Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Házi őrizetben Kulcsár

2004.09.30. 14:30
A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtök délben házi őrizetbe helyezte Kulcsárt. A 23 milliárd forintos sikkasztással gyanúsított álbróker óvadék nélkül, ingyen került házi őrizetbe. Mint ismert, a K&H ügyben gyanúsított Garamszegi Gábort 30, Rejtő E. Tibort pedig 10 millió forintos óvadék fejében helyezték házi őrizetbe. Kulcsár az őt kérdező újságíróknak tagadta, hogy alkut kötött volna az ügyészséggel.
A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön délben döntött az álbróker ügyében a kényszerintézkedés enyhítéséről - jelentette a HavariaPress. A döntés értelmében Kulcsárt folyamatosan őrzik majd, budapesti lakhelyét csak engedéllyel hagyhatja el. A döntés egy hónapra szól, meghozatalát a bíróság azzal indokolta, hogy immár nem szükséges a bróker előzetes letartóztatásának fenntartása.

A brókerbotrányban többmilliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila március 30. óta volt előzetes letartóztatásban, előtte mintegy kilenc hónapig Bécsben volt kiadatási őrizetben.

#alt#
Kulcsár neve nincs a csengőn
fotó: Index
Kulcsár: Majd meglátják

Zámbó Gyula, a bróker ügyvédje elmondta: a bíróság szigorú feltételekkel rendelte el a házi őrizetet, ennek egyik része, hogy a rendőrség folyamatos őrzéssel látja el Kulcsár Attila ellenőrzését, másrészt a volt bróker házát csak engedéllyel hagyhatja majd el.

Kulcsár Attila a bíróság döntését követően újságírók és fotósok gyűrűjében távozott a BKKB-nak helyet adó katonai bíróság Fő utcai épületéből, és egy Audival távozott. A volt bróker arra az újságírói kérdésre, hogy elégedett-e a bírói döntéssel, nem válaszolt. Arra a kérdésre, hogy kötött-e alkut az ügyészséggel, mindössze annyit mondott "ugyan". Egy felvetésre, hogy fél-e, amiért a közelmúltban megfenyegették, azt válaszolta: "kitől félnék". Arra a kérdésre, hogy mikor fog a sajtónak nyilatkozni, azt mondta: "majd meglátják".

Az Index csütörtök délután felkereste a Kulcsár lakásának és a Britton kft. irodájának is otthont adó Újpest rakpart 1-es számú házat. A lépcsőházat két marcona férfi, feltehetően Kulcsár Attila személyi testőrei őrzik, akik nem adtak felvilágosítást arról, mikor érkezett meg a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetből az álbróker. Az őrök kiutasították a sajtó képviselőit az épületből.

Kulcsár Attila az elkövetkező hónapokban nem hagyhatja el lakását, legfeljebb súlyos egészségügyi indokkal. Állandó örizetét a rendőrség sajtóügyeletesének tájékoztatása szerint nem a hatóság látja el, a járőrök csupán időnként ellenőrzik, eleget tesz-e Kulcsár a bíróság által kiszabott szigorú házi őrizet előírásainak.

#alt#
Az őrök egyike
fotó: Index
Óvadék - ha kezdeményeznék

Kulcsár Attila házi őrizetének elrendeléséről szóló ügyészségi indítványban nem szerepel óvadék meghatározása - nyilatkozta a Népszavának Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Óvadék megfizetéséről csak abban az esetben lehetne szó, ha azt a gyanúsított jogi képviselője kezdeményezné, ez azonban nem történt meg, az ügyészség pedig nem kötelezheti erre Kulcsárt - értesült a Népszava. A napilap szerint a bíróság az ügyészségi indítványon nem terjeszkedhet túl, azaz nem dönthet arról, hogy Kulcsárnak mennyi pénzt kellene letétbe helyeznie házi őrizetbe kerüléséért.

Garamszegi és Rejtő fizetett

Garamszegi Gábort, a Betonút Rt. korábbi vezérigazgató-helyettesét, a brókerügy egyik gyanúsítottját 2003 decemberében rekordösszegű, harmincmillió forintos óvadék fejében helyezték házi őrizetbe. Pár nappal később Rejtő E. Tibor, a K&H Bank egykori vezetője is távozhatott a börtönből tízmillió forint óvadék ellenében. A bankvezető, aki a brókerbotrány gyanúsítottjaként került előzetes letartóztatásba akkor szintén házi őrizetbe került. 2004 áprilisában mindkettőjük házi őrizetét megszüntették, de a bíróság döntésének értelmében továbbra is lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állnak.

Házi őrizet
A bíróság házi őrizetre általában azt a lakást jelöli ki, amelyben az őrizetbe vett "életvitelszerűen" tartózkodni szokott. A kijelölt lakás csak a bíróság határozatában megjelölt célból, időpontban és távolságra hagyható el. A bíróság a házi őrizet elrendeléséről, meghosszabbításáról, fenntartásáról vagy megszüntetéséről szóló határozatát elküldi az illetékes rendőrkapitányságnak is.

A rendőrség a házi őrizet szabályainak betartását rendszeres járőrrel, illetve szúrópróbaszerűen ellenőrizheti. Ha a rendőrség azt tapasztalja, hogy az őrizetes megszegte a házi őrizet előírásait, a bíróságot haladéktalanul értesítik, és a terheltet ismét őrizetbe vehetik. A bíróság emellett rendelkezhet úgy is, hogy a rendőrség a házi őrizet előírásainak megtartását mozgáskövető technikai eszközzel is figyelje. A mozgáskövetőt általában a házi őrizetben lévő testére rögzítik, úgy, hogy az ne legyen látható és mindennapi teendőiben ne akadályozza.

A rendőrség ellenőrzi, hogy az őrizetes betartja-e a házi őrizetre vonatkozó szabályokat. A rendőrség "a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét", fogalmaz a vonatkozó rendelet. Biztosítani kell azt is, hogy az ellenőrzés során ne kerüljenek nyilvánosságra a terhelt magánéletének az üggyel össze nem függő körülményei.

A házi őrizet elrendelésének szabályai megegyeznek az előzetesre vonatkozóakkal, tehát egy hónapra rendelhető el, amelyet a nyomozási bíró alkalmanként három hónappal meghosszabbíthat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!