Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kövér nem hallgatta meg Kunczét

2002.09.09. 14:36
Meghiúsultak a meghallgatások a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, ahol Szalay Gábor államtitkár titkosszolgálati dossziéjának eltűnésével kapcsolatban faggatták volna Kuncze Gábort. A Horn-kormány belügyminisztere csak nyílt ülésen lett volna hajlandó válaszolni a kérdésekre, a Kövér László vezette bizottság ellenzéki tagjai azonban ragaszkodtak a zárt üléshez.
Demeter Ervin, az Orbán-kabinet titokminisztere az Indexnek azt állította, a Fidesznek bizonyítékai vannak arra, hogy a Belügyminisztérium titkos irattárából nem csak egyetlen dokumentum tűnt el. A volt miniszter azonban nem hajlandó elárulni, hogy pártja milyen bizonyítékokat talált az ügyben.

Nyíltság, zártság

Elmaradtak a nemzetbiztonsági bizottság hétfőre tervezett meghallgatásai, mert az ellenzék nem támogatta a nyílt ülést szorgalmazó napirend-változtatási kormánypárti javaslatot. Mint emlékezetes, a fideszes Kövér László pénteken jelentette be, hogy a testülettel kívánja megvizsgáltatni Szalay Gábor gazdasági államtitkár még 1995-ben tisztázatlan módon eltűnt iratainak ügyét. Kövér akkor azt mondta, hogy a kérdés tisztázása érdekében Kuncze Gábor mellett meghívja Markó Györgyöt, a Történeti Hivatal elnökét és Gondos Imrét, az átvilágító bírák soros elnökét is.

A bizottsági elnök szerint azonban ma már nem voltak meg a jogi feltételei a nyílt ülésnek, mert Kiss Elemér kancelláriaminiszter titokgazdaként csak részlegesen oldotta fel az ügyben a titoktartási kötelezettséget. Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, hogy szükséges lett volna a zárt ülés elrendelése, mert csak így kaphattak volna választ az államtitkokat firtató kérdésekre.

Kuncze szerint a Történeti Hivatalból tűntek el a papírok

A szabad demokrata Kuncze Gábor viszont csak nyílt ülésen lett volna hajlandó beszélni a BM-iratokról. A Horn-kormány egykori belügyminisztere szerint ugyanis a zárt ülést követően mindenki azt állít az ügyben, amit akar. Szerinte az ellenzék csak "cirkuszt akart" és politikai tőkét kovácsolni. Kuncze hozzátette: Szalay Gábor titkosszolgálati kapcsolataira vonatkozó anyag nem a Belügyminisztériumból, hanem a Történeti Hivatalból tűnt el, ezért szerinte leszögezhető, hogy minisztersége idején nem loptak ki iratokat a tárcától.

Ismeretes, hogy Szalay Gábor anyagai 1995-ben tűntek el titokzatos módon, a nyilvántartó karton helyén csak egy helyettesítőlapot találtak. A pótlás szerint az eredeti példányt az átvilágító bírákhoz vitték, ám Gondos Imre már korábban jelezte, a testülethez nem érkezett meg a kérdéses dokumentum.