Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Gyurcsány 298 fős parlamentet akar, Orbán beérné 200-zal

2006.05.25. 12:31
Kétharmados ügyeket vetett fel a kijelölt miniszterelnök azt ellenzéki pártok vezetőinek csütörtökön, az MDF székházában. Önkormányzati reform, kisebb parlament, szigorúbb mentelmi jogi szabályok. Orbán is javaslatokkal érkezett, de szerinte Gyurcsány ötletbörzét tartott. Dávid Ibolya nyilvános tárgyalást akart, Gyurcsány azonban csak abba ment bele, hogy egyedül az MTI tudósíthasson a megbeszélések részleteiről.

Nagy szakértői csoportokkal érkeztek a pártok az MDF székházába csütörtök reggel, hogy a kormányfővel a kormányalakítás utáni tennivalókról egyeztessenek. Az MSZP-t is képviselő Gyurcsány Ferenc Petrétei Józseffel, Gál J. Zoltánnal és Szilvásy Györggyel érkezett. Orbán Viktor Navracsics Tibort és Varga Mihályt, Semjén Zsolt pedig Harrach Pétert és Latorcai Jánost vitte magával. Az MDF-et Dávid Ibolya, Katona Kálmán és Hock Zoltán képviseli.

Úgy tudjuk, hogy Dávid Ibolya nyilvános tanácskozást akart, de a miniszterelnök csak abba ment bele, hogy egyedül az MTI munkatársát engedjék be.

Átalakuló önkormányzatok


Klikk a képre!

Gyurcsány a kétharmados támogatást igénylő változtatásokat ismertette az ellenzéki pártokkal. Javaslatai közt hangsúlyosan szerepelt az önkormányzati rendszer átalakítása. Ennek eredményeképp olcsóbb, kisebb önkormányzatok jöhetnének létre, és a rendszerben a települési és a kistérségi lenne az alapszint, a régió pedig a középszint.

Javaslatot tett arra, hogy most három évre válasszák meg a megyei önkormányzatokat, hat évre pedig a települési önkormányzatokat, és így 2009-ben tartanák az első regionális szintű választást. 2012-ben pedig először lehetne együtt a kettő, és akkor megvalósulna az a régi álom, hogy a kormányzati ciklus közepén legyen az önkormányzati választás.

298 fős parlament

A találkozón Gyurcsány Ferenc bejelentette, 298 főre csökkentené az országgyűlési képviselők létszámát. A Gyurcsány Ferenc által ismertetett javaslat szerint 149 egyéni és 149 listás hely lenne. Az elképzelés szerint egyfordulós lenne az országgyűlési választás, és nem lenne kompenzációs lista. Az öt százalékos küszöb viszont megmaradna.

A közalkalmazottak bérezésében a jelenlegi merev rendszer helyett rugalmasat szeretne. Ennek egyik alapelve az lenne, hogy ne csak a közszolgálatban eltöltött évek, hanem a teljesítmény is megjelenjen a fizetésekben. A kormányfő javaslatot tett a pártfinanszírozás azonnali megváltoztatására is. Szerinte szerint ebben az ügyben meg kell teremteni a pártvezetők teljes körű büntetőjogi felelősségét. Beszélt a képviselők mentelmi jogának szűkítéséről is. Keményebb gazdasági összeférhetetlenségi szabályokat javasolt, amit szerinte ki kell terjeszteni a családtagokra és az EP-képviselőkre is.

A kormányfő önálló törvényt szeretne a parlamentről, ami az összes, eddig felgyülemlett ügyet tenné rendbe.

Kritika a közmédiának

Gyurcsány a közmédiumok ügyét is felvetette. Szerinte ezek az intézmények méltán kapnak kemény kritikákat, valamint ahhoz képest, hogy milyen drágák, nem tudnak megfelelni a pártatlanság követelményének sem. Tarthatatlannak nevezte, azt, hogy az államilag fenntartott tévék és rádió mekkora stábbal működnek. A miniszterelnök szerint meg kell változtatni a vezetők kiválasztásának rendszerét, mert mára kiderült, hogy a civilek bevonása a rendszerbe átpolitizálódott, és ezt a lépcsőt ki kellene venni a törvényből.

