Piroska
3 °C
3 °C

Kuncze a Fidesz vereségéről és az Erzsébet hídról

2002.07.08. 15:26
A Fidesz indította az a folyamatot, amely csütörtökön az Erzsébet hídi demonstrációba torkollt - állítja az SZDSZ elnöke. Kuncze szerint az ellenzéki párt nem akar szembesülni saját választási vereségével, a bukásért nem akar felelősöket keresni, ezért kérdőjelezi meg a törvényesnek nyilvánított eredményeket.
A Fidesz indította el azt a folyamatot a két választási forduló között, amelynek egyik állomása a múlt csütörtöki törvénytelen demonstráció volt - jelentette ki Kuncze Gábor.

A vereségtől a népi kezdeményezésig

Az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy az egykori kormánypárt hozta létre az úgynevezett demokráciavonalat, majd a Fidesz indította be a szavazat-újraszámolási népi kezdeményezést is, arra hivatkozva, hogy sokan kételkednek a választások eredményében. A választási eredmények ismeretében a Fidelitas aláírásgyűjtést is kezdeményezett, a parlamentben pedig a Fidesz nyújtott be törvénymódosítást a számlálás megismétlése érdekében.

Kuncze hangsúlyozta: a választások törvényességét és tisztaságát illetően semmiféle kétely nem merülhet fel. Az esetleges problémákkal kapcsolatban ugyanis már kimerültek a törvényes lehetőségek. Hiszen volt alkalom az újraszámolásra, a kételkedők az országos és helyi választási bizottságokhoz fordulhattak, voltak esetek, amikor a bíróság döntött. Az Országgyűlés ezt követően a korábbi belügyminiszter, Pintér Sándor beszámolóját ellenszavazat nélkül elfogadta.

Kételyjáték

Kuncze szerint addig nem is volt szó kételyekről, amíg a Fidesz el nem kezdett a választási eredménnyel játszani, azzal a céllal, hogy aláássa az új kormány legitimitását. A Fidesz képtelen szembenézni az eredménnyel, nem akar szembesülni a vereség okaival, és el akarja kerülni, hogy saját berkein belül keressenek felelőst a vereségért, vélekedett Kuncze, és hozzátette, hogy a csütörtöki eseményen Makovecz Imre megjelenése "direkt módon köti be a Fideszt" az eseményekbe. Makovecz ugyanis Orbán Viktor polgári körének tagja.

Könnyebb elkezdeni, mint felszámolni

Arra a kérdésre, hogy mi a különbség a mostani események és az SZDSZ által is támogatott 1990-es taxis blokád között, Kuncze azt válaszolta, az akkori kormány - Orbán Viktor egykori szavait idézve - hazudott, az első napokban pedig az emberek többsége is támogatta a megmozdulást. A taxis blokád idején kiderült - vonta le a tanulságot Kuncze Gábor -, hogy sokkal könnyebb egy ilyen típusú demonstrációt elkezdeni, mint felszámolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!