Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Kuncze: Nem lesz közös lista az MSZP-vel

2001.06.28. 17:15
A kormány támogatási rendszeréből a legszegényebbek kimaradnak és lehet, hogy még a korábbinál is rosszabb helyzetbe kerülnek - jelentette ki Kuncze Gábor, az SZDSZ ügyvezető elnöke az Index Törzsasztalában. A politikus elárulta, hogy nincs összefüggés Demszky Gábor volt SZDSZ elnök lemondása és Medgyessy Péter MSZP-s miniszterelnök-jelöltté választása között. Sőt, a szabad demokraták még közös listát sem akarnak állítani a szocialistákkal a 2002-es parlamenti választásokon - szögezte le Kuncze.

Mojo Jojo: - Kuncze úr! Szidja a Torgyánt, hogy milyen antidemokratikus pártot szervezett. De, ha belegondolunk, az önök forgatókönyve sem különb. Hirtelen ment Demszky, mert szakított az MSZP-vel, s nagyon hirtelen, minden tisztújítás nélkül jött vissza ön. Elárulná, hogy is van ez? Ez a liberális demokrata párt? Mindenkit eltávolítanak, aki másképp gondolkodik? (Na, nem Demszky védelmében mondom, csak úgy.) Az SZDSZ hány százalékra pályázik? Vagy úgy érzi, hogy csak az MSZP hátán kerülhet be? Minden olyan megszervezett: Medgyessy megválasztása, Demszky lemondatása stb.

- Demszkyt nem váltotta le senki, maga döntött úgy, hogy lemond. Lemondásának oka feltehetően az volt, hogy az általa megfogalmazott célokat nem érte el, másrészt a fővárosban kemény támadásoknak tették ki. Nem jöttem vissza tisztújítás nélkül, hiszen az SZDSZ július elsején tartja küldöttgyűlését, ahol elnököt és ügyvivő testületet választ. Medgyessy megválasztása és Demszky lemondása között nincs összefüggés. Az SZDSZ önállóan akar a parlamentbe bekerülni.

BaSand: Miben látja az SZDSZ népszerűsége csökkenésének, jó esetben stagnálásának okát? Hány százalékos népszerűség elérését valószínűsíti a következő hónapokban?

- Az SZDSZ népszerűségének stagnálását vagy csökkenését azzal látom indokolhatónak, hogy az elmúlt időszakban túl sokat foglalkozott más pártokkal és túl keveset azzal, hogy az emberek számára fontos kérdésekben megjelenítse a saját véleményét, álláspontját, világossá téve, hogy akik őt választják, mire számíthatnak. Ez az, amin a jövőben változtatni kívánok. A közeljövőt illetően jóslásokba nem bocsátkozom, de úgy látom, most mindenki mindent el fog követni a minél jobb szereplés érdekében.

Pirítós: - Kedves Kuncze Gábor! Miben különbözik az új, 2001. évi Kuncze Gábor a régi, a pártelnöki tisztségről érthető okokból lemondott Kuncze Gábortól?

- Semmiben. Az is vállalta a felelősséget és a mostani is. Remélem azért eközben fejlődtem.

Woland: - Kuncze Úr! 1. Etikus volt-e, hogy minisztersége alatt Kuncze Magdolna cége hatalmas megrendeléseket kapott Magyar Bálint tárcájától? 2. Etikus volt-e, hogy az Ön, kudarcokban páratlanul gazdag belügyminisztersége alatt állították ki azt az igazolást a BM-ben, miszerint "az ötvenes években a fizikai erőszak nem volt megengedett az ÁVH-nál"? Mindez összefüggésben áll-e azzal a szomorú ténnyel, hogy Eörsi képviselőtársa egészen a legutóbbi időkig közös ügyvédi irodát tartott fent a Ries Istvánt személyesen agyonverő ÁVH-s főtiszt Bauer Miklóssal? 3. A státustörvény kapcsán a román elképzelés a kisantant fölélesztésére elbukott. A Kárpát-mednecében egyedül az Ön pártja csatlakozott a román diplomácia Magyarország-ellenes kampányához és visszhangozza a román soviniszták vádjait. Milyen terveik vannak az együttműködés további elemeire nézve?

