Kuncze: a küldöttgyűléssel vége a vitáknak

2003.02.26. 13:33
Az SZDSZ vitáktól hangos, fogalmazott Kuncze Gábor, aki szerint ezek a szombati küldöttgyűlésen csúcsosodnak ki. Nem csupán az első félév eredményei illetve kudarcai kerülhetnek terítékre, hanem a koalíciós partner felől érezhető mellőzés. Bauer Tamás elégedetlen az SZDSZ koalíciós szerepével, győzelme esetén tárgyalna az erőviszonyok módosításáról.
Jelenleg vitáktól hangos az SZDSZ - állapította meg Kuncze Gábor pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján. A párt szombati küldöttgyűlésének céljait ismertetve, Kuncze azon vágyának adott hangot, hogy az esemény pontot tesz majd ezen viták végére.

Az SZDSZ elnöke elmondta, hogy az elnökségért ketten szállnak ringbe. Kunczét 5 megyei választmány, 96 szervezet valamint 200 egyéni tag támogatta, Bauer Tamást 5 szervezet és 60 egyéni tag szeretné a párt élén látni. Az összesen 856 küldött 17 jelöltből választja meg majd a 12 tagú ügyvivő testületet. Az Országos Tanácsba 141 jelöltből választják ki a 20 befutót. Kuncze Gábor vékony füzetbe küldte meg a küldötteknek a gondolatait összegző programfüzetét, Gondolkozz Európában címmel.

Az Indexnek nem kívánta kommentálni részletesen a másik elnök-jelölttel zajló vitáit, bár mint mondta, éles a nézet különbözőségük. Szerinte azonban - Bauer részéről - mindez csak művita, hogy jó tárcákat kapott-e az SZDSZ már aktualitását veszítette - véli. Hogy a választási ígéreteit nem tartja be az SZDSZ, erről Kunczénak az a véleménye, hogy komolytalan felvetés, elég csak a diplomás minimálbérre gondolnunk - fejtette ki. Azt sem látja megalapozott kritikának, hogy a kormányképviselők a kormányhoz intézett interpellációikkal korlátoznák az ellenzéket. A 200 felszólalásból, csupán 20-at (10 százalék) mondhat magáénak az SZDSZ - tette hozzá.

A kormány és a tárcák jól működnek

Kuncze Gábor a minisztériumokat röviden értékelve elégedettségének adott hangot. Nem kelek fel soha arra, hogy megváltozott volna a kormány, ugyanakkor a felek levonták a megfelelő tanulságokat - mondta az SZDSZ elnöke azzal kapcsolatban, hogy hétfőn egyeztetés nélkül jelentette be koalíciós partnerük a tárca nélküli poszt létrehozását. Kuncze szerint a pozíció létrehozása ugyanis régóta napirenden volt.

Bauer Tamás elnök-jelölt szerint a koalícióban az SZDSZ nem akként szerepel, amelyre a választási ígéretei predesztinálnák. A környezetvédelem, és a többi tárca messze állnak az SZDSZ választási programjától, szemben az egészségügy reformjára, az adócsökkentésre és az igazságügyre koncentráló ígéretektől. Mindezek miatt - győzelme - esetén tárgyalásokat kezdeményezne a koalíciós szerződés módosításáról, noha - tette hozzá - kettőn áll a vásár.  • Hírek
  • Hírek