Elhangzott, hogy a jövő héttől rendszeres találkozókat akarnak, a következő tárgyalásra már kész normaszöveggel fognak érkezni, és így felgyorsulhat a munka. Reméli, hogy a ciklus végére unalmas, mindennapi események lesznek a sajtónak az ilyen megbeszélések.

Elmondta, azért javasolta a zárt megbeszélést, hogy "munka legyen, ne médiaszereplés".

Orbán: ötletbörze

Orbán Viktor első körben ötletbörzének minősítette a megbeszélést, ami szerinte nem tárgyalás volt, mert "a miniszterelnök logikailag egymáshoz nem kapcsolódó jegyzetekkel érkezett". Ők ezzel szemben írott formában letettek az asztalra egy demokráciacsomagot. Ebben szerepel, hogy közvagyonnal gazdálkodó cégek, hivatalos vezetőinek is vagyonbevallást kelljen tenniük, adóbevallásukat is nyilvánossá kell tenni.

Ismét felvetette, hogy a kormánytagoknak személyes pénzügyi felelősséget kellene vállalniuk a költségvetési hiányért. Ha nem tudják tartani a parlament által jóváhagyott számokat, akkor az fizetésmegvonással járna. A Fidesz állandó nyilvános listát akar arról, hogy a képviselők közül kik részesültek állami vagy uniós pénzügyi támogatásban. Orbánék - Gyurcsány 298-as javaslatával ellentétben - 200 fős parlamentet szeretnének, és ezt az alkotmányban rögzítenék.

Az önkormányzati rendszer átalakításába a Fidesz akkor menne bele, ha ennek megfelelően széles körű támogatottsága lenne. "Az ördög a részletekben lakozik" - összegezte Orbán, mert azzal mindenki egyetért, hogy legyen olcsóbb az állam, de Gyurcsány "csipetnyit tájékozatlannak tűnt" például abban, hogy hol lennének a régiós központok.

Titokban az ország helyzete


Nézze meg képeinket!

Orbán Viktor elmondta, azt kérték a kormányfőtől, hogy az ország valós helyzetéről tájékoztassa őket, de ezt Gyurcsány elutasította. Semjén Zsolt is megkérdezte, hogyan áll az ország, de nem nagyon kaptak választ. A KDNP elnöke elmondta, alapkérdésként kezelik, hogy a kormány kivel fizetteti meg a rossz kormányzás költségeit. Ezért ők a keresztényszociális elvek alapján arra kérték, hogy ebbe a körbe a bankokat és a multikat is vonják be, mert szerintük a bankok az elmúlt év egyértelmű nyertesei voltak, a multik pedig adókedvezményeket kaptak.

Gyurcsány viszont azzal védekezett, hogy a költségvetési kérdéseket eleve nem akarta ezen a fórumon megtárgyalni, mert az ellenzék már jelezte, nem akar közös felelősséget vállalni ezekben az ügyekben a kormánnyal.

Furcsa körülmények

Az SZDSZ elnöke nem ment el a tanácskozásra, mert véleménye szerint az egy nagy nyilvánosság előtti összeveszés lesz. Kuncze Gábor maga jelentette be a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Ez a találkozó kicsit furcsa körülmények között alakult" - jegyezte meg a pártelnök csütörtök reggel, majd kiemelte: fontosnak tartja ugyan, hogy őszintén működjenek együtt a pártok, de nem gondolja, "hogy ez úgy indul mindjárt, hogy egy nagy nyilvánosság előtti összeveszésben vesznek részt".

Gyurcsány Ferenc múlt hétfőn jelentette be, hogy egyenként egyeztetne az ellenzéki pártokkal a kormányalakítás utáni tennivalókról, és akár el is menne a pártokhoz. Dávid Ibolyával a csütörtökben állapodtak meg. Orbán Viktor és Semjén Zsolt kedden azt javasolta, hogy a kormányfő ötpárti megbeszélésen számoljon be a kormányalakítás utáni tennivalókról. Később erre Gyurcsány csalódottan reagált, mondván, erre alkalmas terep a parlament. Dávid Ibolya azonban a kormányfővel megbeszélt találkozóra meghívta a többi párt elnökét is, és ez ellen Gyurcsányéknak sem volt kifogásuk.