Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kuncze helyteleníti Kovács Kálmán 3 milliárdos döntéseit

2005.08.17. 12:58
A szabad demokrata pártelnök nem helyesli, hogy Kovács Kálmán informatikai miniszter az utóbbi években több milliárd forint odaítéléséről döntött egyedileg. Bár a tárca sajtóosztálya a hét elején az Index kérésére közzétette az egyedi döntések listáját, Kuncze a Nap-kelte reggeli adásában még szorgalmazta a nyilvánosságra hozatalt.

Az SZDSZ elnöke egy szerda reggeli televíziós műsorban kifejtette, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata miatt nyilvánosságra kell hozni az informatikai miniszter az elmúlt években hozott egyedi döntéseit.

Kuncze Gábor arra a kérdésre reagált, mi a véleménye arról, hogy Kovács Kálmán az ÁSZ jelentése szerint 3,2 milliárd forintról döntött egyedileg. A pártelnök hangsúlyozta: az ÁSZ jelentésében nem állapított meg törvénysértést a minisztérium gazdálkodásával kapcsolatban, ugyanakkor közölte, nem helyesli, hogy "ilyen mértékben döntött" a szabad demokrata miniszter egyedileg.

Hozzátette, nyilvánosságra kell hozni, hogy mik voltak ezek a döntések, mert ez mindenki számára megnyugtató helyzetet teremtene. Az ÁSZ vizsgálatában hiányosnak ítélte a miniszter egyedi döntési jogkörébe vont támogatások szabályozottságát, továbbá hiányolta azt is, hogy az egyedi döntéssel adott támogatások nyomon követését a nyilvántartás nem biztosítja megfelelően.

A pártelnök által hiányolt listát ugyanakkor már közzétette az informatikai tárca sajtóosztálya, éppen az Index kérése nyomán. A hét elején közzétette lajstromból kiderül, hogy a legnagyobb összeget, 600 millió forintot 2003-ban adta a tárca a számhordozhatóság jogszabály által előírt feltételeinek teljesítéséhez szükséges fejlesztésekre. Ezen kívül például négyszázmillió forintot kapott 2004-ben a Millenáris Kht. többek között a Millenáris Park épületeinek felújítására, valamint a Jövő Háza kialakítására, illetve a kiállítások tartalmának megtervezésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!