Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kuncze a Fidesz vereségéről és az Erzsébet hídról

2002.07.08. 15:26
A Fidesz indította az a folyamatot, amely csütörtökön az Erzsébet hídi demonstrációba torkollt - állítja az SZDSZ elnöke. Kuncze szerint az ellenzéki párt nem akar szembesülni saját választási vereségével, a bukásért nem akar felelősöket keresni, ezért kérdőjelezi meg a törvényesnek nyilvánított eredményeket.
A Fidesz indította el azt a folyamatot a két választási forduló között, amelynek egyik állomása a múlt csütörtöki törvénytelen demonstráció volt - jelentette ki Kuncze Gábor.

A vereségtől a népi kezdeményezésig

Az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az egykori kormánypárt hozta létre az úgynevezett demokráciavonalat, majd a Fidesz indította be a szavazat-újraszámolási népi kezdeményezést is, arra hivatkozva, hogy sokan kételkednek a választások eredményében. A választási eredmények ismeretében a Fidelitas aláírásgyűjtést is kezdeményezett, a parlamentben pedig a Fidesz nyújtott be törvénymódosítást a számlálás megismétlése érdekében.

Kuncze hangsúlyozta: a választások törvényességét és tisztaságát illetően semmiféle kétely nem merülhet fel. Az esetleges problémákkal kapcsolatban ugyanis már kimerültek a törvényes lehetőségek. Hiszen volt alkalom az újraszámolásra, a kételkedők az országos és helyi választási bizottságokhoz fordulhattak, voltak esetek, amikor a bíróság döntött. Az Országgyűlés ezt követően a korábbi belügyminiszter, Pintér Sándor beszámolóját ellenszavazat nélkül elfogadta.

Kételyjáték

Kuncze szerint addig nem is volt szó kételyekről, amíg a Fidesz el nem kezdett a választási eredménnyel játszani, azzal a céllal, hogy aláássa az új kormány legitimitását. A Fidesz képtelen szembenézni az eredménnyel, nem akar szembesülni a vereség okaival, és el akarja kerülni, hogy saját berkein belül keressenek felelőst a vereségért, vélekedett Kuncze, és hozzátette, hogy a csütörtöki eseményen Makovecz Imre megjelenése "direkt módon köti be a Fideszt" az eseményekbe. Makovecz ugyanis Orbán Viktor polgári körének tagja.

Könnyebb elkezdeni, mint felszámolni

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a mostani események és az SZDSZ által is támogatott 1990-es taxis blokád között, Kuncze azt válaszolta, az akkori kormány - Orbán Viktor egykori szavait idézve - hazudott, az első napokban pedig az emberek többsége is támogatta a megmozdulást. A taxis blokád idején kiderült - vonta le a tanulságot Kuncze Gábor -, hogy sokkal könnyebb egy ilyen típusú demonstrációt elkezdeni, mint felszámolni.