- 1. Kuncze Magdolna cége Magyar Bálint tárcájától semmilyen megrendelést vagy állami támogatást nem kapott. 2. Az ominózus levél a BM-ből a tudtom nélkül ment ki. Amikor tudomást szereztem róla azonnal másik levélben értesítettem a perben álló feleket, hogy a korábban, az apparátus által kiküldött levél tartalma nem felel meg a történelmi tényeknek és ezt egyébként Bárdi Magda a perben fel tudta használni. E tekintetben a Belügyminisztérium hivatalos véleményévé az általam küldött levél vált. 3. Az SZDSZ a státusztörvény vitában más véleményt képviselt. Mi azt javasoltuk, hogy olyan támogatásokat adjunk a határon túli magyaroknak, ami a jelenleginél sokkal jobban segíti elő a szülőföldükön való boldogulást, a tanulást, a magyar történelem és kultúra mind mélyebb megismerését. Mindenfajta román sovinizmussal való együttműködésre vonatkozó állítás csak az Ön rosszindulatú gondolataiban létezik. Nyomja meg a "DEL" gombot, hátha sikerül törölni.

Szakall: - (Nagyon) Mélyen T. Kuncze SZDSZ elnök! 1. Ön, mint az SZDSZ parádés kocsisa, miként éli meg azt vallásos magyar emberként, hogy pártja, a párt prominens személyiségei illetve a párt holdudvara (a demokratikus jogrend felett álló un. "5000-ek") nap mint nap agresszív, szélsőségesen magyarellenes politikát folytatnak? Nem gondolja-e, hogy a 2-3%-os támogatottság ennek köszönhető, s nem is igazán a 94-es nemzetáruló összeborulásuknak az MSZP-vel? 2. Régen, az átkosban volt egy közmondásossá vált vicc. Verébcsapat ül a fán. Felzavarják őket. Mindegyik felszáll a levegőbe. Majd szép lassan mindegyik új ágra száll, de mind ott van a fán. Lát-e valamilyen aktuálpolitikai összefüggést napjaink SZDSZ-e és az említett sztori között?

- Nem gondolom, hogy sértegetésekkel érdemes lenne foglalkoznom, ha nem arctalanul vitatkoznánk természetesen lenne Önhöz egy-két megfelelő szavam.

Steiner: Ön, mint az egyetlen valóban liberális magyar párt régi-új elnöke, hogyan vélekedeik a kormány drogpolitikájáról? Mi az oka annak, hogy nem lépnek fel markánsabban ezen emberi szabadságjog védelmében?

- A kormány drogpolitikáját elhibázottnak tartom, mert a fogyasztót bünteti, miközben nem fordít elég energiát a kábítószer fogyasztást megakadályozó propagandára. Ezzel kriminalizálja a fogyasztót, esetleg egy életre megbélyegzi és ezzel leplezi a drogterjesztők elleni sikertelenségét.

Rori: - Csupán egy kérdésem lenne, ön a liberális értékek őrzője, aki katolikus neveltetésben részesült, hogyan dolgozta fel, hogy kizárták a Piarista Öregdiák Szövetségből? Egyáltalán, hogyan tudja a konzervatív katolikus értékeket összeegyeztetni az önök álliberális eszmerendszerével?

- Ez a Napi Magyarországban megjelent álhír volt. Érdekes, hogy miközben a lap megszűnt, Ön még mindig minden hülyeségre emlékszik, ami ott megjelent.

Nonesz18: - Mit tudnak ajánlani azoknak, akik szegények és az elmúlt 3 évben még szegényebbek lettek, mert a kormány "családtámogató" politikájából kimaradtak például azért, mert csak 2 gyerekük van és őket is egyedül nevelik. Így álmodni sem mernek arról, hogy havi 100 ezer forintos kölcsönt vállaljanak be lakásépítésre.

- Én a magam részéről egyetértek a kormánnyal abban, hogy most, amikor több pénz áll rendelkezésre, a korábbinál többet fordít a családok támogatására. A problémát pedig abban látom, hogy a támogatások egy részéből a legszegényebbek kimaradnak és lehet, hogy még a korábbinál is rosszabb helyzetbe kerülnek. Ezért aztán növelhetőnek látom a családi támogatásokat és azon belül átcsoportosítást tartok szükségesnek az igazán rászorulók javára.

