Benedek
-4 °C
5 °C

Hasadás a Centrumban

2003.12.15. 16:39
Alig két évvel alapítása után hasadni kezdett a 2002-es választásokon gyors sikert elérő Centrum. Az eddig Kupa Mihály elnöksége alatt működő politikai szervezet a hétvége óta már két választmánnyal rendelkezik, és az ex-KDNP-s Bartók Tivadar valamint Pászty Ágnes személyében párhuzamosan két választmányi elnöke is van.
A Centrum ebben a ciklusban közel 70 milliós állami támogatást könyvelhet el évente, miután alig félévvel az alapítás után a 2002-es választásokon elért 3,88 százalékkal. A Magyar Demokrata Néppárt, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Harmadik Oldal Magyarországért Egyesület és a Zöld Demokraták közreműködésével létrehozott szervezet eddig Kupa Mihály vezényletével működött, de az egykori pénzügyminiszter mandátuma december 21-én lejár. A hétvégére összehívott "tagok gyűlése" választmányt, és 9 tagú ügyvivő testületet is választott. December 6-án azonban már egy másik választmány is alakult, amit az "alapítói választmány" hozott létre.

Félreértett vállalás

A pártelnöki megbízatás végének közeledtével az elmúlt hetekben felszínre kerültek a különböző csoportok közti ellentétek, amelynek első jele az volt, hogy Kupa Mihály közleményben cáfolta a sajtóhíreket, amelyek szerint nem akar újra a Centrum elnöke lenni, és lemond. A párt december 1-én kiadott közlemény szerint azonban csupán abban az esetben nem vállalja az elnöki megbízatást, ha az alapítók közül néhányan a továbbiakban is megakadályozzák a párt demokratizálásának folyamatát.

Tagok és alapítók

A jelenlegi elnök először november 29-re hívott össze 160-170 résztvevővel egy Országos Taggyűlést, amelyen azonban még a választmány megválasztása előtt határozatképtelennek bizonyult. Egy hét múlva, december 6-án viszont az egykori alapítók közül néhányan, így Bartók Tivadar, volt KDNP-elnök, Pusztai Erzsébet, volt MDNP-elnök hívtak össze egy másik testületet, amely Bartók vezetésével már meg is szavazott egy másik összetételű választmányt. Kupa mandátumát távollétében meghosszabbították ugyan, de hatáskörét megnyirbálták. December 13-án viszont újabb taggyűlés is összeült, ahol Pászty Ágnes vezetésével is 33 tagú választmányt alakítottak, létrejött egy ügyvivői testület, és Kupa akaratát szem előtt tartva, nem választották meg elnöknek, de továbbra is a párt teljes jogú képviselőjeként erősítették meg.

Bejegyzett képviselők

Az Index kérdésére Bartók Tivadar agyrémnek minősítette a "tagok gyűlése" intézményt. Szerinte a párt 2001-ben elfogadott, ám azóta is titkos alapszerződése kimondja, hogy a párt országos szervezetének kiépüléséig az alapítók, azaz a Centrumot létrehozó pártok egykori delegáltjai képezik a legfőbb testületet. Pászty Ágnes, a parlamenten kívüli párt másik választmányi elnöke szerint viszont a párt legfőbb szerve csak a tagok gyűlés lehet, amely most pótolta a törvényben előírt kötelezettségeket, és megszavazta az új országos vezető testületet. Pászty elmondta, hogy Kupa Mihály elnöki jogkörét megnyirbáló bírósági beadványokat megfellebbezték, így Bartók Tivadar a jogerős ítéletig semmiképp nem lehet a Centrum bejegyzett képviselője.