfogadtuk volna azt is, ha Mécs a koalíciós pártok közös jelöltje, ezek után a biztosat választotta. Azaz megegyezett az MSZP-vel, hogy az ő listájukon jut be a parlamentbe. Ettől kezdve nem kell semmiről magyarázkodnunk, ez Mécs Imre döntése volt. Sajnálatosnak tartom, mert minden tagot sajnálok, aki elhagyja a pártot. Mécs Imrét is sajnálom, mert kidobta az elmúlt ötven évét az ablakon.

Hogyan látja Demszky Gábor sorsát?

Én őt tekintem az SZDSZ hivatalos főpolgármester-jelöltjének, de Demszky csak jövő nyáron dönti el, induljon-e.

Többször felmerült Kóka János neve is, mint lehetséges főpolgármester aspiránsé. Belépett Kóka már a pártba?

Szerintem Kóka János is Demszkyt tekinti főpolgármester-jelöltnek. Kókát egy tehetséges, dinamikus fiatalembernek tartom. Szeretném, ha nagyon sokáig aktívan politizálna az SZDSZ-ben, ezért bízom benne, minél hamarabb meghozza döntését, és belép a pártba.

Hallgatta már az SZDSZ rádiót?

Nem. Elindult már?

Ki a legszellemesebb a parlamentben?

Most?

Igen.

Nem tudom, nem vagyok ott.

Mi a helyzet Gizivel, a párt kutyájával?

Gizi nagyon jól van. Egy baromi helyes kutya. Mindenki szereti, sokan reggel úgy jönnek, hogy hoznak neki valami csemegét. Ha elmegyünk és bezárjuk az ajtókat, Gizié az udvar, és ő ezt minden négyzetméterén képes jelezni, úgyhogy körültekintően kell közlekednünk.

A Napi Ász azt írta Gizi időnként elcsámborog.

Ha nyitva felejtjük a kaput, azonnal elmegy új szavazókat toborozni, de azért egy-két nap után mindig visszajön.

Ki a kedvenc politikusa a túloldalról?

[Nevet.] Hát olyan sokan vannak, hogy kimerítené az interjú kereteit mindegyikük felsorolása, úgyhogy hagyjuk.

Napkelte vagy Mokka?

[Nevet a kérdésen.]A Mokka egy rövidebb, pörgősebb műsor, a Napkelte egy hosszabb műfajú, amiben jobban ki lehet fejteni az álláspontokat. De van egy másik összehasonlítás is, amelyben már nincs különbség a kettő között: mindkettőhöz 5-kor kell kelni.

Szeret 5-kor kelni?

Hát, időnként elviselem, de ebből azért rendszert nem csinálnék.

Ki különb a Deákné vásznánál?

A Deák.

Levágta már a bajuszát?

Nem volt még levágva. Megjegyzem olyan volt, hogy szakállas voltam. Bajuszt 24 éves koromban növesztettem, és azóta meg is van. '89-ben operálták a térdemet egy sportsérülés miatt, és akkor 3 hónapig otthon feküdtem, így különösebb értelme nem volt borotválkozni, akkor növesztettem szakállat. Közben felkért az SZDSZ, hogy induljak el a jelöltjeként, ezért a kampányt szakálasan csináltam végig, szakállas képek jelentek meg rólam. A választások másnapján azonban levágattam a szakállamat, aztán az egyik fogadóórámon azt mondta egy választó, hogy magával lehet találkozni, bezzeg azt a szakállast, akit megválasztottunk, azóta se láttuk.

Utoljára milyen helyi üggyel keresték meg?

A legnagyobb izgalmat a települések egy részében a tököli repülőtér jelenti. Ez azért van, mert a leszállópálya Szigethalom település teljes hosszában van. Másrészt körbeépült nagyon, hiszen a volt szovjet laktanya helyén most egy lakótelep van Tökölön, több mint 2000 ezer ember lakik ott, a másik oldalon pedig Halásztelek épült ki egészen a repülőtér széléig. Csak zárójelben jegyzem, hogy a felszálló pálya iránya pedig a túloldalon, Érd fölött húzódik. Az izgalmat az váltja ki, mi lesz a repülőtér sorsa. Elfogadhatatlan a helyi lakosság számára ugyanis, hogy ott valami nagyon erős repülőtéri funkció legyen. Sőt, most már azt is nehezen viselik, ha hobbi- és magángépek röpködnek hétvégeken a házak fölött. Ezekkel a problémákkal a ezeken a településeken rendszeresen találkozom. Igazuk van az ott élőknek. Az egyik oldalról ez egy hatalmas vagyoni érték, ami ha Cargo-repülőtérként hasznosulna, akár 2-3 ezer ember is munkát kaphatna. Az összes többi pedig elköltözhetne onnan, mert elviselhetetlen lenne a zaj. Több alkalommal beszéltem a terület új gazdájával Demján Sándorral, és az ő prioritásai között nem a repülőtéri hasznosítás szerepel, hanem befektetőket akar odahozni, akik termelő üzemeket létesítenének. Nagy problémát jelent Budapest megközelítése is, egyes településeken az átmenő forgalom szinte elviselhetetlen. 2006-ban elindul a szigeti gerincút épitése, ez hivatott enyhíteni a problémát.

