Ágnes
2 °C
11 °C

Kikoplalták a repteret

2002.03.07. 09:39
A kunmadarasi önkormányzat akár ingyen is hozzájuthat a területén lévő volt szovjet repülőtérhez, miután Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárta ki az átadás lehetőségét. A miniszter, aki a körzet országgyűlési képviselője is korábban zsarolásának nevezte a kunmadarasiak éhségsztrájkját, amellyel a reptér helyzetének rendezését akarták elérni. Varga akkor nyilvános árverést javasolt. A település polgármestere szerint az új miniszteri álláspont tudatában sem "olvadhatnak el", mert csak a végleges kormánydöntés a biztos.
Támogatható a kunmadarasi repülőtér ingyenes átadása az önkormányzatnak, amennyiben elkészül egy komoly szakmai koncepció a repülőtér hasznosítására - mondta és a terület országgyűlési képviselője azt követően, hogy megbeszélést folytatott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatójával, Faragó Csabával. Varga Mihály hozzátette, hogy a nyilvános pályáztatás gondolatát sem vetették el, döntés azonban majd csak akkor születhet, ha az önkormányzat részéről elkészül a hasznosítási terv, s erről már tárgyaltak az ÁPV Rt.-vel.

Egy hét alatt kész a terv

Kunmadarasi repülőtér (1998)
A miniszter sorozatosan változó álláspontja miatt a kunmadarasiak egyelőre "nem olvadhatnak el az örömtől" - jelentette ki az Index kérdésére Márki Sándor. A polgármester szerint ugyanis a településen már csak a végleges kormánydöntésben hisznek. Mint emlékezetes az önkormányzat vezetője és több helyi lakos februárban kilenc napig éhségsztrájkolt a reptér helyzetének rendezése érdekében. Az akciót azért fejezték be, mert az ÁV Rt. csak így volt hajlandó az érdemi tárgyalásokra, de a helyiek továbbra is azt sérelmezték, hogy miért nem volt olyan felelős politikus, aki a közvélemény előtt őszintén válaszolt volna arra, hogy a képviselőtestület kérelmét miért nem terjesztették a kormány elé. A polgármester elmondta, hogy egy ingatlanhasznosító céggel kötött megállapodásuk alapján egy komoly kormánydöntést követően akár egy-másfél hét alatt kész hasznosítási tervet tudnak letenni az ÁPV Rt. asztalára.

Éhségszrájkért feljelentés

Az ÁPV Rt. egyébként röviddel az éhségsztrájk megkezdése után hűtlen kezelés vádjával feljelentette a kunmadarasi önkormányzatot. A többek között a vagyonkezelői díj, illegális vadászat, térítésmentesen kiadott 17 hektárnyi föld miatt tett feljelentés ügyében azonban a rendőrség feljelentés kiegészítést rendelt el, ami gyakorlatilag azt jelent, hogy az rt. nem tudott megfelelő bizonyítékokat felsorakoztatni állításai mögé.