Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Szalay továbbra is élvezi Kuncze bizalmát

2002.09.07. 14:54
Szalay Gábor nem együttműködője volt a hálózatoknak, hanem a hálózatok csapdájába került és az ügy áldozata lett - nyilatkozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szombaton annak kapcsán, hogy előző nap Szalay Gábor államtitkár elismerte: együttműködött a belügyi hatóságokkal.
Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára továbbra is élvezi Kuncze Gábor bizalmát. Az SZDSZ elnökének annak kapcsán nyilatkozott, hogy Szalay Gábor, az SZDSZ parlamenti képviselője előző nap bejelentette: soha semmiféle jelentést nem írt alá, beszervezési formanyomtatványt sem töltött ki, de többszöri nyomásra nem utasította vissza a minimális együttműködést a belügyi hatóságokkal.

'Viszonylag tisztességes'
Szalay pénteki vallomásában könnyeivel küszködve elmondta, számot vetett azzal, hogy 1945 után családját miként hurcolták meg, valamint azt is, hogy ő maga is csupán 28 éves korában kapott útlevelet. Úgy gondolta, ha teljesen ellenáll, akkor valószínűleg egész életében beosztott mérnökként kellett volna dolgoznia. "Lehet, hogy nem volt túl bátor tett, de viszonylag tisztességesnek mondható döntést hoztam" - mondta Szalay.

A hálózatok csapdájában

A Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára közölte: nem fordult meg a fejében, hogy lemondjon, de - mint mondta -, ha az SZDSZ ezt másként értékeli, azt tudomásul veszi. Kuncze Gábor leszögezte: Szalay Gábor nem együttműködője volt a hálózatoknak, hanem a hálózatok csapdájába került, és mint fogalmazott, az ügy áldozata lett.

Az ártatlan hatok

A pártelnök az ellenzék által hozzá intézett kérdések kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Mécs Imre által vezetett parlamenti bizottság a vizsgálódásai során nyolc olyan személyt talált, akik esetében kizárta az egykori állambiztonsági szervekkel történő együttműködést, míg tíz személy esetében olyan megállapításra jutott, hogy ügynöki tevékenységet végzett. Kuncze Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy hat olyan személyt találtak, akikről különböző irattárakban léteztek adatok, ám hálózati tevékenységet nem végeztek, beszervezési nyilatkozatot nem írtak alá.

Az SZDSZ elnöke sajtónyilatkozatokra hivatkozva rámutatott, hogy ezek között kormánypárti és ellenzéki politikusok is szerepeltek, közéjük tartozik Szalay Gábor is, aki - mint mondta - nem végzett ügynöki tevékenységet.

Valahol van

A kormánypárti politikus kifogásolta, hogy a Fidesz a közleményeiben következetesen a Belügyminisztériumból eltűnt aktákról beszélt, miközben csak egy, személyes adatokat tartalmazó karton eredeti példánya hiányzik. Kuncze Gábor szerint ezt az iratot akkor emelhették ki, amikor az átvilágítások történtek és szerinte ez valahol ott van a Belügyminisztériumban, vagy a tárca valamelyik szervénél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?