Homersimpson: -Mi a véleménye arról, hogy Önt azért jelölték ki frakcióvezetőnek és miniszterelnök-jelöltnek (teljesen ismeretlen politikusként, "gyalogos" ogy. képviselőként) a '94-es választások előtt, mert nem zsidó, és nem kommunisták voltak a szülei? (Ezt az Ön egyik párt- és politikustársa nyilatkozta egy Önökhöz igen közel álló lapban.) Nem érzi megalázónak a valódi politikai döntéshozói súly nélküli, irányított stróman, az "imázsember" szerepét? Tagadja, hogy Ön tulajdonképpen egy bábfigura a párt élén ("parádés kocsis, nagy magyaros bajusszal, akinek a hátul ülő urak mondják meg az irányt?") Medgyessy Péter a jelek szerint igen megfelelő miniszterelnök-jelölt az SZDSZ számára. Úgy tudom Medgyessy Önnel személyesen is igen jó viszonyban van. Van-e összefüggés Medgyessy jelölése és Demszky lemondása, majd az Ön visszatérése között? Az Ön újabb pártelnöksége azt jelenti, hogy az SZDSZ "kemény magja", valódi vezetősége felismerte, hogy az 5%-os küszöb igen nagy kihívás elé állítja Önöket, és ezért az MSZP hátán, az MSZP-beli barátaik segítségével akarnak bekerülni a Parlamentbe? Lesz közös lista?

- 1. Ezek a velem kapcsolatos sztereotípiák. Próbáljon elszakadni tőlük, hátha javul a tisztánlátása. 2. Medgyessy Péter az MSZP listavezetője, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, nem az SZDSZ-é. Az SZDSZ önállóan állít listát. Medgyessy jelölése és Demszky lemondása között nincs összefüggés. 3. Nem lesz közös lista.

Darab01: - A Demszkytől is megkérdeztem, de ő nem válaszolt, remélem Ön fog: ha esetleg kormányzati pozícióba kerülnek, mit változtatnának a jelenlegi kormány drogpolitikáján? Cannabis legalizálása? Néhány helyen már meglépték, vagy tervezik (CH, CZ, NL, BE), és az eredmények bíztatóak.

- Ezt egy megvitatásra érdemes kérdésnek tartom, szigorúan csak a személyes véleményemet mondom. Nem értenék egyet a lágy drogok legalizálásával.

L. Gyula: - Mi a véleménye a Fidesz abbéli törekvéséről, hogy egyesített jobboldalt akar létrehozni. Sorra darálja bele fasírtjába a jobboldali pártokat: FKGP kész, most a MIÉP, aztán az aprólék. Ez ellen a tömörülés ellen hogyan veheti fel a harcot EGY baloldali párt? (Bármelyik is legyen az!) Miért nem próbálnak Önök is a baloldalon valamiféle tömböt létrehozni?

- Az látható, hogy akivel a Fidesz együttműködik, az rövid időn belül eltűnik. Az SZDSZ-t én önálló pártnak látom, önálló múlttal, mondanivalóval, filozófiával. Tömbben ezért nem tudom elképzelni.

Postman: - Mennyire tartja valószínűnek, hogy az SZDSZ a választásokat követően együttműködik az MSZP-vel? Pontosítva: mikor valószínűbb az együttműködés? Ha továbbra is ellenzékbe kényszerülnek, vagy ha kormányalakításra kapnak lehetőséget? Ha minden jól megy, akkor Magyarországnak az EU belépéssel kapcsolatban igen sok kétharmados törvényt kell majd módosítania a belépés előestéjén a parlamentnek. Egy esetleges Fidesz vezette koalíció számíthat -e az SZDSZ támogatására ebben?

- Az SZDSZ célja a jelenlegi kormány leváltása. Bármi áron, senkivel nem lép koalícióra. Levontuk '94-'98 összes tanulságát. Ha marad a Fidesz-koalíció, az EU-csatlakozással kapcsolatos törvények meghozatalát természetesen akkor is támogatjuk.

Pöttyös Pajtás: - A karcsúbb büdzsét és a lelkiismereti szabadságot is növelné, plusz a maffiátlanítást is szolgálná, ha az egyházak adó/vámmentességüket, privilégiumaikat és törvények fölöttiségüket elvesztenék. Tesz-e, tenne-e az SZDSZ valamit ez ügyben, ha közel lesz/lenne a tűzhöz

- Nekem nincs bajom az egyházakkal, de azt gondolom, hogy a törvényesen működő egyházak között nem szabad művi eszközökkel különbséget tenni. Azt azért lássuk be, hogy a történelminek nevezett egyházak 40 éven keresztül jelentős veszteségeket kellett hogy elviseljenek, ezt a helyzetet mindenképpen orvosolni kellett. A jövőre nézve azonban a különbségtétel már nem indokolt.


Elnézést kérek, de sajnos nem tudok tovább maradni. Mindenkinek köszönöm a kérdéseit. Köszönöm azok hozzászólását, akik támogattak, de természetesen azok is rendben vannak, akik támadtak. Akik sértegettek, azokra most kevesebb időm jutott, bár lehet, hogy ezt kölcsönösen nem sajnáljuk. Mindenkitől elnézést kérek, akinek nem válaszoltam a kérdésére. További jó vitát!