Milyen hanghordozót vásárolt utoljára?

A mobiltelefonok világában mit tekintünk hanghordozónak? Mobiltelefont?

CD-t például.

[Hosszan gondolkodik.] Azért vagyok így lemeredve, mert szinte sohasem vásárolok zenét magamnak. Időnként ajándékba szoktam kapni, de nálam a zenehallgatás valahogy nagyon a sor végén van.

Rövidlátó vagy távollátó?

A politikában szerintem pont olyan messze látok el, amennyire kell, hogy a sunyi kérdést kivédjem. Egyébként pedig olvasáshoz két és fél dioptriás szemüveget hordok.

Árokásás vagy sárdobálás?

[Hangosan kacag.] Sárdobálás, be az árokba.

Ki a legcsinosabb hölgy a parlamentben?

[Sóhajt.] Szerintem ilyen nincsen. Minden hölgy csínos. Valakinek.

Mivel mérgezi magát, azokon kívül, amiket az interjú közben láthattunk? (Két cigi, egy kávé)

Nem elég ennyi? Amúgy semmivel nem mérgezem magam. De egyébként kávézom, dohányzom és nem tekintem méregnek a kulturált borfogyasztást. Tehát borozom, és meghallgatom mások felszólalásait a parlamentben. Ez utóbbi a legnagyobb méreg.

Kábítószert kipróbált már?

Még soha. Ezek mellé minek?!

Mit szeret legjobban a parlamentben?

Hát, lassan a fűtést. De egyébként én mellesleg kedvelem és élvezem is a parlamentet, amikor szikrázik az érdemi vita. Érvek-ellenérvek csapnak össze, azt egyébként keményen és lehet indulatosan is, lehet szellemesen is, és nagyon nem kedvelem, amikor a képviselők kampányközpontokban megírt beszédeket mondanak el, úgy hogy fogalmuk sincs miről beszélnek.

Mostanában ez így van, nem?

Igen, nem véletlenül említettem a fűtést. Hadd jegyezzem meg, a XX. század első harmadában nem lehetett előre megírt beszédet felolvasni a parlamentben, hanem fejből, legfeljebb vázlatból lehetett szónokolni.

Ha jól emlékszünk, Bauer Tamás javasolta is, hogy vezessék ezt be ismét.

Nem Bauer, hanem Hack Péter. Nem fogadták el. Valószínűleg nagyon sokan nem szólalnának fel, ha ez volna a szabály.

Hol tölti a szilvesztert?

Külföldön leszek.

Legnagyobb politikai sikere, illetve kudarca.

Hát furcsa módon a kettő egybeesik. Mert a 2002-es választásokon az SZDSZ történetének legrosszabb választási eredményét érte el, amikor szintén én voltam az SZDSZ elnöke. Azt akkor, abban a szituációban óriási sikerként élte meg a párt, mert hat hónappal azt megelőzően senki nem fogadott volna velem arra, hogy az SZDSZ bent lesz a parlamentben.

Ha feltalálnák az időgépet, milyen korba kívánkozna?

Athénba.

Az ókorba vagy az olimpiára?

Az ókori olimpiára. Az ókori Athénba.

Milyen könyvet olvas?

Nemrég fejeztem be Spirónak a Fogság című könyvét. Most Sailor Catilina rejtélye című regényét olvasom.

Újpest vagy Fradi?

Én Fradi-drukker vagyok, de meccsen már nagyon rég nem jártam, mert nagyon rossz véleménnyel vagyok általában a magyar labdarúgásról. Különösen nem szeretem azt a hangulatot, ami a focipályákon manapság honos. Annak ugyanis a sporthoz, vagy a labdarúgáshoz nincs köze, oda emberek balhézni járnak.

Kosarazik még?

Igen legutóbb három hete Pakson játszottam a régi csapatommal egy öregfiúk mérkőzést.

És ki nyert?

Az ellenfél nyert. Az első három negyedben mi vezettünk, de aztán kijött a kondícióbeli különbség, attól kezdve mi a levegővételre koncentrálunk.

Mit csinált 1989. október 23-án?

Ha munkanap volt, akkor bizonyosan dolgoztam. Az tény, hogy nem voltam ott a köztársaság kikiáltásán.

És mit csinált 2001. szeptember 11-én?

Göncz Árpádnál beszélgettünk, közben kaptam egy sms-t, hogy belerepült egy repülő a World Trade Center egyik tornyába. Megállapítottam, hogy egy hülye magán-repülőgépes nem megfelelően vezette a gépet. Beszélgettünk tovább, amikor elköszöntem, jött az újabb hír, hogy a másik toronyba is belerepült egy gép. Gyorsan tévéközelbe kerültem, és órákon át néztem az eseményeket. A mai napig olyan ez nekem, mintha egy katasztrófafilm lett volna. Döbbenetes, hogy ez megtörténhetett.