Valér
4 °C
8 °C

Változatlanul maradnak a közmédiumok kuratóriumai

2001.11.23. 13:44
Az MSZP szerint a kormány nem akar eleget tenni a Európai Unió és a médiatörvény követelményeinek, mert ezeknél fontosabbnak tartja, hogy a kampányidőszakban rövid pórázon legyenek a közszolgálati médiumok.
Az Országgyűlés kulturális- és sajtóbizottságának legutóbbi ülésén a tagok elvetették a szocialisták indítványát, mely arra irányult, hogy még ebben a ciklusban szűnjön meg a közszolgálati rádió és televíziók kormánypárti irányítása.

Csonkán maradnak a kuratóriumi elnökségek

- Ezzel továbbra is csonkán maradnak a kuratóriumi elnökségek - hangsúlyozta Lendvai Ildikó, MSZP-s képviselő a kulturális bizottság ülése után. A szocialista indítványban szerepelt az is, hogy az új kuratórium összetételében való megegyezésig egy parlamenti biztost kellene kinevezni. A kormánypárti képviselők javaslatát is ejtette a bizottság. Eszerint a kuratóriumi elnökségek összetételét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) mintájára kellene megváltoztatni, vagyis minden frakció egy tagot delegálhatna az érintett testületbe.

Filmtörvénytelenül

A régóta halasztott és a kormányprogramban megígért filmtörvény előterjesztése csak márciusra készülhet el, így ebben a ciklusban már nincs mód elfogadására. A késedelem oka, hogy a kormány hosszú ideig állóháborút folytatott a filmszakma képviselőivel. A szocialisták szerint a filmtörvényre égető szükség van a magyar filmgyártás támogatásának növelése, a magyar filmek forgalmazási lehetőségeinek kiszélesítése, a vidéki art-mozi hálózat kiépítése érdekében. Kósa Ferenc képviselő javasolta egy filmes albizottság létrehozását, mely folyamatosan figyeli a filmtörvény előkészítését.