Erzsébet
1 °C
4 °C

Kikoplalták a repteret

2002.03.07. 09:39
A kunmadarasi önkormányzat akár ingyen is hozzájuthat a területén lévő volt szovjet repülőtérhez, miután Varga Mihály pénzügyminiszter nem zárta ki az átadás lehetőségét. A miniszter, aki a körzet országgyűlési képviselője is korábban zsarolásának nevezte a kunmadarasiak éhségsztrájkját, amellyel a reptér helyzetének rendezését akarták elérni. Varga akkor nyilvános árverést javasolt. A település polgármestere szerint az új miniszteri álláspont tudatában sem "olvadhatnak el", mert csak a végleges kormánydöntés a biztos.
Támogatható a kunmadarasi repülőtér ingyenes átadása az önkormányzatnak, amennyiben elkészül egy komoly szakmai koncepció a repülőtér hasznosítására - mondta és a terület országgyűlési képviselője azt követően, hogy megbeszélést folytatott az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatójával, Faragó Csabával. Varga Mihály hozzátette, hogy a nyilvános pályáztatás gondolatát sem vetették el, döntés azonban majd csak akkor születhet, ha az önkormányzat részéről elkészül a hasznosítási terv, s erről már tárgyaltak az ÁPV Rt.-vel.

Egy hét alatt kész a terv

Kunmadarasi repülőtér (1998)
A miniszter sorozatosan változó álláspontja miatt a kunmadarasiak egyelőre "nem olvadhatnak el az örömtől" - jelentette ki az Index kérdésére Márki Sándor. A polgármester szerint ugyanis a településen már csak a végleges kormánydöntésben hisznek. Mint emlékezetes az önkormányzat vezetője és több helyi lakos februárban kilenc napig éhségsztrájkolt a reptér helyzetének rendezése érdekében. Az akciót azért fejezték be, mert az ÁV Rt. csak így volt hajlandó az érdemi tárgyalásokra, de a helyiek továbbra is azt sérelmezték, hogy miért nem volt olyan felelős politikus, aki a közvélemény előtt őszintén válaszolt volna arra, hogy a képviselőtestület kérelmét miért nem terjesztették a kormány elé. A polgármester elmondta, hogy egy ingatlanhasznosító céggel kötött megállapodásuk alapján egy komoly kormánydöntést követően akár egy-másfél hét alatt kész hasznosítási tervet tudnak letenni az ÁPV Rt. asztalára.

Éhségszrájkért feljelentés

Az ÁPV Rt. egyébként röviddel az éhségsztrájk megkezdése után hűtlen kezelés vádjával feljelentette a kunmadarasi önkormányzatot. A többek között a vagyonkezelői díj, illegális vadászat, térítésmentesen kiadott 17 hektárnyi föld miatt tett feljelentés ügyében azonban a rendőrség feljelentés kiegészítést rendelt el, ami gyakorlatilag azt jelent, hogy az rt. nem tudott megfelelő bizonyítékokat felsorakoztatni állításai mögé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?